Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Gündem

Keskin OSB’ye 100 milyon dolarlık yatırım 

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Türkiye-Belarus-Azerbaycan ortaklığında Keskin Organize Sanayi Bölgesi’ne 100 milyon dolar yatırım bedeli ile kurulan traktör fabrikasının (ATÜB)  açılışı, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Belarus Başbakan Yardımcısı Igor lyashenko’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

 

YILDA 1.200 TRAKTÖRÜN ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

Keskin Organize Sanayi Bölgesi’ne 15 bin metrekare kapalı alana sahip 100 milyon dolar yatırım bedeli ile kurulan fabrikanın açılışı Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Belarus Başbakan Yardımcısı Igor lyashenko’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Traktör, kule vinç ve ağır tonajlı hidrolik pres üretiminin yapılması planlanan fabrika da yılda 1.200 traktörün üretimi hedefleniyor. İstihdam ve üretime pozitif katkılar sunması beklenen fabrika için parça temini ve ulaşım ise Tiflis-Kars demiryolu üzerinden sağlanacak.

KARŞILIKLI YATIRIMLARI İZLEME VE TİCARETİMİZİ ARTIRMA KARARI ALDIK

Açılışa katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yatırımın Türkiye-Belarus-Azerbaycan ortaklığında gerçekleştirildiğini belirterek, “Bildiğiniz üzere hem Türkiye’nin hemde Belarus’un karşılıklı yatırımları var. Türkiye’de Belarus’ta en büyük yatırımcı. Bu anlamda karşılıklı yatırımları izleme ve ticaretimizi artırma kararı aldık. Ticaretimiz 2014-2015 yıllarında ve geçmiş yıllara da dayansa da  2016 yılından itibaren iki ülkenin yakın yaklaşımları sayesinde ticaretimiz arttı. Ticaretin yanında yatırımlar da arttı. Burada Belarus ve Azerbaycan ortaklığında yapılan fabrikada, hem de bakanlığımızın ilgi alanına giren Traktör Fabrikası ve montaj bölümünü Sayın Başbakan Yardımcımız ve eş başkanımızla birlikte ziyaret ettik. Bu tabi ki geleceğe yönelik iki ülkenin yapacağı yatırımlar ile ilgili çok umut verici. Bu anlamda yatırımları izlemeye devam edeceğiz.  Dileğimiz iki ülke arasındaki ilişkilerin artması ve ekonomik faaliyetlerin artması konusunda gerekli aksiyonları gerçekleştirilmesidir” diye konuştu.

 

HEP DEĞİMİZ GİBİ ‘İKİ DEVLET TEK MİLLET’ DİYORUZ

Azerbaycan’ın söz konusu yatırımın bir parçası olmasının memnuniyet verici olduğunu da dile getiren Bakan Pakdemirli, “Azerbaycan bizim için dost bir ülke. Hep değimiz gibi ‘iki devlet tek millet’ diyoruz. Azerbaycan’da bu işin içerisinde ve bir parçası olması bizim için son derece memnuniyet verici. Bu ve bunun gibi yurt dışı yatırımların Türkiye’de artmasını diliyoruz. Biz bu yatırım için her türlü kolaylığı sağladık. Bundan sonrada gerek Belarus, gerek Azerbaycan gerekse diğer yatırımcılar için her türlü kolaylığı da sağlarız” ifadesini kullandı.

 

İSTİHDAMA SON DERECE KATKI VERECEKTİR

Yatırımın ekonomi ve istihdam açısından oldukça olumlu etkilerinin de olacağını belirten Bakan Pakdemirli,  “Yatırım miktarı ilk etapta 10 milyon dolar ama safhalara ayrılarak artacak bir yatırım. Bu bir başlangıç olduğu için bizim için son derece yeterli. İstihdam açısından büyük katkıları olacak, yüzlerce kişi çalışıyor olacak. En son haliyle belki bine yakın kişi çalışacak. Bu anlamda Kırıkkale ve bölge adına istihdama son derece katkı verecektir.”dedi.

 

ÜRETİM 2 YILDA YÜZDE 30’A ÇIKACAK, YENİ İŞ İMKANLARI OLUŞACAK

Belarus Başbakan Yardımcısı Igor lyashenko ise işe ilk etapta montajla başlayan fabrikanın 2 yıl içinde yüzde 30 üretim kapasitesine ulaşacağını ifade ederek şunları söyledi: “Şuan burada ortaklıkla kurulmuş olan fabrikada iki model Belarus traktörün üretimi yapılacak. Bunlar gerçekten model olarak çok iyi test edilmiş iyi traktörler. 120 ila 200 beygir kullanan modeller olacak. sayın Bakanında söylediği gibi ilk aşamada sadece montaj düşünülüyor ama iler ki yıl için de burada yüzde 30 üretimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.  Bu 2 yıl içinde çok ciddi bir iş gücü yaratacaktır. Yeni iş imkanları yaratacağını da söylemek istiyoruz. Şuan da şu aşamada Türk işçiler ve uzmanlar bu traktörün üretimi için gerekli eğitimleri alıyor. Zamanla burada çok güzel bir üretim gerçekleştirilecek.

 

10 BİN DOLAR DAHA UCUZ OLACAK, TÜRK ÇİFTÇİLER ÇOK SEVECEK

Üretilecek traktörlerin piyasaya göre 10 bin dolar daha ucuz olacağını ve Türk çiftçiler tarafından çok sevileceğini söyleyen lyashenko, “Yedek parça konusunda Türkiye çok güçlü. Onun için çok rahat bir şekilde yerleştirme yapılacak.  Traktörlerin fiyatları piyasaya göre 10 bin dolar daha düşük olacak. Tabi bu da Türk çiftçiler için çok güzel bir haber olacaktır. Ve tabi ki burada Türk üreticilerine ve buradaki fabrikaya tavsiyem; mutlaka Türkiye’nin pek çok noktasında servis ve bakım noktaları bulunsun. Çünkü tüketicinin buna çok ihtiyacı oluyor. Tabi ki bu yatırımların karşılıklı olması için çalışmalar yürütüyoruz. Ümit ediyorum ki  burada üretilecek olan traktörler Türk çiftçilerin çok hoşuna gidecektir. İlk traktörü söylediğimiz indirimle Sayın bakana verilmesini isteyeceğim.”ifadelerinde bulundu. lyashenko ayrıca parça temini ve ulaşımın Tiflis-Kars demiryolu ile sağlanacağını da sözlerine ekledi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x