Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiYaşam

Müsiad Kırıkkale, Zimem Defteri Uygulaması Başlattı

Müstakil Sanayici ve işadamları Derneği (MÜSİAD) Kırıkkale Şubesi tarafından gerçekleştirilen, Osmanlı zamanında adet haline gelmiş olan Zimem Defteri uygulamasını gündeme getirerek yeniden yaygınlaşması için çalışma başlattı.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Müstakil Sanayici ve işadamları Derneği (MÜSİAD) Kırıkkale Şubesi tarafından gerçekleştirilen, Osmanlı zamanında adet haline gelmiş olan Zimem Defteri uygulamasını gündeme getirerek yeniden yaygınlaşması için çalışma başlattı.

Kırıkkale’de bulunan bazı mahalle bakkallarından veresiye defterini satın alarak dar gelirli ailelerin borçlarını silerek Zimem Defteri uygulamasını başlattı.

ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ NEDİR?

Osmanlı zamanında Ramazan ayı gelince zenginler esnafları dolaşır, ‘zimem defteri’ denilen borç defterinin bir kısmını veya tamamını satın alırlardı. Zimem, zimmet kelimesinin çoğuludur. Zimmet burada borç demektir. Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu defter demektir.

Osmanlı zenginleri, borçlarını ödeyemeyenlere yardımcı olurlardı. Bir de kendi isimlerinin bilinmemesini, gizli yapılmasını isterlerdi. Veremeyenleri tespit edip borçlarını öderlerdi. Durumu iyi olmayan fakirlerin de borçlarını öderlerdi. Eğer borcunu ödeyemeyen bulamazlarsa, borç defterini açıp rastgele bazılarının borçlarını öderlerdi. Bu olay, zimem defteri diye şöhret bulmuştur.

TÜRK  AHİ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

Zimem Defterlerinin satın alınması kampanyasına ilişkin konuşan MÜSİAD Kırıkkale  Şube Başkanı Mustafa Kaplan, temeli Osmanlı Devletine dayanan Türk Ahi geleneğin yaşatılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Uzun açıklamasında “ Zimem Defterlerinin satın alınması uygulaması ile Osmanlılardan bize miras kalan ve önceki dönemlerden itibaren MÜSİAD tarafından uygulanan bu anlamlı geleneği İlimizde de yaşatmak istedik.

RAMAZAN AYI YARDIM AYI

Kaplan, Ramazan ayı nedeniyle, “Ne zengin kime yardım ettiğini, ne fakir kimin yardım ettiğini bilirdi. Zenginin mağrur olmadan vermesini, fakirin mahcup olmadan almasını sağlayan Zimem Defteri adetimiz asıl zenginliğin gönülde olduğunu çok güzel anlatıyor.

Geleneğimiz ve medeniyetimizden aldığımız ilhamla. Türkiye’nin ekonomik büyüme, toplumsal kalkınma, teknolojik ilerleme gibi meselelere kendi kimliği ve üslubu doğrultusunda daha iyi yerlerde olacağını vurguladı

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x