Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Gündem

Hoş geldin ya şehr-i Ramazan

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Müftüsü Şahin Yıldırım, bu yıl “Ramazan ve İnfak” temasıyla idrak edilecek olan mübarek Ramazan ayının 5 Mayıs Pazar günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 6 Mayıs Pazartesi günü tutulacak ilk oruç ile başlayacağını bildirdi. Müftü Yıldırım, dede-baba-torun, nine-anne-torun olmak üzere üç nesli bir arada camilerde okunan mukabeleleri dinlemeye, beş vakit namazı camide kılmaya ve teravih namazının coşkusunu birlikte camide yaşamaya davet etti.

İNFAK PEYGAMBERLERİN ERDEMLERİNDENDİR

İnfakın ilahi bir sıfat ve peygamberlerin sahip oldukları erdemlerden biri olarak gösterildiğini belirten İl Müftüsü Şahin Yıldırım, “İnsanın, Yüce Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla ortaya koyduğu her türlü iyilik, fedakârlık ve harcamalar infak olarak isimlendirilir. Bu açıdan infak, farz olan zekâtı ve gönüllü olarak yapılan her türlü hayrı içeren geniş bir kavramdır. Pek çok ayet ve hadiste ihsan ve cömertlikle beraber infak ilahi bir sıfat ve peygamberlerin sahip oldukları erdemlerden biri olarak gösterilmiş, cimrilik ve mal hırsı kötülenmiştir. Sahip olduğumuz her şeyin, bütün nimet ve servetin asıl maliki yalnızca Allah’tır. Bizlere düşen, emanetçi olarak kullandığımız bu nimetleri ve serveti O’nun rızası doğrultusunda değerlendirmek, dini ve ahlaki ölçülere göre gereken yerlere, gerektiği ölçüde harcamaktır. Bilindiği gibi infak, nafaka ile aynı kökten türetilmiştir ve en geniş anlamlarından biri ihtiyaç sahibi olanların nafakaları için imkân ve fırsatlar oluşturmaktır. Dolayısıyla, yatırımlar yapmak, işyerleri açmak ve geliştirmek, mümkün olduğunca çok personel istihdam etmek suretiyle çok sayıda kişinin ve ailenin geçimlerini sağlamalarına çalışmak da infakın çeşitlerinden birisidir. İnfakın en büyük amaçlarından biri ekonomik canlılığın temin edilmesi, para ve servetin atıl kalmasının önüne geçilmesidir.”dedi.

RAMAZAN: MANEVİ BİR HUZUR İKLİMİ

Ramazan kelimesinin ise mübarek bir zaman dilimini, manevi bir huzur iklimini anlattığını ifade eden Müftü Yıldırım, “Ramazan ve İnfak”   konusunun   ele   alınışı,   Ramazan’ın   bu   manevi   ikliminde   toplumsal yapımızı, kardeşliğimizi ve toplumsal dayanışmamızı güçlendirici çalışmaların hayata geçirilmesine ve bu yönde toplumsal bir farkındalık oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Çünkü Ramazan, dayanışmanın ve kardeşliğin daha da olgunlaştırılabilmesi için Müslümanlara ikram edilmiş bir bereket mevsimidir. Ramazan ayı, ibadettir, rahmettir, mağfirettir. Ramazan ayı, ruh ve nefis için, birey ve toplum için takvadır, korunmadır. Ramazan ayı, selâmdır, esenliktir, sükûnettir, huzurdur, dinginliktir. Ramazan ayı, kardeşliktir, dayanışmadır, paylaşmadır. Ramazan ayı, berekettir, ziyafettir, zarafettir. Ramazan ayı, zenginin oruç tutarak yoksulu anlamasıdır.”dedi.

CAMİLER RAMAZAN’A HAZIR

Ramazan ayı boyunca il ve ilçe müftülüklerince hazırlanan Ramazan ayı vaaz ve irşat programında, “Ramazan ve İnfak” konusunun kapsamlı bir şekilde işleneceğini belirten Müftü Yıldırım, imkanları ölçüsünde ihtiyaç sahiplerine yardımlar yapılacağını ve ziyaretler gerçekleştirileceğini söyledi. Ramazan öncesi iç ve dış temizlikleri yapılıp, ses cihazlarının elden geçirilerek camilerin Ramazan’a hazır hale getirildiğini belirten Müftü Yıldırım, bu yılki en düşük Sadaka-ı Fıtır miktarının ise 23 lira olarak belirlendiğini ifade etti.

ZEKÂT, FİTRE VE HAYIRLARINIZ YERİNE ULAŞSIN

Yurtiçi ve yurtdışındaki yetim, yoksul ve kimsesizlere yönelik Türkiye Diyanet Vakfı tarafından “Kardeşlerini Unutma Beklenen Sensin” kampanyası düzenlendiğini hatırlatan Müftü Yıldırım, “Zekât, fitre ve hayırlarını anlaşmalı bankaların tüm şubelerine yatırabileceklerdir. Tüm operatörlerden fitre yazıp 5601’e mesaj olarak gönderebilecekleri gibi bagis.tdv.org adresinden Online bağış yapabilecekler ve yine bu yardımlarını 0 312 416 90 00 çağrı merkezlerinden de yapabileceklerdir. Ayrıca elden Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şubesine (il müftülüğüne) makbuz karşılığı verebilmesi de mümkündür. İlimizde bulunan ikisi erkek ve biri kız toplam üç hafızlık Kur’an Kursunda okuyan öğrencilerin gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla il müftülüğünde bulunan Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şubemiz makbuz karşılığı zekât ve fitrelerinizi kabul etmektedir. Bütün vatandaşlarımızı bu kampanyalara destek vermeye davet ediyoruz.”dedi.

CAMİLERDE PROGRAMLAR DÜZENLENECEK

Ramazan ayı boyunca camilerde gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında bilgiler veren Müftü Yıldırım, “İlimiz merkezi ve ilçelerde her gün öğle ve teravih namazlarından önce vaaz yapılacaktır. Vaazlarda aktif olarak İl müftüsü, Müftü yardımcıları, İlçe müftüleri, Vaizler, Şube müdürleri ve Başkanlığımızın Ramazan talimatından görevlendirilmesi uygun görülen ve Müftülüğümüzce görevlendirilen diğer görevliler vaaz verecektir.  Ayrıca bütün cami görevlileri kendi camilerinde cemaatine vaaz vereceklerdir.  Bütün Camilerimizde sabah, öğle ve ikindi namazlarından önce veya sonra erkek ve bayanlara yönelik mukabele programları tertip edilecek ve hatmi şerifler yapılacaktır. Mukabelelerin ardından, Müftülüğümüzce hazırlanan ve cüzün ihtiva ettiği dikkat çekici ayetlerin yer aldığı “Mukabelede Okunacak Günlük Ayet ve Mealleri” kitapçığından ayetlerin mealleri cemaatle paylaşılacaktır. Ayrıca Çarşı Camii’nde öğle namazından önce Tefsirli Mukabele uygulamasına devam edilecektir.  İmam Hatip Lisesi öğrencisi veya mezunlarının mesleki açıdan kendilerini geliştirmeleri amacıyla uygun camilerde Mukabele okumalarına, müezzinlik yapmalarına ve  Hatimle teravih namazı Çarşı ve Bülenthan Camilerinde kıldırılacaktır. Bütün camilerimizde kadınların ve engellilerin rahat namaz kılabilmeleri için her türlü tedbir alınmıştır.  Ayrıca kadınlara yönelik olarak Bayan Vaizler ve Kur’an Kursu Öğreticileri tarafından vaaz ve irşat programları yapılacaktır.

SAKAL-I ŞERİF ZİYARETE AÇILACAK

9 Mayıs 2019 Perşembe günü Çarşı Camii, 16 Mayıs 2019 Perşembe günü Gürler Camii, 23 Mayıs 2019 Perşembe günü Nur Camii, 30 Mayıs 2019 Perşembe günü Nokta Camii ve ikindi namazından önce Kur’an Ziyafeti programı tertip edilmesi, ziyafetlerde caminin kendi görevlilerine yer verilmesi, gerektiğinde diğer camilerden görevliler ile desteklenmesi kararlaştırılmıştır. İlimiz Çarşı Camii ve Yaylacık Camilerinde 31 Mayıs 2019 Cuma günü Kadir Gecesinde teravih namazından sonra, 23 Mayıs 2019 Perşembe günü Nur Camii’nde teravih namazından sonra, Ayrıca camilerinde Sakal-ı Şerif bulunan ilçelerde ilçe müftülüklerince Sakal-ı Şerif ziyareti yapılması kararlaştırılmıştır.

KARŞILIKLI VAAZ VE İRŞAT HİZMETLERİ VERİLECEK

İl ve ilçe müftülüklerince, din görevlileri ve cami dernekleri vasıtasıyla, belde ve köylerde cami müştemilatında iftar programları tertip edilmesi teşvik edilecektir.  İtikâfa girmek isteyen vatandaşlarımızın itikâfa girilecek cami görevlisine müracaatları değerlendirilerek gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Ramazan ayı boyunca İl ve İlçe müftülüklerimiz tarafından dini danışmanlık ve rehberlik hizmetleri Ramazan ayı boyunca devam ettirilecektir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığımız karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunmak üzere kardeş il, kardeş ilçe ve kardeş cami uygulaması başlatmıştır. Bu çerçevede ilimizin kardeş şehri Eskişehir olup, karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunacaklardır. Ayrıca ilçe müftülüklerimizde bu uygulama ilimiz ilçeleri arasında gerçekleştirilecektir. Mahalle sakinlerinin kaynaşması amacıyla apartman ve site sakinlerine yönelik iftar programlarının düzenlenmesi teşvik edilecektir.”

 

 

 

 

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x