Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimKırıkkaleManşet

‘1 milyonluk irfan ordusu’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

24 Kasım Öğretmenler Günü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Vali Ali Kolat, Türkiye’de 1 milyon öğretmenin yer aldığını ifade ederek, “Geleceği öğretmenlerle şekillendireceğiz” dedi.

ANITA ÇELENK BIRAKILDI

İlk tören Cumhuriyet Meydanı’ndaki  Atatürk Anıtı‘nagünün anısına İl Milli Eğitim Müdürü H. Ali Okur’un çelenk sunumuilebaşladı. Burada saygıduruşuyapıldı ve İstiklal Marşı söylenildi. Törene davetliler, okulmüdürleri, yöneticilerile öğretmenler katıldı. Tören daha sonra İl   Kültür Müdürlüğü‘nde düzenlenen programla devam etti. Sergi salonunda 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle öğretmenler tarafından yapılan eserlerin sergilendiği Resim Sergi’sinin açılışı gerçekleştirildi.

OKUMA YAZMA SEFERBERLİĞİ

Kültür Merkezi Salonu‘nda düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Okur yaptığı konuşmada; 24   Kasım Öğretmenler Günü’nün anlam ve önemi üzerinde durdu. Vali Kolat’ta yaptığı konuşmada: “Biliyorsunuz, 1 Kasım 1928’de  Harf İnkılabıyla birlikte Muallim Mektepleri kuruldu. 24 Kasım 1928’ de Atatürk’e Baş Muallim unvanı verildi. Ondan sonra da yeni bir dönem başladığı için Muallim Mektepleri önem kazandı. O dönemde yeni bir devlet ve yeni bir düzen kuruluyordu. Yeni bir mücadele ve yeni bir okuma yazma seferberliği başlatıldı. Aradan yıllar geçti. 1981 yılında Atatürk’ün 100’ncü Yıldönümünde Bakanlar Kurulu kararıyla 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı.  O zamanda milli eğitim Bakanlığı ve Hükümet bir okuma yazma seferberliği başlatmıştı. Dolayısıyla da o günden bu güne Öğretmenler Günü resmi gün olarak kutlanmaktadır.

‘ATATÜRK HER DEFASINDA İFADE ETTİ’

Buradaki kutlanmaktaki maksat, öğretmenin önemini, öğretmene duyulan sevgiyi, saygıyı ve güveni topluma daha iyi nasıl anlatabiliriz, öğretmenlerimizin sorunlarını nasıl konuşabiliriz, tartışabiliriz onu düşünmemiz lazım. Şu bir gerçek,  bir toplumun ilerlemesini istiyorsanız, bir toplumun millet olarak bir kavram bir düşünce etrafında, bir kültür etrafında oluşmasını istiyorsanız, eğitim ordusuna, irfan ordusuna önem vermeniz lazım. Atatürk bunu her defasında ifade etmiştir. Âlimler hakeza iyi bir neslin yetişmesi için büyük çaba sarf etmişlerdir.  Daha iyi bir insanın eğitilebilmesi için fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller olabilmesi için çaba gösterilmesi gerekiyor.  Bu anlamda öğretmenler bizim için son derece önemlidir.

‘DAHA İYİ KONUMDA OLABİLİRİZ’

Biz eğitim, öğretim yönünden Kırıkkale olarak iyi bir konumdayız. Ama daha iyi bir konumda olabiliriz. Bugün ülkemizde 800 bin öğretmen var.  Üniversiteyi de katarsak 1 milyon irfan ordusu demek. Bu son derece önemlidir. Bu anlamda Kırıkkale’ de 15 tane projemiz devam ediyor. Eğitime yönelik aşağı yukarı 56 milyonluk bir proje uygulanmaktadır.  Eğitim, öğretim yönünden okuma yazma bilmek açısından yüzde 87’lerdeyiz.  Okul öncesinde yüzde 52’deyiz. Türkiye ortalaması yüzde 43, biz yüzde 52’lerdeyiz. Ortaokul da yüzde 93’lerdeyiz. Bu da Türkiye ortalamasının üstünde. Orta öğretimde yüzde 83 konumundayız. Bizim 3356 öğretmenimiz, 256 okulumuz, 2526 da dersliğimiz var. Öğrenci sayımızda 52.500 civarındadır. Üniversiteyi de katarsak 83.000 öğrenciye sahip olduğumuzu ifade etmek istiyorum.  Türkiye şartlarında bu iyi bir ortam. Ama biz bununla da yetinmiyoruz. Bunu ileriye götürmek hem sizlerin hem de bizlerin görevidir. İnşallah iyi bir noktaya götüreceğiz” dedi.

YEMEKLİ EĞLENCE PROGRAMI

Konuşmalardan sonra mesleğe yeni başlayan aday öğretmenler için yemin merasimi yapıldı. Öğretmenler Günü münasebetiyle şiir, resim, ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilerin hediyeleri ile emekli olan öğretmenlerimizin plaket ve hizmet şeref belgeleri Sayın Valimiz Ali Kolat tarafından verildi. Tören öğretmen ve öğrencilerden oluşan müzik korosunun konseri ile sona erdi. Daha sonra Öğretmen Evi’nde yemekli eğlence programı düzenlendi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu