Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Karakeçili

Değerlerine Sahip Çıktılar

Kırıkkale’nin Türkmen ve Yörük şehri Karakeçili ilçesinde manevi değeri olan ve defineciler tarafından talan edilen ve bakımsız olan Adsız Dede Türbesi aslına uygun onarılarak vatandaşların hizmetine yeniden sundular.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale’nin Türkmen ve Yörük şehri Karakeçili ilçesinde manevi değeri olan ve defineciler tarafından talan edilen ve bakımsız olan Adsız Dede Türbesi aslına uygun onarılarak vatandaşların hizmetine yeniden sundular.

ASLINA UYGUN YAPTIRILDI

Kırıkkale Valiliği, Karakeçili Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından birlikte gerçekleştirilen tadilatta mezar taşları Ahlattan getirildi ve Selçuklu mimarisine uygun olarak yapıldı. Karakeçili ilçesinde Akkoşan Mevkii’nde bulunan Evliya olan Adsız Dede, Haydar Sultan, Halil Dede, Hasan Dede ve Şaban Dede ile akraba olduğu söyleniyor. Mezarın yapımında desteklerini esirgemeyen Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğluve İL Özel İdareye teşekkür eden Karakeçili Belediye Başkanı Veysel Aydemir,”Adsız Dede bizim ve halkımız için çok önemli bir evliyadır. Zaman zaman defineciler tarafından zarar verilmek isteniyor. Bu bizi ve halkımızı çok üzüyor. Adsız Dede’nin mezarını yeniden tadilat yapıldı.  Mezar taşları Ahlattan getirildi ve Selçuklu mimarisi ile yeniden aslına uygun hale getirildi.  Mezarın önünde büyük ve renkli bir taş mevcut. İnşallah onun önüne simini yazacağız.”dedi.

BÜYÜK EVLİYALARDAN  

Emekli Öğretmen Mehmet Aydemir, “Adsız Dede il ilgili Karakeçili İlçesi sakinleri arasında birçok rivayetler, menkıbeler ve kerametler dilden dile anlatılarak gelmektedir. Bulunduğu yer itibariyle o çağlarda Akkoşan şehrinin varlığı ve mevcudiyetti bilinmektedir. Aslında antik bir şehir olan Akkoşan, zaman içinde yok olmuştur. Adsız Dede bu Akkoşan şehrini manevi fethini gerçekleştirmek için gönderilmiştir. Hasan dede ve diğer dedelerden daha önce Kırıkkale’ye gediği rivayet edilir. Karakeçili’deki bu arazinin adı her ne kadar Akkoşan Mevki olarak bilinse de Adsız Dedenin bulunduğu yere ve civarına Dedenin Başı ve Dede’nin Önü olarak halk tarafından isimlendirilmektedir. Adsız Dede’nin mezarı bilinmeyen zamanlarda define arayıcılarının saldırısına uğramış, mezar tekrar yapılmış ve tekrar bozulmuştur. Mezarda hazine arayanlar kemiklerde zarar vermişlerdir.  Hatta mezardaki kemiklere zarar veren çobanlarında  sabahlara kadar uyumadıklarını ve sürekli görünmeyen biri tarafından tekme ve tokat ile dövüldükleri halk arasında eskiden beri anlatıla gelmektedir. Yine Adsız Dede’nin mezarında çocuk olduğu iddiaları hala mevcudiyetini korumaktadır. Yakın zamanda Adsız Dede ile ilgili kerametler görenler ve yaşayanlar mevcuttur. Bunlardan birini anlatır olursak, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında o arazide bir çoban koyunlarını otlatırken,Perşembe gününü Cuma gününe başlayan gece örüme kalktığında Halil Dede, Haydar Dede, Hasan Dede ve Şaban Dede Türbelerinden kalkan yeşil, kırmız, beyaz renkli ışıklar, yeşil ışık saçan Adsız Dede’nin mezarlarında buluşmasını seyreder. Bu buluşma esnasında ışıklar bir müddet mezar başında dua eder hale görünürler. Bunu gören çobanın dili tutulmuştur. Halk arasında dişi kilitlenmiş olarak söylenmektedir ve günlerce konuşamaz. Bu ışık olayını vatandaşımızın önemli günlerde görenler hala mevcuttur.”

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x