Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

ÜRETİCİLERE BAĞ ÇUBUĞU DAĞITILDI

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale ve ilçelerinde bağcılığı geliştirme çalışmalarını sürdüren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Delice İlçesinde “Yüksek Sistem Bağcılık Projesi” kapsamında Bağ Çubuğu dağıtımı gerçekleştirdi.
TÖREN DÜZENLENDİ
Delice ilçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde yapılan dağıtım törenine Delice Kaymakamı Muhammed Zennur Karasu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Delice Belediye Başkan V. Coşkun Ünal, Ziraat Odası Bşk. Adem Gökdere, Üzüm Ürt. Bir. Bşk. Doğan Biçici,  İl Müdür Yrd Gürsel Doğan, Bitkisel Ürt. ve Bitki Sğ. Şb Müdürü Jale Ödemiş, İlçe Müdürü Mustafa Hediye, Kurum Müdürleri, Teknik Elemanlar ve çiftçiler katılmışlardır. Programda çiftçilere toplam 16 bin kök Royal ve Hasandede çeşidi bağ çubuğu dağıtılmıştır.
311 BİN TL’LİK PROJE
Programın başında bir konuşma yapan İl Müdürü Recep Kırbaş; 1993 yılı TÜİK verilerinde Kırıkkale’de 36.420 dekar bağ alanı varken bugün 19.500 dekar bağ alanı kalmıştır. Kaybolan bu bağcılığımızı tekrar eski canlılığına kavuşturmak, modern olarak yüksek sistem bağcılığı geliştirerek çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltebilmek amacıyla bağcılığın yoğun olarak yapıldığı Delice İlçemizde projenin uygulandığını söyledi. Kırbaş “Delice İlçemizde 2006 yılında kurulmuş olan Üzüm Üreticileri Birliği’nin talebi üzerine kişi başı 3 dekar olmak üzere toplamda 96 dekar alanda 32 çiftçi ile proje yürütülmektedir. Projenin toplam maliyeti 311 bin TL olup bunun 250 bin TL. si Bakanlığımız tarafından,  61 bin TL si çiftçilerimiz tarafından karşılanmıştır. Proje kapsamında ayrıca İl Özel İdare desteğiyle sulama havuzu ve dağıtım sistemi kurulmuştur.
UZUN YILLAR DAYANAN SİSTEM
Çalışma hakkında bilgi veren Kırbaş “Projede beton direkli çift T sistemi yerine daha düşük maliyetli ve daha uzun yıllar dayanım gösterebilen mukavemeti artırılmış U formu verilmiş galvaniz kaplı çelik sacdan üretilmiş metal bağ direkleri ve askı aparatları kullanılarak bağ tesisi kurulumu yapılmıştır. Projemizde üzüm çeşidi olarak çiftçilerimizin talepleri dikkate alınıp gerekli araştırma incelemeler yapılarak bölgemize uygunluğu kabul edilmiş pazarlama sıkıntısı olmayan sertifikalı çeşitler kullanılmıştır. Bu amaçla Siyah çeşit olarak Royal, beyaz çeşit olarak da Hasandede Beyazı çeşitleri çiftçilerimize dağıtımı yapılmıştır. Royal Çeşidi; Ağustos ayı sonunda olgunlaşan, siyah renkli, iri daneli, çekirdekli ve ortalama salkım ağırlığı 500-600 gr ağırlığında ve Alphonse L. çeşidinin seleksiyonudur. Hasandede Üzüm çeşidi çubukları Amerikan asma anaçları üzerine aşı yapılarak üretilmektedir. Taneleri yuvarlak, orta irilikte, bol şıralı ve ince kabukludur” dedi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu