Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkale

Hasandede üzümüne 250 bin TL bütçe

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

 
Kırıkkale’de geçmişte yaygın olarak yetiştirilen Hasandede üzümünün üretimini artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında, dekar başına verimin 10 katına çıkarılması hedefleniyor.
BAĞCILIK DÜŞÜK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce üreticilere 16 bin 500 bağ çubuğunun dağıtıldığı Kırıkkale’de, Hasandede üzümünün üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar başladı. Delice ilçesinde bağ çubuğu dağıtımına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl MüdürüRecep Kırbaş, kentte 306 bin hektar ekilebilen arazinin olduğunu ancak çok az bir alanda bağcılık ve meyvecilik yapıldığını söyledi.
FABRİKALAR VARDI
Yörede 2 bin 100 dekar alanda bağcılık yapıldığını belirten Kırbaş, “Geçmişte kentte 3 şarap fabrikası vardı, bağcılık bu kadar yaygındı. Bugün için artık bunlar yok hatta yemeklik Hasandede üzümünü bulmakta zorluk çeker hale geldik. Bu eksikliği görerek 2014 yılında Bağcılık Projesini uygulamaya karar verdik. Proje kapsamında 32 üreticimize üçer dekar alanda uygulanabilecek yüksek sistemde bağ alanları kurduk” dedi.
PAZAR SIKINTISI YOK
Amaçlarının yörede bağcılığı eskisi gibi yaygınlaştırarak, çiftçilerin gelir seviyesini artırmak olduğunu ifade eden Kırbaş, Proje kapsamında çiftçileri Manisa Bağcılık Enstitüsü’nde eğitime aldıklarını, daha sonra buradan gelen uzmanların çiftçileri bilgilendirdiğini dile getirdi. İl Müdürü Recep Kırbaş, üreticilere bölgeye uygunluğu kabul edilmiş, pazar sıkıntısı olmayan Hasandede üzümü ve bazı çeşitlerden oluşan 16 bin 500 bağ çubuğu dağıttıklarını ifade etti.
250 BİN BÜTÇE AKTARILDI
Hasandede üzümünün aşılı bağ fidanı üretiminde kullanılan Amerikan asma anaçları üzerine aşı yapılarak üretildiğini kaydeden Kırbaş, “Hasandede üzümü, taneleri yuvarlak, orta irilikte, bol şıralı, ince kabukludur. Proje kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının proje için 250 bin lira bütçe aktarıldı. Çiftçilerimiz de projeye yüzde 20 gibi bir katkı sağladı. Projede beton direkli ‘çift T’ sistemi yerine daha düşük maliyetli ve daha uzun yıllar dayanabilen özel ‘U’ formu verilmiş, galveniz kaplı çelik sacdan üretilmiş metal bağ direkleri kullanarak bağ tesislerini kurduk ayrıca proje kapsamında İl Özel İdaresi bağ sulama projesi gerçekleştirilip, su havuzu yapılarak, sulama sistemi de devreye girdi.” Dedi.
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu