Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
KırıkkaleTÜİK

TÜİK ATIK İSTATİSTİKLERİNİ YAYIMLADI

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yayımlanan istatistiklere göre ülkemizde oluşan atık miktarı 109,2 milyon ton olarak hesaplandı. TR71 Bölgesinde yer alan Kırıkkale’de ise kişi başı toplanan günlük ortalama atık miktarı 0,83 kg oldu.

HABER: YAKUP ÖZCAN

KURULU GÜCÜ 100 MW VE ÜZERİ

Türkiye İstatistik Kurumu, atık istatistikleri kapsamında Türkiye’deki; tüm belediyelerden, 50 ve üzeri çalışanı olan imalat sanayi işyerlerinden, kurulu gücü 100 MW ve üzeri olan tüm faal termik santrallerden, altyapısı tamamlanmış tüm organize sanayi bölge müdürlüklerinden, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne referans yıl için üretim beyan eden maden işletmelerinden, lisanslı veya geçici faaliyet belgeli tüm atık bertaraf ve geri kazanım tesisleri ile lisansı olmasa da belediyeler tarafından ya da belediyeler adına işletilen düzenli depolama, yakma ve kompost tesislerinden verileri derledi. Derlenen veriler kapsamındaki imalat sanayi işyerleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve hane halklarında 2022 yılında 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 109,2 milyon ton atık oluştu.

28 MİLYON TON ATIK OLUŞTU

İstatistiklere göre aralarında Kırıkkale’nin de bulunduğu TR71 bölge illerdeki atık miktarları da ortaya çıkmış oldu. TR71 bölge illerinden Kırıkkale’de kişi başı toplanan günlük ortalama atık miktarı 0,83 kg oldu. Bölgedeki diğer illerden Aksaray’da kişi başı toplanan günlük ortalama atık miktarı 0,77 kg, Niğde’de kişi başı toplanan günlük ortalama atık miktarı 0,96 kg, Nevşehir’de kişi başı toplanan günlük ortalama atık miktarı 0,96 kg ve Kırşehir’de  kişi başı toplanan günlük ortalama atık miktarı 1,00 kg oldu.İmalat sanayi işyerlerinde 5,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 28 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın %63,2’si satıldı veya lisanslı atık işleme tesislerine gönderildi, %14,5’i tesis bünyesinde geri kazanıldı, %13,5’i düzenli depolama tesislerine gönderildi, %3,3’ü işyeri sahasında depolandı, %3,1’i belediye veya OSB yönetimleri tarafından toplandı, %2’si beraber yakma (ko-insinerasyon) veya yakma tesislerine gönderildi, %0,3’ü dolgu malzemesi olarak kullanıldı/doğaya yeniden kazandırıldı, %0,1’i ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.

51,7 MİLYON TONU İSE GERİ KAZANILDI

Toplam 1 391 belediyenin 1 389’unda atık hizmeti verildiği tespit edildi. Atık hizmeti verilen belediyelerde toplanan 30,3 milyon ton atığın %85,9’u atık işleme tesislerine ve %13,5’i belediye çöplüklerine gönderilirken, %0,6’sı ise açıkta yakılarak, gömülerek, dereye veya araziye dökülerek bertaraf edildi. Belediyelerde toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı 1,03 kg olarak hesaplandı.Atık bertaraf ve geri kazanım tesislerinde işlenen 133,2 milyon ton atığın 81,4 milyon tonu bertaraf edildi, 51,7 milyon tonu ise geri kazanıldı. Düzenli depolama tesislerinde 81 milyon ton ve yakma tesislerinde 450 bin ton atık bertaraf edildi.Beraber yakma  (ko-insinerasyon)  tesislerinde 3,2 milyon ton atık yakılarak enerji geri kazanımı gerçekleştirildi. Kompost tesislerinde 120 bin ton atık geri kazanılırken diğer geri kazanım tesislerinde ise toplam 48,5 milyon ton metal, plastik, kâğıt, mineral vb. atık geri kazanıldı.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu