Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

Terör mağdurlarına kamuda iş sevinci

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecekler hakkında yönetmelik geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Yönetmelikte şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, vazife ve harp malulleri ile terör mağduru sivil vatandaşların istihdam hakkından yararlanmalarına yönelik esaslar yer aldı. 2015’e kadar 35 bin hak sahibini kamuda istihdam edileceği bildirildi

Terör mağdurlarına kamuda iş sevinci - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Vatan İçin Can Verenler Derneği Başkanı Mümtaz Torunlu
ŞEHİT AİLELERİNDE BÜYÜK SEVİNÇ
Vatan İçin Can Verenler Derneği Başkanı Mümtaz Torunlu konu hakkında yaptığı açıklamada başvuruların valiliğe veya derneğe yapılmadığını ifade etti. 35 binden fazla şehit yakını, gazi ve sivil şehit ailesinin kamuda işe başlamasını sağlayacak “İstihdam Hakkı Yönetmeliği” yürürlüğe girdiğini hatırlatan Torunlu, böylelikle şehit yakınlarına iki istihdam hakkını tanıyan, ilk kez sivil terör mağdurlarına da kamuda iş hakkı veren yasa çerçevesinde, kamudaki atama süreci de resmen başladığını söyledi. Torunlu, “Yönetmelik ile 45 yaşını dolduran istihdam hakkı sahiplerine de 6 ay içinde başvurmaları durumunda bir seferlik iş hakkı tanınacak. Şehit yakınları, gaziler ve ilk defa hak elde eden sivil terör mağdurlarının 9 aya yakın bir süredir dört gözle beklediği Terörle Mücadele Kanunu Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdam Edilecekler Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.” dedi.
 
İKİ İSTİHDAM HAKKI
Torunlu, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, kamuda atama süreci şöyle olacak: Harp malulleri ile 2330 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ölenlerin yakınlarına 2, malul olanlara ise kamuda bir istihdam hakkı verilecek. Sivil terör mağdurları da kamuda bir istihdam hakkından faydalanacak. İki istihdam hakkında şehidin eş ve çocukları birini, anne, baba ve varsa kardeşleri ise diğerini kullanabilecek. Şayet söz konusu taraflardan biri yoksa ya da hayatta değilse, bu hak otomatikman diğer tarafın üzerine geçebilecek. Bir istihdam hakkında ise öncelik eş ve çocukların olacak. Bu kişiler hayatta değilse, hak şehidin kardeşlerine devredecek. Gazilerde de aynı şekilde hakkı kişinin kendisi veya eş ile çocukları kullanacak.”
PATLAMA MAĞDURLARINA DA İSTİHDAM
“Afyon patlamasının haricinde Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) ait başta Kırıkkale’de bulunan fabrikalarda 1980’lerden bu yana yaşanan patlamalar sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları için de geçen yıl yasada özel bir düzenleme yapılmıştı. Bu patlamalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına da yayınlanan yönetmelik ile kamuda bir istihdam hakkı sağlanacak.”
45’İNİ DOLDURANA BİR SEFERLİK HAK
“İstihdam hakkını çocuğuna, eşine ya da kardeşine devreden kişiler, bu haktan feragat ettiklerine dair noter huzurunda yazılı bir beyanda bulunacaklar. Bir başkasının bakımına muhtaç derecede engelli olanlar ile başvuru tarihi itibariyle 45 yaşını dolduranlar hak sahibi olamayacaklar. Ancak yasanın çıktığı 2 Ağustos 2013 tarihinde 45 yaş altı olan fakat yönetmelik sürecini beklerken 45’ine girenler ile istihdam hakkı olup da 45’ini dolduranlara 6 ay içinde başvurmaları durumunda bir seferlik istihdam hakkı verilecek.”
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu