Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Yaşam

Zulüm sona ermeli

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Zulüm sona ermeli
‘İyi Geceler Rohingya’ belgeselinin yapımcısı gazeteci Hayrunnisa Çiçek, Arakanlı mültecileri hem Bangladeş hem de Myanmar hükümetlerinin yok saydığını, oradaki en önemli sorunun bu statü belirsizliği olduğunu söyledi.

İSLAM TOPLUMU BULUŞMALI
Belgesel yapımcısı ve gazeteci Hayrunnisa Çiçek, Bangaladeş’te Arakanlı Müslümanların yaşadığı mülteci kampları ve Kudüs’teki izlenimlerini, Kırıkkale Üniversitesi Yahya Kemal Toplantı Salonunda düzenlenen etkinlikle katılımcılarla paylaştı. Çiçek, Müslümanların bu iki konu ve dünya üzerinde yaşayan tüm Müslümanların yaşadıkları sıkıntılar konusunda İslam toplumunun birlikte içinde bulunmasının acil oluşunu dile getirdi.

İPE ASILI BİR SECCADE VAR
Bangladeş Kutupalong mülteci kampında çekimleri tamamlanan belgesel hakkında açıklamalarda bulunan Hayrunnisa Çiçek, “Emin olun o bölgedeki sıkıntıyı ve Arakanlı Müslümanların yaşadığı sıkıntıyı anlatmak için aslında cümleler çok yetersiz. Çünkü hayatta görebileceğimiz hiçbir şey yok orada sanki, hiçbir şekilde Rohingyalı Müslümanların hiçbir şeye ait olmadığını ve nasıl bir zulümden nasıl bir yokluğa geldiklerine bizzat şahit olduk. Kamplarda inanın bir ev ve evin içinde sadece ipe asılı bir seccade var, onun dışında başka hiçbir eşya yok.”

ÇOK ZORLU BİR YOLCULUKTU
“Muson yağmurları alan büyük bir orman hayal edin ve bu ormanın içinde kapısı, penceresi olmayan çamurdan yapılmış ve bambudan yapılmış evlerin içinde yaşam mücadelesi veren insanlar. Son olaylardan sonra kamp sayısı 12’ye yükseldi ve 650 bin kişi daha o bölgeye geldi. Orada eskiden de yaşayanlarla neredeyse 1 milyon kişinin orada hiçbir şeyin olmadığı bir ortamda, bir ormanın içinde yaşam mücadelesi verdiğine biz şahit olduk” dedi. Belgesel için yaptıkları yolculuğun zorluklarına değinen Çiçek, “Yolculuğumuz çok zorlu bir yolculuktu.”

ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞTIK
“Çünkü zaten Dakka’ya indiğiniz andan itibaren istihbarat ekipleri sizi takip etmeye başlıyorlar. İstihbarat takibinde biz o bölgeye gittik hatta onları atlatabilmek için sanki alışverişe veya başka bir bölgeye gidiyormuşuz gibi ekibimizi ayırmaya çalıştık. Gece yolculuğu yaparak sabaha doğru Kutupalong kampına ulaştık. Kutupalong kampına girdiğimizde bize iki saatlik bir vaktimiz olduğunu, bu iki saat içinde kamptan çıkmadığımız zaman başımıza kötü olayların gelebileceğini, sınır dışı edilebileceğimizi söylediler. Bu yüzden çok hızlı bir şekilde iki saat içinde kampta bulunan kadınlarla, çocuklarla bir şekilde konuşmaya çalıştık, o bölgedeki yaşam şartlarını görüntülemeye çalıştık” diye konuştu.

GÜVENCE VERİLMELİ
Bangladeş ve Myanmar hükümetleri arası yapılan mültecilerin geri dönmesine yönelik anlaşmaya dair Hayrunnisa Çiçek, “Özellikle bu konuda Türkiye’nin girişimleri çok önemli, Cumhurbaşkanımızın da bir açıklaması vardı biliyorsunuz, ‘Bangladeş kapılarını açsın, gerekirse masraflarını biz de üstleniriz’ diye. Özellikle Türkiye’nin öncülüğünde yapılan görüşmelerin sonucunda Bangladeş’te bulunan mültecilerin ülkelerine geri dönmesiyle ilgili bir karar açıklandı. Fakat bu bir çözüm müdür, geri döndüklerinde nasıl bir yer ile karşılaşacaklar, bu da önemli. Çünkü bu insanlar zulümden kaçtılar, bunu unutmamak gerekiyor, Myanmar’daki Budistlerin zulmünden kaçtılar.”

HAKLARI SAĞLANMADI
“Bu insanlar geri döndüklerinde bu zulümle tekrar karşılaşacaklar mı, sadece problem bu insanların geri dönmesi değil, isteyen geri dönecek elbette ama zaten bu insanların köyleri yakılmıştı, bir şekilde canları, malları ellerinden alınmıştı, geri döndüklerinde aynı şeylerle mi karşılaşacaklar yoksa yolda öldürülecekler mi, bu tarz durumların daha çok netlik kazanması gerekiyor. Çünkü Budistlerin bir şekilde oradaki tavırları ve Rohingyalı Müslümanların oradaki statüleri değişmediği sürece ve onlara vatandaşlık verilip hakları sağlanmadığı sürece, bu karar çokta sonuca ulaştıracak bir karar gibi görünmüyor ama yine de önemli bir adım tabii ki” şeklinde konuştu.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x