Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
ManşetYahşihan

Zengin bir belediye değiliz

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

SUNGUR; “DÜŞÜNÜLEN GİBİ ZENGİN BİR BELEDİYE DEĞİLİZ AMA HER KONUDA OLUMLU ARTILARA İMZA ATTIK”

Yahşihan Belediye Başkanı Ahmet Sungur, basın mensupları ile iftar yaptı. Sungur, iftarın ardından soruları yanıtladı. Yahşihan Belediyesi’nin çevreye “Zengin belediye” görünümü verdiğini dile getirerek, “Biz düşünülen gibi zengin bir belediye değiliz. Ancak şükürler olsun ki, görev sürecimizde her konuda artılara imza attık” dedi.

Şehrin açılan yüzü olacağızZengin bir belediye değiliz - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Yerel ve yaygın basın kuruluşu çalışanlarının katıldığı iftar yemeğinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sungur, “Yahşihan bildiğiniz gibi büyümeye gelişmeye devam ediyor. Hizmetlerimiz kaldığı yerden devam ediyor. Şehrin açılan yüzü olmaya devam ediyoruz. Biz Yeşilvadi projesini kendi ilçemizde başlattık. Yeşilvadi gibi devasa bir proje değil ama ırmak kenarına 12 dönümlük alana yeni bir park yaptık. Halkımızın hizmetine açtık. Çok güzel oldu. İyi tepkiler alıyoruz. Şehir gelişirken bizi bir şeyler yapmaya mecbur ediyor. Şehrin gelişimi içinde bizde elimizden gelini yapıyoruz “ şeklinde konuştu. Önemli projelerin imza atacaklarını Ankara’da bir takım görüşmeler yaptıklarını belirten Başkan Sungur “ Tabi ki bizim yatırımlarımız öyle fabrika yatırımı filan değil. Sosyal tesisler anlamında. Irmak kenarına kurulacak tesisler anlamında. Her şeyi buraya toplarsak sıkıntı olur. Kırıkkale’mizin her anlamda büyümeye ihtiyacı var. Diğer ilçelerimizde büyümeye ihtiyacı var” dedi.

Hem yatırım yaptık, hem borç ödedik

Sungur üzerinde çalıştıkları ve hayata geçirmek için gün sayılan projelerinin var olduğunu dile getirerek, “Bulvar projelerimiz var. Yapılan planları ve programları revize ediyoruz.10 bin nüfusla almıştık şuanda 17 bin nüfus oldu. İyi şeyler oluyor. Yapılan imar planları yeterli gelmiyor. Yahşihan için en önemli problemlerden biri yoldu. Yol sıkıntısı olan iki cadde kaldı.Pazartesi günüde 3 km lik bir alanın yapımına başlıyoruz. Bunlar bizim asli görevimiz. 8 milyon lira borçla almıştık. Yaklaşık 15 milyonluk bir yatırım yaptık. Borcumuz da şuanda 3 milyon civarına indi. Buda bizim için ayrı bir sevindirici taraf. Belediyecilik yaparken bir yandan kredi alıyorsun nakit para her zaman bulunmuyor. Bir yerden bir yere para aktarıyorsun. Bir nevi şirket yönetir gibi yönetmek zorunda kalıyorsun. Daha önce şirket yönettin mi dersen onu da yapmış değiliz. Ancak bu işi yapmış arkadaşlarımız var. Bizim en iyi yaptığımız şey işi istişareyi iyi yapmak.  Yaptığımız istişarelerde en iyi fikri uyguluyoruz buda başarıyı getiriyor. Geçen yıl belediyenin ek binasını yapmıştık. Yeterli gelmediği için bu yıl iki kat daha çıkıyoruz üzerine. Hizmet binası yetersiz geliyor. En azından on yılını kurtarmak istiyoruz. Keşke imkanlarımız olsa da çok modernize bir belediye binası kazandırsak. İnşallah oda olur ileri günlerde” diye konuştu.

Barajdan su almamız büyük avantaj

İlçede su sıkıntısının zaman zaman yaşandığını bunun nedenin de eski su şebekesi olduğunu beliretn Başkan sungur  “Bizim en büyük avantajımız barajdan su alıyor olmamız. Cazibe ile gelen su var. Barajdan su almazsak sıkıntı yaşarız. BİMER’e yapılan şikayetlerin başını çeken su sıkıntısı. Fazla kesinti olması. Bunun nedeni de 1996 yılında yapılan ilçe şebeke suyu yenilenirken  yapılan değişiklikler. Plana bağlı kalmayarak yapılan yer değişiklikleri. Yani su şebekesindeki boruların yerini  ne yapan ne iller bankası biliyor, ne bu işi yapan şirket biliyor ne de bu işin kontrolünü yapan eski belediye çalışanları biliyor. Ne de arsasında su borusunu geçen vatandaş biliyor. Doğal olarak vatandaş arsasında tadilata başladığında su borusu patlıyor. 96 yılında yapılmış su borusu. Yaklaşık 20 yıllık  boru. Bir patlama olduğu zaman bunu bulmak zaman alıyor. Birde barajdan su aldığımız için buradaki pompalarda meydana gelen arızalar o tür aksaklıklar bize dolayısıyla ilçe halkına yansıyor. Bu yüzden Devlet su işlerine bir gölet talebimiz var. Konu ile ilgili olarak bir cevap yazısı geldi. Bizim bulduğumuz bölgenin uygun olmadığı başka bir bölgede çalışma yapılması istendi. Su şebekesinde ve barajda bir sıkıntı olmadığı sürece su sıkıntısı yaşamıyoruz. Ramazan ayı nedeniyle herkes aynı saatte su kullandığı içinde sıkıntı yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Alt yapı tamamen değişmeli

Başkan Sungur ilçedeki gelişim nedeniyle alt yapının da zaman zaman yetersiz geldiğini ilçenin geleceğini düşünerek  alt yapının tamamen değişmesini düşündüklerini belirterek “Devlet büyüklerimize ve iller bankasında ki yetkililere bu şekilde hızla gelişen bir ilçenin gerek kanalizasyon gerekse su şebeke sisteminin tamamen yenilenmesi gerektiği konusunda görüşmelerimiz oluyor. Çok hızlı büyüyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Hareketli nüfus artıyor

Başkan Sungur ilçedeki nüfus artışının her geçen gün artığını ancak iller Bankasından gelen gelirin nüfusa göre yeterli gelmediğini buna rağmen hizmette aksama yapmadıklarını belirterek “ İmkanlar ölçüsünde en iyi hizmetimi verdiğimi iddia ederim. 30 Mart seçimlerinde vatandaşlarımız bu yönde taktir etti. Bizim en büyük sıkıntımız %70 büyüme oranımız var. Ama ilçe sınırları içindeki günlük canlı nüfus 70 bin civarında.  Dolayısıyla 17 bine göre gelirimiz var 70 bine göre giderimiz var. Ortalama en alt limitle iller bankasından gelen ödenek  payından bahsedersek 10 lira olduğunu düşünürsek aylık 530 bin lira zararımız var. Aylık 70 bin nüfusa göre gelirimiz olsa 17 bin ile 70 bin arasında yaklaşık 4 kat var. İlçemize dört kat daha fazla hizmet  etmek şansına sahip oluruz.

Öğrenciler nüfusa katılmıyor

23 bin öğrencimiz var bunların 8 bini ilçe sınırlarında kalıyor. Ama sadece 700’ü bizim ilçe nüfusuna dahil “Ne kadar ilçe nüfusuna kayıt olun” diye telkinde bulunsak ta bunu başaramıyoruz bir türlü. Bu noktada zorlama şansımızda yok” şeklinde konuştu. Başkan Sungur öğrencilerin kayıtları ile ilgili olarak üç yıldır bir çalışma içinde olduklarını belirterek “Yaklaşık üç yıldır bu konu üzerinde çalışıyoruz. Yurtlarda kalan öğrencilerle bazen ben bazen arkadaşlarım giderek öğrenci arkadaşlarımızla toplantı yapıyor. Kayıt yaptırmaları halinde Bize ne tür faydaları olacağını anlatıyoruz. Nüfus ne kadar fazla olursa gelirde o derece artış yaşanır. Biz turistlik bölge değiliz ki gelirimiz yüksek olsun” şeklinde konuştu.

Kurumlardan faydalanamıyoruz

Başkan Sungur Yahşihan belediyesini öyle anlatıldığı ve görüldüğü gibi çok zengin gelire sahip bir belediye olmadığını belirterek  “Biz insanların gözünde gözüktüğü gibi zengin bir belediyede değiliz. Belki o görüntüyü çok verdik gibi. Kırıkkale’de iki tane zengin belediye var. İlçeler ve beldeler arasında. İl belediyesi hariç. Biz o sıralamada belki dördüncü sırada geliriz. Emlak değerleri de düşük. Organize Sanayi var faydalanamıyoruz. Üniversite var faydalanamıyoruz . Bizim beslenme kanalımız açıkçası inşaat sektörü. İnşaat sektörünün bittiği gün bizim belediye olarak tökezlediğimiz gündür” dedi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu