GündemKırıkkaleManşet

Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Tüm Türkiye, teröre karşı Ankara’da kenetlenecek. Terör saldırılarına karşı iş dünyası ayağa kalktı. Toplam 30 milyonluk bir kesimi temsil eden 14 meslek kuruluşu, perşembe günü Ankara’da ‘Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet’ diyecek. Ankara’da yapılacak yürüyüşe Kırıkkale’den de büyük bir katılım olacağı öğrenildi.
 
78 MİLYONDAN YANKI BULACAK
Terör saldırıları ve iç çatışma ortamına karşı meslek dünyası ayağa kalktı. 14 kuruluşun başını çektiği bir organizasyonla, teröre karşı yüzbinler Ankara’da biraraya gelecek. Perşembe günü yapılacak “Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet” yürüyüşü Kurtuluş Savaşı’nın birlik tablosunu yansıtan 1. Meclis’te sonlanacak, ayrışma yaşanmaması için yürüyüşte slogan yerine düdükler kullanılacak. 25 ilden işçilerin de geleceği yürüyüşe emekli astsubaylar da katılacak. Aileleriyle birlikte 30 milyonluk bir kesime yapılan çağrı, 78 milyondan yankı bulacak.
 
Aileleriyle birlikte Türkiye’nin yüzde 85’ini temsil eden meslek kuruluşları, teröre karşı ayağa kalkmak için Ankara’da biraraya geldi. Edinilen bilgiye göre, Türkiye AB Karma İstişare Komitesi’ni oluşturan (KİK) sendika ve meslek örgütlerinin bir süredir devam eden toplantıları önceki akşam TOBB’da olgunlaştı. Teröre karşı ortak bir toplantı fikri, belli başlı STK’lara da iletildi. ÇYDD ve emekli örgütleri gibi kesimlerden de katılım sağlandı.
 
NÜFUSUN YÜZDE 85’İ
TOBB yetkilileri, teröre karşı tepki gösterecek kesimlerin, Türkiye nüfusunun yüzde 85’ini ifade ettiğini söyledi. Sağlanan anlaşma sonucu dün kamuoyuna açıklama yapıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş; memur konfederasyonları Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen; esnaf konfederasyonu TESK; Türkiye Ziraat Odaları Birliği, işveren örgütleri TİSK, TÜSİAD ve MÜSİAD; Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) başkan ve yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.
 
‘FİTNE ATEŞİ SÖNMELİ’
Sivil toplum örgütlerinin ortak hazırladığı metni okuyan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı terör ile karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Terör eylemlerinde çok sayıda vatandaşımızı kaybettik, askerimizi, polisimizi ve korucumuzu şehit verdik. Yaşanan bu menfur olaylar hepimizin yüreğini yakıyor, geleceğe yönelik kaygı duymamıza neden oluyor. Ülkemizin, birliğimizin ve huzurumuzun hedef alındığı kirli bir oyun oynanıyor. Binlerce yıllık kardeşliğimiz bozulmak isteniyor. Bu tuzağa düşmemek, birliğimizi ve kardeşliğimizi korumak yine bizim elimizde. Hep birlikte sağduyumuzu korumalı, vicdanımızın sesini dinlemeli, fitne ateşini birlikte söndürmeliyiz” dedi.
 
SON DURAK BİRİNCİ MECLİS
Hisarcıklıoğlu’nun okuduğu metinde şunlar kaydedildi: “Ülkemizin tamamında birlikte yaşama iradesi göstermeliyiz. Gün birlik olma günüdür. Kökenimiz, kimliğimiz, inancımız ne olursa olsun, 78 milyon hepimiz Türkiye’yiz. Bizler ülkemizin çalışan ve üreten, esnafı, çiftçisi, işçisi, memuru, emeklisi ve girişimcileriyiz. Ortak paydamız, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hayatına saygıdır. Sorumluluk almadan, hak ve özgürlük olmaz. 17 Eylül Perşembe günü Türkiye’nin dört bir tarafından gelip Ankara’da toplanma kararı aldık. 17 Eylül Perşembe günü saat 16.30’da bütün Türkiye’yi Ankara Sıhhiye Meydanı’nda buluşmaya davet ediyoruz.”
 
‘TEK VÜCUT OLACAĞIZ’
Buluşmada, hiçbir siyasi görüşün veya sivil toplum kuruluşunun simgesi olmayacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Sadece; birliğimizin, bütünlüğümüzün ve bağımsızlığımızın simgesi olan ay yıldızlı bayrağımızı taşıyacağız. Terörü lanetleyecek; kardeşliğimize, özgürlüklerimize, geleceğimize sahip çıkacağız. O gün farklılıklarımıza değil, ortaklıklarımıza, umut dolu geleceğimize odaklanacağız. O gün kimseyi ötekileştirmeden, uzaklaştırmadan tek vücut olacağız, tek bir şeyi haykıracağız. Hep bir ağızdan teröre hayır, kardeşliğe evet diyeceğiz. Bize katılamayan milyonları da o gün Türkiye’nin her karışını al bayrağımızla donatmaya çağırıyoruz.”
 
‘TERÖRE DE VANDALİZME DE KARŞIYIZ’
Rifat Hisarcıklıoğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “15 gündür çalışıyoruz. Hareket noktamız farklılıklarımızı geri plana itip, ortak noktalarımızı ön plana çıkarmak. En büyük ortak noktamız da Türk bayrağı. Teröre karşı kardeşlik mitingi düzenleyeceğiz. Bu ortak noktada buluşurken hiçbir ayrımımız yok. Sağdan da, soldan da her türlü sivil toplum kuruluşuyla temasa geçtik ve onlardan olumlu cevap aldık. Amacımız terörün bitirilmesine katkıda bulunmak. Biz hem Doğu ve Güneydoğu’da devlete karşı yapılan teröre karşıyız, hem de batıda teröre tepki diye sokaklara dökülüp vandalizm yapanlara karşıyız” dedi.
 
‘MUVAZZAFLARA ÇAĞRI YAPILDI’
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Başkan Yardımcısı Sami Başkaya, “Türkiye genelinde 65 bini aktif, 127 bin emekli astsubayı temsil ediyoruz. 101 şubemiz var. Ankara’da 4 şubemiz var. Ankara içinden ve dışından bütün üyelerimize çağrı yapıyoruz. Muvazzaf astsubaylardan da izinli olanları ve mesaide olmayanları toplantımıza çağırıyoruz” dedi.
 
‘25 İLDEN İŞÇİ AKACAK’
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “25 vilayetten arkadaşımızı davet ettik” dedi. Bartın, Bolu, Yozgat ve Kocaeli gibi kentlerden otobüs kaldıracaklarını belirten Atalay, “Ankara’ya 3-3.5 saat mesafede olanları getireceğiz” dedi. Futbol, voleybol yıldızları ile sanatçıları da mitinge davet ettiklerini kaydeden Atalay, bayram izninde tatile gidişler olacağı için hafta içini tercih ettiklerini söyledi. Atalay, miting günü 100 bin kişiye bayrak, şapka ve düdük dağıtacaklarını, tarafsızlık nedeniyle slogan yerine düdüğe karar verdiklerini söyledi. Atalay, “Mesela biz de ‘Türk-İş geliyor’ yerine ‘Türkiye geliyor’ diyeceğiz. Çoluğu, çocuğu, gazisi, herkes orada olacak. Herkes safını belli etsin” diye konuştu.
 
250-300 BİN KİŞİ GELİR
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, mitingin kararlaştırılma süreci için, “Karma istişare Komitesi’nin üyeleri biraraya geldik. Bu kararı aldık. Katılmak istediklerini söyleyenleri de katıyoruz zaten. Ulaşabildiklerimize hemen söyledik. Daha da genişler bu. Emekliler var şimdi. Güzel olacak birlik duygusunu ifade etmek” dedi. Palandöken, “Ne kadar katılım olur esnaftan?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Yakın yerleri çağıracağız. Zaten o alanda fazla hakim olunamaz. Halk da katılır. Tahmin ediyorum ki 250-300 bini buluruz. Hepimiz karma olarak. Bizim hedefimiz 250 bin ama dışardan da olur. Ne kadar geniş olursa o kadar iyi. Ankara ağırlıklı olacak. Çünkü saat 16.00 olunca, Ankara’da misafir edecek otel yok. Onun için günübirlik gelip dönülebilecek yerler; Kırıkkale, Kırşehir, Kayseri, İstanbul, Düzce, Bolu gibi yerler olur. Öbür türlüsü eziyet olur. O saatten sonra vasıta bulunmaz. Alan dolar. Memur sendikaları var, işçi var, esnaf var.”
 
MİLLİYET ETKİLİ OLDU
Teröre karşı esnafın bastırdığı afişlerin yurt genelinde dağıtılmasının Milliyet tarafından manşet yapıldığını anımsatan Palandöken, “Sizin gazete de epeyce bizim bu ‘Hepimiz Kardeşiz’i destekledi. Şahane oldu. O da önünü açtı bu işlerin. sizin gazete hakikaten etkili oldu” dedi.
Palandöken, “Hafta arasına almamızdaki özellik de; gelenlerin bu iş için geldiğini belirtiyor. Türkiye’nin duyarlılığını ortaya koyuyor” dedi. Hafta içi çalışanların miting için izin almasının sıkıntı olup olmayacağı sorusu üzerine Palandöken, “Hiçbir sıkıntı olmaz. Zaten birçok işyeri kapatacak. Çeki seneti var, sıkıştırma olmaz da, dükkanda bir nöbetçi kalır, öbürleri gelir. Genelge yayımlayacağız zaten katılımın yüksek olması için ama mecbur da tutmayacağız ki gönlüyle gelsin” dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu