Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

Kırıkkale tarihe ışık tutacak

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, Vali Ali Kolat’ı ziyaret etti.
KAZILAR 50-100 YIL SÜREBİLİR
Vali Kolat, burada yaptığı konuşmada, kış mevsiminde ara verilen Karakeçili ilçesi Büklükale mevkisinde yapılan kazıların tekrar başladığını söyledi. Buradaki kazıların Kırıkkale’nin tarihine ışık tutacağını belirten Vali Kolat, buradan çıkan eserlerin Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Matsumura da Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesi Büklükale mevkisinde yapılan kazılarda, geçmişi milattan önce 2000 yılına kadar dayanan bir şehrin gün ışığına çıkarıldığını bildirdi. Hititlerden kalan bu şehirle ilgili buluntuları gün ışığına çıkarmak istediklerini anlatan Matsumura, “Şehir sadece tepeden ibaret değil. Tepenin alt taraflarında da bir şehir olduğunu düşünüyoruz. Kuzey ve güney yönünde 600 metre, doğu ve batı yönünde ise 500 metre olan büyük bir şehir. Bunun için araştırmaların, kazıların bitmesi 50-100 yıl sürebilir. Biz de mümkün olduğu kadar buradaki çalışmaları devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.
HİTİTLERE AİT 7 METRELİK DUVAR BULUNDU
Matsumura, şu ana kadar yapılan kazılarda bölgede büyük bir bina tespit ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu binanın başta Hitit dönemine ait olduğunu düşünüyorduk. Kızılırmak’a bakan kısımda 7 metre yüksekliğinde büyük taşlarla yapılmış olan bir duvar bulduk. Bu kalıntıların hepsinin Hititlere ait olduğunu düşünüyorduk. Ancak bu binanın yaklaşık milattan Önce  2000 yılında inşa edilerek, 1600 yılına kadar kullanılmış olduğunu yani bu mimarının Hititler’den önceye ait olduğunu tespit ettik. Yine burada ilattan önce 600’lü yıllara ait kültürlerin olduğunu belirledik”  Matsumura, geçen yıl son olarak Hitit dönemine ait olduğunu düşünülen bir tablet bulduklarını belirterek, çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Başa dön tuşu