Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetYaşam

2. Antibiyotik Sempozyumu

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ve Mantar Uygulama ve Araştırma Laboratuarı (KÜMAL) tarafından “2.Antibiyotik Farkındalık Sempozyumu” düzenlendi.

‘HER YAŞ İÇİN ÖNEMLİ’

Fen edebiyat Fakültesi Konferans salonunda 2’incisi düzenlenen sempozyumda , Antibiyotik grupları ve direnç gelişimi, Antibiyotiklerin yan etkileri, Besinlerimiz ve antibiyotik, Halk sağlığında antibiyotik konuluları ele alındı düzenlenen sempozyumda açılış konuşmasını yapan  Mantar Uygulama ve Araştırma Laboratuarı Müdürü Doç. Dr. Perihan Güler’in Konuşmalarında antibiyotik kullanımının önemine değinen Doç. Dr. Güler, “Antibiyotik kullanımı her yaş için çok önemlidir. 1929 yılında Dr. Alexander Fleming tarafından penisülün isimli mantardan elde edilen ilk antibiyotik günümüze kadar değişik gruplarda geliştirildi. Ancak antibiyotiklerin bilinçli hastalıklara karşı uygun olarak kullanımının bilinmesi gereklidir. Bilinçli ve uygun antibiyotik kullanımının yaygınlaştırılmasında herkesin el ele verip hareket etmesi toplum açısından önemlidir.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENİYOR

Hayatımızda önemli bir yere sahip olan antibiyotiklerin akılcı ve doğru kullanımının sağlanması için Avrupa’da her yıl 18 Kasım tarihinde Avrupa antibiyotik farkındalık günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ülkemizde ilk kez düzenlenen 1. Antibiyotik Farkındalık Sempozyumu antibiyotiklerin doğru kullanımını, yan etkilerini, kullanımdaki yanlışları ve antibiyotiklerin hayatımızdaki önemine dikkat çekmeye hedefledik” dedi.

‘BİLİNÇLİ KULLANIN’

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Saffet Naziri ise açılış konuşmalarında, “Antibiyotikleri doğru akılcı ve bilinçli kullanımına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen bu sempozyumun başarılı ve verimli olmasını diliyorum. Bu toplantıda sunulacak olan tebliğimle eğer makale haline getirilirse fakültemizin çıkartmış olduğu bilimde gelişmeler dergisinde özel sayı olarak basabileceğimizi söyler katılımınız için teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum” ifadelerinde bulundu.

‘İLHAM KAYNAĞI OLDU’

Nazirin konuşmalarının ardından Gazi üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nedim Sultan, antibiyotik tarihçesi ile ilgili sunum yaptı Sultan, “Enfeksiyonları tedavi edecek bir takım “sihirli mermilerin” arayışı içinde olan Alman bakteriyolog Paul Ehrlich, 1909 yılında arsenik bazlı bir madde buldu ve sifilizin erken döneminde etkili olduğunu gözlediği bu maddeye “salvarsan” ismi verdi. Bu madde ile birlikte, 19. yüzyılın ortalarında Louis Pasteur’ün “bazı mikroorganizmaların diğerlerini öldürdüğü” şeklindeki gözlemi, daha sonra 1928 yılında İskoç bilim adamı Alexander Fleming’in stafilokokların gelişimini önlediğini tesadüfen fark ettiği ve “Penicilliumnotatum” adını verdiği mantarın kültür filtratı, daha sonra 1940’lı yıllarda HowardFlorey ve ErnstChain’in Oxford Üniversitesi’nde bu kültür filtratından izole ettikleri ve ondan milyon kere daha güçlü olan “penisilin tozu” mucizesi ve bunun ardından Alman farmakologGerhardDomagk’in streptokokları öldürdüğünü keşfettiği ve İsveçli bilim adamı Daniel Bovert’in “sülfonamid” adını verdiği boya maddesi, infeksiyonlarla mücadelede bugüne kadar geliştirilecek olan pek çok antibiyotiğe ilham kaynağı olmuştur” dedi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu