Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Sağlık

İl Sağlık Müdürü Ağırtaş Kırıkkalelileri uyardı!

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr.Murat Ağırtaş, kalın bağırsak kanseri konusunda Kırıkkalelileri uyardı. Bu kanserin çok sayıda yaşamı olumsuz etkilediğini hatırlatan Dr. Ağırtaş, erken teşhis ve müdahalenin önemli olduğun belirtti.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr.Murat Ağırtaş, kalın bağırsak kanseri konusunda Kırıkkalelileri uyardı. Bu kanserin çok sayıda yaşamı olumsuz etkilediğini hatırlatan Dr. Ağırtaş, erken teşhis ve müdahalenin önemli olduğun belirtti.

mmmm.webpKırıkkale il sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Türkiye’de ve Kırıkkale’de bir insanı olumsuz etkileyen yaşamını alt üst eden kalın bağırsak kanseri hakkında vatandaşları uyardı. Bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu ancak erken teşhisin çok daha önemli olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Ağırtaş, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerin mutlaka taramanın yaptırılması gerektiğini hatırlattı. İl Müdürü bu taramanın ise ücretsiz yapıldığına işaret ederek açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

Her yıl Mart ayında Kalın Bağırsak (Kolorektal )Kanseri farkındalığını artırmak, kalın bağırsak kanseri taramasının önemini vurgulamak ve kişinin kalın bağırsak, rektum veya anüs kanserine yakalanma riskini azaltabilecek sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını teşvik etmek için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Kalın bağırsak kanseri çok sayıda yaşamı etkilemekte, erken teşhis ve eğitimi çok önemli kılmaktadır. Kalın bağırsak kanserleri dünyada ve ülkemizde yaygın görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Türkiye Birleşik Veri Tabanına göre, ülkemizde bu kanser türleri hem erkeklerde hem de kadınlarda 3. sırada yer almaktadır. Erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalık olan kalın bağırsak kanserlerinde tarama programlarının uygulanması ile söz konusu hastalığın görülme sıklığı ve ölüm oranı üzerinde çok olumlu kazanımlar sağlandığı yapılan birçok çalışma ile ortaya konmuştur.

Taramadaki temel amaç; ülke çapında oluşturulan ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak kalın bağırsak patolojilerini henüz kanser öncesi dönemde erken evrede tespit etmenin yanı sıra etkin ve basit tedavi yöntemleriyle invaziv kanser sıklığı ile buna bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmaktır. Bu yolla olası karmaşık ve pahalı tedavi gereksinimlerinin de önlenmesi hedeflenmektedir. Gerek yaşam kalitesini arttırdığı, gerekse yaşam süresini uzattığı bilindiğinden, kalın bağırsak tarama programı Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen kanser tarama programları içerisinde yer almaktadır.

Ülkemizde de Kalın Bağırsak Kanseri Taraması Ulusal Standartları belirlenerek uygulamaya konulmuştur. 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfus Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak faaliyet göstermekte olan; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Mobil Kanser Tarama Aracımızla Gaitada Gizli Kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak taramalar yapılmaktadır.
kkkk.webp

Tarama kapsamında bu yaş grubundaki kişilere ayrıca 10 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Tarama sonucunda Gaitada Gizli Kan Testi (GGKT) pozitif olan kişiler ileri tetkik amacıyla ikinci/üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir. İlimizde de teşhis merkezimiz Yüksek İhtisas Hastanesidir.

Diğer bazı kanserlerde olduğu gibi kalın bağırsak kanserleri de genellikle iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu sebeple amaç, daha belirti vermezken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması, poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Bu nedenle, genel olarak 50 yaş üstü kişilerde taramaya başlanmalı, kolorektal kanser için artmış riski olan kişilerde ise tarama programına daha erken yaşlarda başlanmalıdır.

Dışkıda gizli kan saptanıp kolonoskopi yapılan kişilerde henüz kanserleşmemiş polip halindeki tümörler tespit edilerek kanser gelişmesi önlenebildiği gibi, kanser gelişmiş olan olgularda da erken teşhis ile yaşam süresi ve kalitesi artmaktadır. Kalın Bağırsak Kanserinden korunmak için sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın ve tarama testlerini ihmal etmeyin, kalın bağırsak kanseri için en önemli risk; taramayı ertelemektir! Ailenizdeki hiç kimsede kalın bağırsak kanseri olmaması, kolonoskopiden kaçınma mazereti olmasın!

Müdürlüğümüz Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kolorektal kanser taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x