Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Manşet

Vekiller etkisiz mi kaldı?

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

KIRIKKALE ÇİFTÇİSİ KENDİLERİNE KENEVİR ÜRETME İZNİNİN NEDEN VERİLMEDİĞİNİ MERAK EDİYOR

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de kenevir üretiminin tekrardan başlayacağı mesajını vermesinin ardından başlatılan çalışmayla 19 il’de çiftçilere kenevir üretme izni verilmişti. İzin verilen iller arasında Kırıkkale’nin bulunmayışına tepki gösteren Kırıkkaleli çiftçiler “Komşu illerimize izin verilirken, Kırıkkale’ye izin neden verilmedi? Yoksa Kırıkkale’nin TBMM’de bulunan Milletvekilleri etkisiz mi kaldı? Sorusunu yöneltti.

 

SİYASİLER VE STK’LAR GÖREVE

Gıda ve Tarım Bakanlığının çalışması sonrası Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak olmak üzere 19 il’de çiftçilerinin kenevir üretilmesine izin verilmesi, bu listede Kırıkkale’de bulunmayışına tepki çığ gibi büyüyor.  Konuyu Gazetemizin gündeme getirmesiyle birlikte Kırıkkaleli çiftçiler tepkilerini dile getirirken, siyasileri ve Kırıkkale’de bulunan sivil toplum örgütlerini göreve davet etti. Konuyla ilgili gerekli girişimlerin yapılmasını beklediklerine belirten çiftçiler, komşu illerinde bulunduğu listeye Kırıkkale’nin de eklenmesini beklediklerini vurguladılar.

 

MİLLETVEKİLLERİNDEN AÇIKLAMA BEKLİYORLAR

Üretim izni verilen iller arasında Kırıkkale’ye yakın illerin bulunmasına rağmen Kırıkkale’nin olmayışına bir anlam veremediklerini belirten çiftçiler, “Konu TBMM’de gündeme alındığında bizleri temsil etsin diye Kırıkkale’den seçip meclise gönderdiğimiz Kırıkkale Milletvekilleri Ramazan Can, Halil Öztürk ve Ahmet Önal’ın konuya nasıl yaklaştığını çok merak ediyoruz. Kırıkkale’nin de yer almasını tavsiye ettilerse bunu da bilmek isteriz. Yoksa Kırıkkale Milletvekillerimiz siyasi olarak etkisiz mi kaldılar? Bu konularda Kırıkkale Milletvekillerimiz kamuoyunu bilgilendirirse seviniriz” ifadesini kullandı. STK’ları da göreve davet eden çiftçiler, siyasileri harekete geçirmelerini beklediklerini söylediler.

 

KENEVİRİN HİÇ BİLMEDİĞİNİZ FAYDALARI

İlaç, petrol şirketlerinin başı çektiği birçok lobi tarafından istenmeyen bitki olarak ilan edilen ve çiftçilerin yetiştirmesine geçmiş yıllarda yasak getirilen kenevir, sadece uyuşturucu madde yapımında kullanılmıyor. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kağıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir. Sayısız faydası olan kenevir, bir zamanlar dünyanın en önemli üretim bitkilerinden biriydi ama bugün, üretimi yasak.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
haşim
haşim
14 Ocak 2019 18:50

Size soruyorum son 20 senede seçilen Milletvekillerinin bir tanesinin Kırıkkale için bir istihdam alanı açtığını veya memleketin yarasına merhem olduğunu. Hepsi seçilen ama liderlerin sözlerinden çıkmayan kişiler. Aslına Kırırkkale adı büyük olan ama Ankara’da daima küçük görülen bir il. Bunu Milletvekilleri de biliyor.

Başa dön tuşu
1
0
Would love your thoughts, please comment.x