Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Manşet

Mülteci sayısı 210 bin

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin şuana kadar Suriyeli mülteciler için 2 milyar dolara yakın para harcadığını belirterek, Suriyeli mülteci sayısının 210 bin olduğunu açıkladı.

İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye Vatandaşlarına Yönelik İnsani Yardım Koordinasyon toplantısına katıldı. Toplantıya, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay’ın yanı sıra TİKA, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Anadolu Ajansı, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı Genel Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Genel Sekreterliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katıldı. Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriyeli vatandaşlara ve mültecilere yönelik yeni bir yardım kampanyası başlattıklarını belirterek, bu yardım kampanyasıyla ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte düzenleyecekleri toplantıda istişarede bulunacaklarını söyledi.

“210 BİN SURİYELİ KAMPLARDA KALIYOR”
Suriye’de yaşanan olayların üçüncü yılına girdiğini ve şuanda Türkiye’ye gelen sığınmacıların sayısının 210 bin olduğunu açıkladı. 210 bin kişinin kamplarda kaldığına dikkat çeken Atalay, “Kamplarımızda halen 30 bin kişilik kapasitemiz var. Yaklaşık 450 bin civarında kamp dışında, şehirlerde sığınmacılar var. Bunlarla ilgili illerle yakın haberleşme içerisindeyiz. Kamp dışındaki insanlarında başta sağlık olmak üzere pek çok ihtiyaçları karşılanıyor. Zaman zaman sokaklarda kalan mültecilerin olduğu haberlerinin yer alıyor. O görüntüler hepimizi üzüyor” dedi.

“KAMPLARIMIZDA HALA BOŞ YERLER VAR”
Dışarıda soğuklarda kalan mültecilerin yer olmadığı için sokaklarda kalmadığının altını çizen Atalay, dışarıdaki mültecilerin kamplara davet edildiğini ve hala kamplarda boş yerlerin mevcut olduğunu dile getirdi. Tekrar aynı görüntülerin yaşanmaması için il valiliklerine genelge gönderdiklerini vurgulayan Atalay, dışarıda kalan bütün Suriyeli vatandaşları kamplarda kalmaları konusunda davetlerde bulunduklarını ifade etti.

“SOĞUKTAN ÇOCUKLAR ÖLÜYOR”
Kamplarda hizmetlerin en iyi şekilde verildiğini vurgulayan Atalay, kamplarda yapılan hizmetlerin uluslararası örgütler tarafından örnek alındığına dikkat çekti. Suriye içine yardım ulaştırma konusunda hergün yardımların sıfır noktasından Suriye içine ulaştırıldığını belirten Atalay, “Bunu vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın imkanlarıyla daha çok Türk Kızılayı aracılığı ile ulaştırıyoruz. Kızılay sıfır noktadan Suriye içindeki kamplara ciddi şekilde her gün belli miktarda yardım ulaştırıyor. Daha önce 50 bir ton un gönderildi. Buna benzer çalışmalarımız sürüyor. Ama bu kış özellikle habereler çok düştü şartlar daha zor. Şehirler bombalandı. İnsanların ihtiyaçları çok fazla. Çocukların soğuklardan donduğu yönünde haberler geldi. Onun için biz bir defa daha böyle bir kampanyayı tekrar başlatmış oluyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE OLARAK BİZİM ŞUANDAKİ HARCAMAMIZ 2 MİLYAR DOLAR CİVARINDA”
Türkiye olarak bugüne kadar Suriyeli sığınmacılara ne kadar para harcandığı yönündeki bir soruya ise Başbakan Yardımcı Atalay, şunları söyledi: “Size tam rakamı vereyim. Bu reel harcamamızdır. 1 milyar 517 milyon 528 bin TL’dir. Reel harcamamız. Ama bunu uluslararası hesaplar içinde alırsanız, uluslararası hesaplar ise şöyledir. Orada çalışan insanlarınızın emeklerinin karşılığı, sizin reel harcamaya dönüşmemiş pek çok yaptığınız şey uluslararası teknik hesaplarında çok farklı değerlendirilir. Şuanda Suriyeli sığınmacılar ile ilgili bu kamplarda bizim 7 bin 500 kişimiz görev yapıyor. Bunun içerisinde değişik görevliler de var. Dolaylı maliyetleri aldığınızda bizim şuandaki harcamamız 2 milyar dolar civarındadır. Onun hesaplarını kendimiz için yapıyoruz” Yapılan konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu