GündemManşet

‘Vietnam Üçlüsü’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

‘Vietnam Üçlüsü’

Kırıkkaleli hemşerimiz Murat Berkyürek’in kendi çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Vietnam Üçlüsü’ adı ile Fotoğraf Sergisi Ankaralılardan büyük ilgi gördü.

 

VİETNAM’A GİTTİ

Fotoğraf çekmeye meraklı olan Kırıkkaleli hemşerimiz Murat Berkyürek, fotoğraf merakına Türk Silahlı Kuvvetlerinde Astsubay olarak görev yaptığı dönemde de yaşadığı sıra dışı olaylara tanıklık etmekle devam etti. Emekli olduktan sonra da fotoğraf çekmeye devam eden Berkyürek, 2012 yılında Ankara’da Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) ile tanıştıktan sonra fotoğraf hakkında temel eğitimler aldı. Eğitimlerini aldıktan sonra dünyada 10 ülke gezerek fotoğraf çekmeye devam etti. Dünya gezilerine Vietnam’dan başlayan Berkyürek, ilk fotoğraf sergisine ise Vietnam’dan çektiği fotoğraflara yer vererek ismini ise ‘Vietnam Üçlüsü’ olarak belirledi.

 

VİETNAM DENİNCE AKLA

Ankara Çankaya’da bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (KESK) Sanat Galerisi Atatürk Bulvarı No:13’de sergilenen ‘Vietnam Üçlüsü’ Fotoğraf Sergisine Ankaralılar büyük ilgi gösterdi. Ziyaretçileri ile yakından ilgilenen Berkyürek, sergi hakkında açıklamalarda bulundu. Berkyürek, “Vietnam denince aklıma öncelikle 1972 yılında Nick Ut’un çektiği napalm bombası saldırısı sonrası çıplak halde ve dehşet içinde koşan 9 yaşındaki Phan Thi Kim Phuc’un fotoğrafı gelir. Bu fotoğraf Vietnam Savaş’ının simgelerinden biridir. Fotoğrafçıya Pulitzer ödülü kazandırdığı gibi savaşın da çirkin yüzünü göstermiştir”

 

AKILLARDAN UZUN SÜRE SİLİNMEYECEK

“İkinci fotoğraf ise Eddie Adams’ın Güney Vietnam Ordusu Generali ve Ulusal Polis Şefi Nguyen Ngoc Loan’ın sokakta Vietcong ordusunda görevli ve Saygon bölgesinde  bir çok katliamdan sorumlu Nguyen Van Lem’i başına silah dayayarak infazını gerçekleştirdiği fotoğraftır. Bu fotoğrafta çekene Pulitzer ödülü kazandırmıştır. Hikayesi haklı bir sebep gösterse bile fotoğrafçının çektiği bu kare akıllarımızdan uzun süre silinmeyecektir”

 

DERS VEREN NİTELİKTE

“Vietnam geçmişte hafızalarımıza savaş ve korku ile yer etmiş olsa da doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri, dinamik yapısı,tepe, köy, kabile ve etnik insan yapısı ile egzotik ve çekici bir ülkedir.

Vietnam kültürü karmaşık, renkli ve tarih dersi veren niteliktedir. Ülkenin labirent gibi nehirleri, göz kamaştıran manzaralar oluşturan pirinç tarlaları, birbirinden farklı ticaret merkezleri, yerli el sanatları zenginliği ve yüzyıllardır süre gelen ticari ve felsefi bir yaşamı çağrıştırmaktadır. Büyük bir Budizm nüfusa sahip olan Vietnam’da Antik tapınaklar, kuzeydeki Çin etkilerini ve güneydeki Hindu kökenini belirgin biçimde sergilemektedir”

 

20 FOTOĞRAFTAN OLUŞMAKTA

“ Vietnam Üçlüsü, Vietnam’da ki rutin yaşam ve hafızalarımıza yer etmiş fotoğrafların aksine tema olarak farklı mekan ve ortamlarda insan ve cisimlerin üçünün, üç’ün bir araya gelmesiyle oluşan fotoğraflardır. ‘Vietnam Üçlüsü’ 20 fotoğraftan oluşmaktadır. Bu fotoğrafların bir kısmı 12 ülkede 62 kez sergilenirken. İngiltere, Finlandiya ve Türkiye’de ödüller kazanmıştır” dedi.

 

HOBİNİN DIŞINDA

Son olarak ise üyesi bulunduğu AFSAD hakkında da bilgiler veren Berkyürek, “Fotoğrafları 12 ülkede 60’ın üzerinde sergilendi. Ulusal ve Uluslararası yarışma ve organizasyonlarda ödüller aldı. AFSAD(Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) ,Konya Sille Sanat Sarayı, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Derneği, Mozaik Fotoğraf ve Sinema Platformu ve Ankara Gezginler Fotoğraf Grubu Üyesi. AFSAD 40 yıl deneyimi ve birikimi olan farklı meslek grupları, farklı yaş, farklı kültürlerden fotoğrafçıların yetiştiği bünyesinden birçok seçkin fotoğrafçıların çıktığı bir dernek bu derneğin bünyesinde ve yönetiminde aktif bir görev olan sergi ve gösteri birimi sorumlusu olmam benim açımdan hem önemli hem de fotoğraf gelişimi mi kıymetlendirmiştir.” AFSAD’ın yanı sıra hayallerimi gerçekleştirmek istediğim diğer bir konu ise Dünyayı Gezerek Fotoğraflamaktı şu ana kadar 10 ülkeyi gezdim. Meslek hayatımda gezme imkanı bulamayınca emekli olduktan sonra daha rahat yurtdışı fotoğraf gezileri yapmaya başladım. İlk Yurtdışı gezilerine yönelik Fotoğraf Sergimi gittiğim Vietnam’dan çekimlerini yaptığım “Vietnam Üçlüsü” adlı sergimle gerçekleştirdim. “Her insanın bir mesleği veya işi olmalı ama en önemlisi hayat boyu tutunacağı bir hobisi olmalıdır. Fotoğraf benim için artık hobinin dışında bir yaşam tarzı haline dönüşmüştür. İnsanlar günümüz karmaşasında ve stresli yaşamlarında mutlu olacakları çalışmalar yapmalılar. Fotoğraf çekerken, fotoğraf peşinde koşarken her şeyi unutuyor ve tarif edilmez mutluluklar yaşıyorum” ifadelerini kullandı.

 

MURAT BERKYÜREK KİMDİR?

1965 Kırıkkale/Keskin’de Doğdu. İlk eğitimini keskin, orta eğitimini Ankara ve İzmir’de tamamladı. 1984 yılında TSK’da astsubay olarak görev aldı.2009 yılında emekli oldu. Görev yapmış olduğu yerlerde gördüklerini kendi bilgileri ile zamana tanıklık yapmak amacıyla siyah/beyaz ve dijital makinalarla belgelemeye çalıştı. 2012 yılında yaşadığı şehir olan Ankara’da Fotoğraf üzerine gerçekleştirmek istediği hayallerini AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği)ile tanışarak gerçekleştirmeye başlamıştır.2012 de temel eğitim ileri seviye eğitimi, ilerleyen yıllarda Belgesel fotoğraf atölye eğitimleri ve sonrasında atölye asistanlıkları yapmıştır. Bu atölyelerin yanı sıra birçok karma sergide yer almıştır. “Toz Altında Yaşam”, ”İnsan ve Portre”, ”Fotoğraf Hakkında Her Bir Şey”, ”Eber’in Kıyısında Yaşam, Yaşamın Kıyısında Eber” konulu atölye çalışmalarında, 2017’de TFSF tarafından sergi ve kitap haline getirilen “Göçmenlik” Projesinde, 2017’de Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakıf Müzesinde 110 Ülkeden 618 Adet Satranç takımının fotoğraflanması projesinde, 13-22 Ekim 2017,“Hal Halleri” adlı kişisel sergi çalışmaları ile  Uluslararası BursaFotofest 2017 de  konuk fotoğrafçı olarak yer aldı. 2017 Ocak ayından itibaren (AFSAD) Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sergi ve Gösteri Birim Sorumlu görevini yürütmektedir.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x