Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
DünyaGündemManşet

Uluslararası bir suç

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

UKRAYNA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ ANDRİİ SYBİHA, KIRIM’DA YAŞANAN İŞGAL HAKKINDA KONUŞTU

 

Ukrayna Büyükelçiliği ve Kırım Türkleri Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi tarafından ‘Kırım ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’ resim sergisi ve program düzenlendi. Kırım’da yaşanan işgal hakkında açıklamalarda bulunan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, işgalde yapılan zulmün uluslararası bir suç olduğunu söyledi.

 

KIRIM’DA KIRIKKALE GAZİ KÜLLİYESİ

Kırıkkale’de faaliyetlerini gerçekleştiren Kırım Türkleri Yardımlaşma Derneği, Ukrayna’nın Herson İli Geniçesk İlçesi’nde ‘Kırıkkale Gazi Külliyesi’ yaptırmak için kampanya başlatmıştı. Yapılan kampanyalar çerçevesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda ‘Kırım ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’ resim sergisi ve program düzenlendi.

 

KÜLLİYE İÇİN DESTEK İSTEDİ

Fotoğraf sergisinin açılışını Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, Kırım Türkleri Yardımlaşma Derneği Şube Başkanı Yılmaz İdik yaptı. Açılışın ardından saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından program başladı. Dernek yönetim kurulu adına konuşma yapan Yılmaz İdik, Kırım Türklerinin varlığını sürdürme mücadelesi içerisinde olduklarını dile getirdi. Kırım ve halkına yapılan bu durumu düzeltmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen İdik, Ukrayna’da yaptırılacak olan külliye için de destek istedi.

 

“TAKTİRLE KARŞILIYORUZ”

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ise, Kırıkkale’de yapılan faaliyetleri takip ettiklerini dile getirdi. Ukrayna’nın Herson İli Geniçesk İlçesi’nde ‘Kırıkkale Gazi Külliyesi’ yaptırma çalışmalarını takdirle karşıladıklarını söyleyen Şahin, bu konuda üzerlerine düşen görevleri yapmaya hazır olduklarını ve hayırsever kişilerin bu kampanyaya destek olması gerektiğine vurgu yaptı.

 

BAŞARILI ÇALIŞMALAR

Şahin, Kırım Tatarları olarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde olduklarını ve birbirleriyle daha fazla diyalog içerisinde olmaları gerektiğini ifade etti. Vatan, millet ve bayrakla ilgili konularda daha çok istişare yapmaları gerektiğini anlatan Şahin, “Ortak plan ve programlar yapmalıyız. İnşallah gelecek günler ve yıllarda çok daha başarılı çalışmalar yaparız.” diye konuştu.

 

FOTOĞRAFLARDA YAŞANANLAR GÖRÜLÜYOR

Kırım’da yaşanan işgalin uluslararası bir suç olduğunu savunan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, “Açılışını yapmış olduğumuz fotoğraf sergisi sayesinde orada yaşananları herkes görebiliyor. Kırım’da 3 yıl önce olanları daha iyi anlamak için bunları görmek gerçekten çok önemlidir. Bu facia sadece haksızlık değil, bu uluslararası bir suç.”

 

DERTLERİN KAYNAĞI RUSYA

“O yüzden bu sergi çok önemli. Bütün bu dertlerin kaynağı Rusya’dır. Ukrayna ve Kırım Tatar halkı yıllar boyunca baskı altındaydı. Bu durumlarda bizleri daha da yakınlaştırdı. Şuan Kırım’da devam eden işgalden dolayı hepimiz bu acıyı yaşıyoruz. Kırım’da insan hakları ihlalleri var. Gerçekçi olmak gerekirse Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına karşı politikası objektifdir. Hiç bir zaman düşmanca değildi, ayrıca negatif de değildi.”

 

İNSAN HAKLARI İHLALİ

“Kırım’da yaşayan Türkler, uygulanan baskıcı işgal girişimleri nedeniyle vatan topraklarını terk etmek zorunda kaldılar. Ukrayna ve Kırım halkı her zaman baskı altındaydı. Şuan Kırım’da insan hakları ihlali yapılıyor. Bu yapılan ihlaller bizleri son derece üzdü ve canımızı yaktı. Bizlere karşı yapılan bu zulümleri asla unutamayız. Derneğimiz tarafından hazırlanan bu program birlik ve beraberliğimizin bir göstergesidir” dedi.

 

5 BİN KIRIM TÜRKÜ YAŞIYOR

Varlıklarını sürdürmeye çalışan Kırım Türklerinin çalışmalarını önemsediklerini belirten Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Kırıkkale’de 5 bin Kırım Türkünün yaşadığını dile getirdi. Kırım Türkleri konusunda çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Özkan, “Varlıklarını teminat altına almanın gayreti içerisindeler. Bizlerde bu konuda onlara elimizden gelen desteği sağlamanın amacı içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

 

GÖSTERİLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Konuşmaların ardından tören halk oyunları ve müzik dinletisiyle son buldu. Halk oyunları gösterisinde Kırım’a özgü danslar ve şarkılar söylendi. Ediye Kaman isminde Kırım Türkü’nün seslendirdiği şiir, duygusal anların yaşanmasına da neden oldu. Öğrencilere yönelik eğitim veren Cemil Karikov ve Rümeysa Ay’ın gösterisi de izleyenlerden büyük alkış aldı.

 

PLAKET VERİLDİ

Gösterilerin ardından Büyükelçi Sybiha ve beraberindekiler Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Havuzunda düzenlenen iftar programına katıldı. İl Müftüsü Şahin Yıldırım tarafından yapılan duanın ardından, Kırım Türkleri Yardımlaşma Derneği tarafından Ukrayna’nın Herson İli Geniçesk İlçesi’nde ‘Kırıkkale Gazi Külliyesi’ yaptırmak için başlatılan kampanyaya destek verenlere plaket takdim edildi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x