Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Ekonomi

Cebeci Kira Artışı Esnafın Belini Büküyor

Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Osman Cebeci, kira artış oranlarının sınırlandırılmasını istedi. Cebeci, artar kiralardan dolayı esnafın belinin büküldüğünü söyleyerek, “Esnaf bu kiraları çıkarabilmek için büyük bir mücadele etmesi lazım” dedi.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Osman Cebeci, kira artış oranlarının sınırlandırılmasını istedi. Cebeci, artar kiralardan dolayı esnafın belinin büküldüğünü söyleyerek, “Esnaf bu kiraları çıkarabilmek için büyük bir mücadele etmesi lazım” dedi.

ENFLASYONUN DÜŞMESİNE YARDIMCI OLUYORLAR
KESOB Başkanı Osman Cebeci, piyasalarda fiyatların düşmesinin enflasyonla ilgili olduğunu ve fiyatların düşmesi ile birlikte enflasyonunda gerileyeceğini söyledi. Cebeci, “Bildiğiniz gibi bazı sektörler fiyatlarını 1 ay süreyle artırmamak suretiyle enflasyonun düşmesine yardımcı oluyorlar. Tabi bu nihayi tüketici açısından çok önemli. Ancak bildiğiniz gibi bu yıl açıklanan yüzde 72’nin üzerindeki kiralarda gerçekten esnafın belini büküyor”

TİCARET YAPAMAZ HALE GETİRİYOR
“Esnaf bu kiraları çıkarabilmek için büyük bir mücadele etmesi lazım. Zaten bildiğiniz üzere kiranın artırılma süresi dolanlar için bir handikap oluşturuluyor. Bu da esnafla mal sahibi arasında sürtüşmelere neden oluyor. Eğer kirayı yüzde 72’nin üzerinde artırmaz isen çık kardeşim diyor. Dolayısıyla oraya bir yatırım yapılmış, o dükkanın işlemesi için yıllar geçirilmiş, dolayısıyla bu dükkana yapılan tadilat ve dizayn değişiklikleri tabelalar, vesaireler esnafın oradan başka bir yere gitmesi o insanı artık bir daha ticaret yapamaz hale getiriyor” dedi.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Sadece kiranın değil stop vergisinin de esnafın belini büktüğünü ifade eden Cebeci, “Herkesin elini taşın altına koymalı. Burada kirada olan iş yerleri ile ilgili olarak devlet konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlandırdı. Gerçekten de yüzde 25 ile sınırlandırılması bazı noktalarda müdahale edilmesine rağmen bir uzlaşma noktası bulunuyordu. Ancak işyerlerinde bildiğiniz gibi dükkan kiraları serbest. Dolayısıyla insanların işini oturtabilmesi, yaptı iş ve iştigal ettiği konuyla ilgili yatırımlar hakikaten önemli yüksek maliyetlere mal oluyor. Ama bu arada da mal sahibi ‘devletin açıkladığı rakam 72.7,8,10 neyse yani 73’lü rakamlara çıkıyor” diye konuştu.

BELİRLİ BİR SÜRE KİRALAR SABİTLENMELİ
İş yeri kiralarının belirli bir sabitlenmesini isteyen Cebeci, “Dolayısıyla bunu artık esnaf kaldıramıyor. Bir tarafta elektrik, doğalgaz diğer tarafta girdi maliyetinin en önemli kalemi olan iş yeri kiraları. Bununla ilgili burada çağrımız esnaf işletmelerine ve dükkanlarına da yüzde 25, yüzde 30 gibi bir uygulamanın getirilmesidir. Veya o iş yerine zamanı geldiği zaman ben boşaltırım diye o korku ve stresten esnafımızı kurtarmak lazım. Bunun için sabit kiranın uygulanması lazım

YÜZDE 25’LİK BİR ORAN İLE SINIRLANDIRILDI
“Devletimiz biliyorsunuz diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı kantinlerle ilgili gayet güzel bir uygulama ile yüzde 25’lik bir oran ile sınırlandırıldı. Fiyatların yükselmesinin önüne geçilmesi sağlandı. Bununla ilgili de böyle bir tedbir alınırsa örneğin yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının, vakıfların iş yerlerinde de bu uygulanırsa gerçekten esnaf rahat edecek. Yoksa esnaf panik halinde acaba ne diyecek? O ki enflasyonu hep birlikte düşürmek istiyoruz ve bu ülkeye katkımız olsun istiyoruz o zaman kiralar konusunda da en azından belirli bir süre şu enflasyonu düşürene kadar artış oranlarının yine aynı şekilde belirlenmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x