Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemManşet

Haksız rekabete denetim önlemi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Bilim, Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü 2014 yılı faaliyetleri ve yeni hizmete giren “ALO 130-Ürün Güvenliği Şikayet Hattı”, yapılan denetimler ve kesilen cezalarla ilgili açıklama yayımladı.
ŞİKAYETLER ANINDA DEĞERLENDİRİLİYOR
Yapılan açıklamada, “Yeni hizmete alınan “ALO 130”, Ürün Güvenliği Şikayet Hattına tüketicilerimiz güvenliklerini tehdit ettiklerini düşündükleri sanayi ürünlerine ilişkin şikayetlerini doğrudan iletebilecektir. Bu şikayetler İl Müdürlüğümüzce hemen değerlendirilip sonucundan tüketicilerimize bilgilendirme yapılacaktır” denildi.  Açıklamada il müdürlüğü denetim elemanlarınca tüketicilerin sağlığının ve güvenliğinin korunması, piyasada güvenli ürünlerin yer almasının sağlanılması ve haksız rekabetin önlenmesi için denetimlerin aralıksız devam edeceği bildirildi.
PİYASA GÖZETİM VE DENETİM ALTINDA
Açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi; “Aynı şekilde her türlü ölçü aletinin kamu yararına uygun ve doğru ayarlı olarak kullanılmasının sağlanması amacıyla piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri kesintisiz olarak sürdürülmektedir. Bu kapsamda toplam 1219 ürün denetimi yapılmış, bu ürünlerden 1109’ü uygun bulunmuş, 24 üründe aykırılık tespit edilerek gerekli yaptırımlar uygulanmıştır. 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümlerine göre 2014 yılı içerisinde; Üretici ve satıcılar ile kullanıcılarda toplam 316 ürün denetimi yapılmış, 24 üründe aykırılığa rastlanılmış,  satıcı ve üretici firma tarafında piyasaya arz edilen 292 üründe ise uygunluk tespit edilmiştir. Aykırılık tespit edilen 15 ürün ise TSE laboratuvarlarında teste gönderilmiştir. Genel olarak tüketicilerin can ve mal emniyetini doğrudan ilgilendiren elektrikli aletlerde 151 adet, gaz yakan cihazlarda 4 adet, asansörlerde 24 adet, otomotivde 59 adet, makinada 5 adet, taşınabilir basınçlı ekipmanlarda 12 adet ve zorunlu standart-düzenlenmemiş alanda ise 61 adet denetim yapılmıştır. Ayrıca yapılan Asansör denetimlerinde güvensiz olduğu tespit edilen asansörlerin güvenli hale getirilmesi ile ilgili gerekli tedbirler alınmıştır.
ÖLÇÜ ALETLERİ DE DENETLENİYOR
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre ölçü ve tartı aletlerinin kamu yararına uygun olarak kullanımının sağlanılması amacıyla muayene ve damgalama işlemleri ile doğru ölçüm yapılıp yapılmadığı konusundaki ani muayene denetimler sıklaştırılmıştır. 2014 yılı içerisinde toplam 903 adet ölçü aletinin denetimi yapılmış ve 898 adedi uygun bulunmuştur. 5 adet denetimde ise uygun olmadığı tespit edilerek toplam 9 bin 888 TL idari para cezası uygulanmıştır.  Bu ölçü aletlerinden 69 adet su sayacı, 2 adet taksimetre, 363 adet akaryakıt sayacı, 225 adet LPG sayacı, 7 adet tamir ve ayar servisi ve 107 adet tartı aleti denetimi yapılmıştır.
PETROL VE LPG PİYASASINA YÖNELİK OLARAK YAPILAN DENETİMLER
2014 yılında 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında Piyasada tüketicilerin kullanımına sunulan akaryakıt ve LPG’nin yasal olup olmadığı, standarda uygunluğu ile akaryakıt istasyonlarının lisanslarının olup olmadığı konularında aralıksız olarak yapılan denetimlerde İlimizde bulunan toplam 101 Akaryakıt istasyonunun tamamı denetimden geçirilmiş ve toplam 120 marker denetimi yapılarak uygun bulunmuştur.  İlimizde bulunan Rafineri ile dağıtım şirketlerine ait toplam 10 tesisten 3 farklı ürün için 75 adet numune alınarak teste gönderilmiş, numune sonuçları standardına uygun ve markeri geçerli çıkmıştır. Ayrıca 5307 sayılı LPG piyasası Kanunu kapsamında ilimizde bulunan toplam 104 adet LPG İkmal İstasyonunun tamamında ani muayeneler ve damga kontrolleri yapılmıştır.
6948 SAYILI SANAYİ SİCİL KANUNU KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
İl Müdürlüğümüzce sağlıklı bir sanayi envanterinin oluşturulması amacıyla İlimizde bulunan toplamda 611 işletmenin tamamı yerinde ziyaret edilerek 358 adedinin sanayi sicil belgesi alması gerektiği tespit edilmiştir. Bu firmaların sanayi sicil kaydına alınması için yapılan yoğun çalışmalar neticesinde 2013 yılında 200 olan kayıtlı işletme sayısı %100 artışla 400’e çıkarılmıştır. Yıllık işletme cetvelini zamanında vermeyen 13 işletmeye toplam 9 bin 867 TL idari para cezası uygulanmıştır.  Piyasada güvenin sağlanılması, haksız kazancın önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın ödedikleri paraların karşılığını almaları ve haksızlığa uğramamaları bakımından denetimlerimiz kesintisiz bir şekilde devam edecektir”
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu