Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Kırıkkale

DULKADİROĞLU BALLI BEY ŞERBETİ

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Tarihi bir değerimiz daha gün yüzüne çıktı

Tamamen bitkisel ürünlerden elde edilen, tarihi 2 asır öncesine dayanan, 8 şifalı aromalı bitki ve bal ile hazırlanan Dulkadiroğlu Ballı Bey Şerbeti Kırıkkale Dulkadiroğulları (Erkoçlar) Derneğinin kapsamlı bir çalışmasıyla yeniden gün yüzüne çıktı.

TARİHİ 2 ASIR ÖNCESİNE DAYANIYOR

Osmanlı İmparatorluğuna bağlanana kadar 1298-1515 yılları arasında hüküm sürmüş, Oğuzların Bozok kolundan bir Türkmen devleti olan Dulkadiroğulları beyliği Türk mutfağına da önemli katkılar sunmuştur. Bunlardan bir tanesi de tarihten günümüze intikal eden gerçek orijinal tarifiyle hazırlanan Dulkadiroğlu Ballı Bey Şerbeti tadanlara eşsiz bir lezzet sunuyor. Tarihi iki asır öncesine giden Dulkadiroğlu Ballı Bey Şerbeti, Kırıkkale Dulkadiroğulları Derneği Kurucu Onursal Başkanı Mehmet Erkoç’in 70’li yıllarda baba annesi Selvinaz hanımla yaptığı tarihi sohbet notlarından elde edilen bilgiler ışığında yeniden Türk mutfağına kazandırıldı. İçerisinde hiç bir katkı maddesi bulunmayan Dulkadiroğlu Ballı Bey Şerbeti 8 şifalı aromalı bitki ve bal ile hazırlanıyor. Dulkadiroğlu Ballı Bey Şerbeti’nin geçmiş dönemlerde lezzetinin dillere destan olduğunu ifade eden Erkoç “Geçmiş dönemlerde kapıya gelen misafirler kendini naza çekerek ‘Ballı şerbet yoksa girmem kapıdan içeri’ ifadeleriyle istekte bulunduğu, övgülerini dile getirdiği hep söylenir. Dulkadiroğlu Ballı Bey Şerbetini günümüzde yeniden insanlarımızın damak tadına sunmanın heyecanını yaşıyoruz” diye konuştu.

TARİHİ DEĞERLERİMİZİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTIYORUZ

Kırıkkale Dulkadiroğlu Derneği Başkanı Cengiz Erkoç, derneğin en önemli çalışmalarından birinin de tarihi değerlerimize sahip çıkmak olduğunu belirterek “Araştırmacı aile efradımız Mehmet Erkoç’a çalışmalarında yardımcı olduk. Bir döneme kadar ailelerimiz arasında özenle hazırlanarak özel günlerde ikram edilen, son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş Dulkadiroğlu Ballı Bey Şerbeti gibi değerlerimizi yeniden gün yüzüne çıkartmanın heyecanın yaşıyoruz” diye konuştu. Tarihi Keskin Muhabbet gecelerini aslına sadık kalarak yapan tek sivil toplum örgütü olduklarını belerten Dernek Başkanı Erkoç, bu konuda Celal Bayar Üniversitesi ile ortak bir çalışma yaptıklarına vurgu yaptı. Erkoç Keskin Muhabbet Gecelerinin üçüncüsünü 4 Nisan 2019 Perşembe günü Kırıkkale Merkezde gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x