Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Yaşam

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun!

Mustafa Kemal Atatürk, Milli mücadelenin başlangıcı olması açısından büyük önem taşıyan ve Milletimizin bağımsızlık yolunda ilk adımını atmasını sağlayan 19 Mayıs 1919 tarihini, inancının ve sevgisinin bir göstergesi olarak Türk gençliğine armağan etmiştir.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Mustafa Kemal Atatürk, Milli mücadelenin başlangıcı olması açısından büyük önem taşıyan ve Milletimizin bağımsızlık yolunda ilk adımını atmasını sağlayan 19 Mayıs 1919 tarihini, inancının ve sevgisinin bir göstergesi olarak Türk gençliğine armağan etmiştir.

Atatürk’ün gençlere olan bu takdiri karşısında, Türkiye Cumhuriyeti’ni; çağdaş uygarlık düzeyine taşımak, birlik ve beraberlik düşüncesini gelecek kuşaklara aktarmak gençlerimizin en önemli görev ve sorumluluğu olmalıdır.

104 YIL ÖNCE BAŞLAYAN MÜCADELE

Birinci Dünya Savaşından sonra bir bir işgal edilen vatan topraklarını kurtarmak ve Anadolu’da milli mücadeleyi başlatmak üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk tam 104 yıl önce bugün Bandırma Vapurundan inerek Samsun’a ayak bastı. Ömrünü cepheden cepheye düşmanla savaşarak geçiren Sarı Saçlı, Mavi Gözlü Bozkurt Samsun’da milli mücadeleyi başlatarak bu yıl 100. Yılını kutladığımız Cumhuriyeti İlan etti ve Türkiye Cumhuriyetini kurdu. Samsun’a inerek, Anadolu’da düşman işgaline karşı milli mücadeleyi başlatan Ulu Önder, sırasıyla Havza Genelgesi, Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi ve Amasya Kongresini topladıktan sonra, Ankara’ya gelerek 23 Nisan 1921’de Büyük Millet Meclisini kurdu. Kuva-ı Milliye Hareketini başlatıp, Milsak-ı Milli sınırları içerisinde Bağımsız Türk Devleti için hem askeri hem de siyasi yönden Ulu Önder ve arkadaşları, 9 Eylül’de son düşmanı denize dökerek, vatan topraklarını düşman askerinden temizlemiş, 29 Ekim 1923’de Cumhuriyeti ilan ederek, bu  aziz Vatanı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini, gelecek nesillere emanet ettiler.

GENÇLERE VERİLEN DEĞER

19 Mayıs tarihi, Milli Mücadelenin başlaması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin en özel günlerinden biri olmuş ve ilk olarak Samsun’da 1926 yılında “Gazi Günü” adıyla kutlanmıştır. 24 Mayıs 1935 tarihinde 19 Mayıs “Atatürk Günü” ile resmi bayram olarak resmiyet kazanmış, Atatürk’ün de istemesiyle 20 Haziran 1938’de bayramın adı “Gençlik ve Spor Bayramı olarak değişmiştir. Gençlik ve Spor Bayramının adı son kez Atatürk’ün 100 doğum yılı 1981 yılında değiştirilmiş ve “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak son halini almıştır. “Umudum Gençlerdedir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs tarihini gençlere armağan etmiş ve gençlere verdiği değeri gözler önüne sermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” sözleriyle, gençlere olan güvenini her fırsatta dile getirmiştir.

KORTEJ YAPILACAK

Bugün tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale’de de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Kırıkkale’de de coşkuyla kutlanacak. Sabah Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtının önüne çelenk bırakmayla başlayacak olan törenler, Şiir Dinletisi, Tiyatro Gösterisi, Halk Oyunları Gösterisi, Sporcu Andının Okunması, Sportif Branşların gösterisiyle devam edecek. Akşam saat 20:00 itibarıyla Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanından başlayarak Kırıkkale’de kortej yürüyüşü yapılarak programlar son bulacak.

Haber71 Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x