KırıkkaleManşet

Kırıkkale’de dilenen çocukların perde arkası ne?

19 Ocak 2024’te duyurulan alan taramaları bugün hangi kapsamda yürütülüyor? Haber71, ulaşılan çocuk ve aile sayısı ile destek ve takip çalışmalarının sonuçlarını soruyor.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

- Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
19 Ocak 2024 tarihli arşiv fotoğrafında ASDEP yelekli görevli ve zabıta aracı.
Kaynak: Kırıkkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün 19 Ocak 2024 tarihli paylaşımına ait ekran görüntüsü.

Kırıkkale’de kavşaklarda çocukların bulunması ve vatandaşlardan para istenmesine ilişkin Haber71’e yansıyan görüntüler, çocukların güvenliği ile sahada yürütülen sosyal hizmet çalışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Haber71 olarak, 2024 yılında duyurulan alan taramalarının bugün hangi kapsamda sürdüğünü ve sonuçlarının ne olduğunu soruyoruz.

9 Eylül tarihli önceki haberimizde, bir yetişkinin yanındaki çocuğun yoğun trafik ortamında bulunduğu görüntüleri gündeme taşımıştık. Bu görüntüler, çocukların güvenliğinin sağlanması ve ailelerin ihtiyaçlarının değerlendirilmesi konusunda ilgili kurumların güncel çalışmalarına ilişkin soruları da beraberinde getiriyor.

19 Ocak 2024’te ne duyurulmuştu?

Kırıkkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün 19 Ocak 2024 tarihli paylaşımının Haber71’e iletilen ekran görüntüsünde; 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında belediye ve emniyet birimleriyle birlikte sokakta dilenen çocuklara yönelik alan taraması, rehberlik ve yönlendirme çalışmalarının devam ettiği belirtiliyor.

Paylaşımda, ASDEP yelekli bir görevli ile zabıta aracının bulunduğu saha fotoğrafı da yer alıyor. Haberde kullanılan bu fotoğraf 2024 tarihli arşiv görüntüsüdür.

Görev takviminde hangi tarihler var?

Haber71’in 26 Temmuz 2024 tarihli arşiv haberine göre, Çiğdem Açıkyıldız Kazel, 21 Aralık 2023’ten itibaren il müdürlüğü görevini vekâleten yürütüyordu. İl Müdürlüğünün devir teslim duyurusu ise 28 Aralık 2023 tarihini taşıyor.

Kurumun resmî biyografi sayfası, Kazel’in 26 Temmuz 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2024/223 sayılı kararla Kırıkkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü olarak atandığını bildiriyor. Dolayısıyla 19 Ocak tarihli saha paylaşımı, vekâleten görev yürütülen döneme ait.

2026’da da çocuk koruma faaliyetleri duyuruldu

İl Müdürlüğünün resmî sitesinde, 11 Şubat 2026 tarihli İl Koordinasyon Kurulu toplantısı da yer alıyor. Duyuruya göre toplantıda çocukların korunmasına yönelik hizmetlerin etkinliği, kurumlar arası iş birliği ve uygulamada karşılaşılan sorunlar ele alındı.

Bu kayıt, resmî atamanın ardından da çocuk koruma alanında faaliyet duyurulduğunu gösteriyor. Ancak söz konusu duyuru, 2024’te açıklanan sokak ve kavşak taramalarının güncel sıklığına, ulaşılan çocuk ve aile sayısına ya da takip sonuçlarına ilişkin veri içermiyor.

Bugün yanıt bekleyen sorular

Çocukların kavşaklarda görülmesi tek başına saha çalışmalarının sona erdiğini göstermez. Asıl ihtiyaç, uygulamanın güncel kapsamının ve sonuçlarının açıklanmasıdır. Haber71 olarak ilgili kurumlara şu soruları yöneltiyoruz:

  • 19 Ocak 2024’te duyurulan alan taramaları bugün hangi bölgelerde ve hangi sıklıkta yapılıyor?
  • Son bir yılda kaç çocuk tespit edildi, kaç aileye ulaşıldı?
  • Çocukların eğitim, güvenlik ve sosyal destek ihtiyaçları için hangi çalışmalar yürütüldü?
  • Destek sağlanan çocukların yeniden sokakta risk altında bulunmasını önlemek için nasıl bir takip yapılıyor?
  • İl Müdürlüğü, belediye ve emniyetin ortak çalışmalarına ilişkin sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak mı?

Konu yalnızca bir kavşak meselesi değil

Bir çocuğun yoğun trafik içinde bulunması; aile koşulları, ekonomik güçlükler, eğitim ve sosyal destek ihtiyaçları bakımından değerlendirilmesi gereken bir durum. Çocukları etiketlemeden, ailelerin koşullarını peşinen varsaymadan ve kişisel bilgilerini açığa çıkarmadan, koruyucu hizmetlerin nasıl işlediğine odaklanmak gerekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kırıkkale Valiliği, İl Müdürlüğü ve sahada görev alan diğer kurumların güncel verileri paylaşması, hem çocukların korunmasına yönelik çalışmaların anlaşılmasını hem de eksiklerin tartışılmasını sağlayacaktır. Haber71, sokak ve kavşak taramalarının kapsamı ile sonuçlarına ilişkin açıklamaları kamuoyuna aktarmayı sürdürecek.

- Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x