Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSağlık

‘A’dan Z’ye kadın sağlığı’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yahşihan Kaymakamlığı organizesinde, Ankara Kadın Sağlığı Derneği tarafından “A’dan Z’ye Kadın Sağlığı” semineri Yahşihan Kaymakamlığı Mavi Salon’da düzenlendi.

ÜCRETSİZ MUAYENE

Yahşihan Kaymakamlığı Mavi Salonda düzenlenen “A’dan Z’ye Kadın Sağlığı”  konulu seminere Yahşihanlı kadınların yanı sıra Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görev yapan kadın personelde katıldı. Ankara Kadın Sağlığı Derneği gönüllü hekim Dr. Buğra Adil Buyrukcu slayt gösterisi eşliğinde yaptığı sunumda; rahim rahatsızlıkları, çocuk sahibi olamama nedeni, doğum kontrol yöntemleri, kistler ile urlar, menopoz dönemi ve meme kanseri konularında bilgiler verdi. Dr. Buyrukcu, özellikle hekime muayene ve ilaç yerine başkalarının tavsiye ettiği kulaktan dolma bilgilere veya bitkisel tedavilere yönelmenin çok riskli olduğunu dikkat çekti. Kadınların özellikle meme kanserini erken teşhis etmeleri için mutlaka kendilerini elle muayene yapmaları gerektiğini yöntemleriyle ifade eden Dr. Buyrukçu, KETEM’lerde 40 yaşın üstündeki kadınlara ücretsiz muayene yapıldığını belirtti.

‘EN GEÇ 21 YAŞINDAN ÖNCE…’

Kadınların diğer bir kâbusu olan rahim ağzı kanserine değinen Dr. Buyrukçu, “Rahim ağzı kanseri; dünya ölçeğinde kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür. Akciğer ve meme kanserinden sonra ölüme neden olan 3. nedendir. Tüm dünyada 2 milyondan fazla kadının rahim ağzı kanseri olduğundan şüphelenilmektedir. Rahim ağzı kanseri her 2 dakikada bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Daha önce hiç smear testi (CVS) yaptırmamış bir kadında rahim ağzı kanserine yakalanmak riski ise yüzde 1’dir. Eğer acilen gerekli önlemler alınmazsa tahminen önümüzdeki 10 yılda, bu kanserden ölümlerin yüzde 25 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Hâlbuki erken tanı konulduğunda tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri ihmaller nedeniyle tehlikeli seviyeye çıkmaktadır. Bizim tavsiyemiz; her bayan mutlaka en geç 21 yaşından itibaren yılda bir kez smear testi yaptırmaya başlamalıdır” açıklamalarını yaptı. ‘A’dan Z’ye Kadın Sağlığı’ seminerinin sonunda katılımcı kadınların sorularını cevaplandıran Dr. Buyrukçu, tüm kadınlara gerekli olan bilgileri aktardı.

‘BİR ÇOK İLDE FAALİYET YÜRÜTÜLÜYOR’

Düzenlenen “A’dan Z’ye Kadın Sağlığı” seminerine kadınlar tarafından gösterilen ilgi ve katılım oldukça büyüktü. Dr. Buğra Adil Buyrukcu “Katılım sayısının çokluğu,  halkımızın kadın sağlığı konusuna duyarlı ve bilinçli yaklaşımı bizleri memnun etti.   Öte yandan Ankara Kadın Sağlığı Derneğini birçok ilde farklı çalışmalar yürütmüş ve bunları belli başlıklar altında toplamıştır. Bunların en önemlileri ise Türkiye El Ele Kansere Güle Güle, Kısırlık Tedavi edilebilir Sağlık Problemidir, İkinci Bahar,  Çocuklar Eğitiliyor Türkiye Kalkınıyor kampanyaları sayılabilir. Bu kampanya kapsamında kadınlarımız anlatamadıkları sıkıntılarını ve nerelere nasıl başvurmaları gerekiyor, bu konularda yardımcı olduk” şeklinde konuştu.

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu