Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Genel

Kırıkkale’de Himmet Dede Türbesi Kaderine Terk Edilmiş

Kırıkkale Keskin ilçesinin Cinali Köyü'nde yer alan ve tahmini 19. yüzyılda inşa edilen Himmet Dede Türbesi tahrip edilmiş durumda.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Keskin ilçesinin Cinali Köyü’nde yer alan ve tahmini 19. yüzyılda inşa edilen Himmet Dede Türbesi tahrip edilmiş durumda.

Zamanın etkilerine rağmen ayakta kalmaya devam eden Himmet Dede Türbesi, bakımsızlık nedeniyle harabe bir görüntü sergiliyor. Dış duvarları zamanla yıkılmaya başlayan türbenin içi ise kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tahrip edilmiş durumda.

TÜRBENİN İÇİNDE KAZI ÇALIŞMASI YAPILMIŞ

Himmet Dede Türbesi, define arayışlarının hedefi haline geldi. Türbenin içinde yapılan kazı çalışmalarının izleri, vatandaşlarda türbenin definecilerin istilasına uğradığı endişesini uyandırıyor.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Köy sakinleri, türbenin tarihi bir eser olduğunu belirterek müdahale edemediklerini ifade ettiler. Türbenin dış duvarlarının yıkılmaya başladığını ve içerisinin kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edildiğini dile getirdiler. Vatandaşlar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün tarihi yapıya sahip çıkmaya davet etti.

HİMMET DEDE TÜRBESİ

Cinali Köyü’nde bulunan Himmet Dede Türbesi, 19. yüzyıla tarihlenen önemli bir yapıt. Sekizgen planlı olan bu türbe, kagir bir yapıya sahiptir ve örtü olarak kubbe kullanılmıştır. Plan açısından Koçubaba Türbesi ile benzerlik gösteren Himmet Dede Türbesi, Anadolu’nun ve özellikle Kırıkkale’nin türbe mimarisinde sıkça kullanılan bir tasarım şeklidir. Bu türbenin sekizgen planının yaygın bir şekilde Anadolu’da ve özellikle Kırıkkale’de kullanılması, bölgenin mimari geleneğindeki zenginliği ve çeşitliliğini ortaya koyar.

Haber71 Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x