Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiKırıkkaleTeknoloji

Kırıkkale’nin Savunma Sanayisi masaya yatırıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

ABC Eğitim Kurumlarının geleneksel hale getirdiği Kırıkkale Makine Teknolojileri Zirvesi (KIMATECK23)’in ikincisi gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay’ın ve ülke savunmasında önemli yere sahip ASELSAN, HAVELSAN, MKE ve Kırıkkale firması Sinerji gibi firma yöneticilerinin konuşmacı olarak katıldığı zirvede ülkemizdeki makine ve imalat sektöründeki son gelişmeler paylaşıldı.

SEKTÖRDEKİ SON GELİŞMELER ANLATILDI

Türkiye’de Savunma Sanayinin merkezi olma yönünde emin adımlarla ilerleyen Kırıkkale’de ABC Eğitim Kurumlarının geleneksel hale getirdiği Kırıkkale Makine Teknolojileri Zirvesi (KIMATECK23)’in ikincisi yapıldı. Nur Camii Külliyesi konferans salonunda gerçekleştirilen zirvede, sektörün önde gelen kuruluşlarının temsilcileri tarafından makine ve imalat sektöründe gelişen yeni teknolojiler tanıtıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan zirvede açılış konuşmasını ABC Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Harun Güleç yaptı. Düzenledikleri zirveye katılanlara teşekkür eden Güleç, ‘Meslek lisesi Memleket meselesi’ sözünü hatırlatarak meslek lisesi öğrencilerin sektöre adapte olabilmelerini sağlayacak çırak okulu çalışmasının yapılmasını beklediklerini söyledi.

EN BÜYÜK SERMAYEMİZ GENÇLİK

Kırıkkale Valisi Mehmet Makas’ta yaptığı konuşmasında Savunma Sanayinin lokomotif şehri, silahı adına veren şehirde makine teknolojilerini, özellikle savunma ağırlıklı olarak burada buluşarak dile getirmenin gurur verdiğini söyledi. Vali Makas “Ben öncelikle geceyi tertip eden ABC Okulları başta olmak üzere destek veren Türk savunma sanayinin paydaşlarına şükranlarımı sunuyorum. Ama bir Türk dünyaya bedeldir anlayışıyla bütün gençlerimizin hareket etmesi kanaatiyle sözlerime başlayacağım. Bizim için en büyük sermaye şu an bu salonu dolduran gençler. Gençler azmeder ise ben inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti Atatürk’ün de işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine yükselecek. Ve bizim de kalben inandığımız dünyaya nizam vermek için yaratılmış bir millet olarak dünyaya adaleti ve hoşgörüyü getirecek. Bu neyle oluyor? Güçle oluyor. Bu neyle oluyor? Sermayeyle oluyor. Bu neyle oluyor? Savunma sanayisini geliştirmekle oluyor” diye konuştu.

KIRIKKALE GENÇLİĞİ ÜLKESİNDEN YANA TARAF OLMUŞ

Zirveye katılan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ise yaptığı konuşmasında ülke savunma sanayisinin geldiği noktayı paylaştı. Bakan Alpay “Bu salona girdiğimizde adım attığımızda salonda daha birinci adımında çok dinamik, çok sıcak, çok canlı bir ortamın olduğunu görmekten de gerçekten mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Öyle anlaşıyor ki Kırıkkale’de gençlik bu ülkenin, bu devletin, bu milletin, bu toprağın değerlerine bağlı olan her şeyin tarafı olmuş, onun içinde olmuş, yanında olmuş, arkasında olmuş. Ve bu hissiyat yüreklerden taşmış, sallanarak sıcak bir dalga olarak yayılmış. Bu sebeple hepinizi Yürekten tebrik ediyorum. Teknoloji dediğiniz zaman bir farkındalık oluşturmak gerekiyor. Ve bu tür etkinlikler, organizasyonlar, bu tür farkındalığın oluşması için önemli zeminler Sanayi başı ele alındığında sanayi hareketi geçiren en dinamik, en önemli unsurun özellikle bütün dünya genelinde olduğu gibi savunma sanayi ve havacılık sanayi olduğunu söylemek lazım. Bütün dünyada da teknolojik gelişmenin ana motoru ana dinamiği savunmalı havacılık sektörüdür. Bugün bu zirve inşallah bu farkındalığı belki kendi hacminde, kendi çapında ama o yüreğiyle yeniden Türkiye’ye belki daha uzak noktalara daha iletmiş olacak” ifadesini kullandı.

BU GURUR HEPİMİZİN

Bakan Alpay, “Hazır ol cenge eğer ister isen sulh-ü salâh. Ne demek? Kısaca öz ifade ile Barış istiyorsan savaşa hazır ol. Biliyorsunuz somut şeyler üzerinden gittiğimizde o somut şeylerin yani kıyaslamaların muhatapları nezdinde değer bulması için onun ölçülebilir, parametrelerini ifade edilmesi gerekir. Yani öncesi neydi? Sonrası ne? O zaman izniniz olursa çok kısa bir şey birlikte hatırlamış olalım. 2004 Savunma Sanayi için çok önemli bir milattır. 2002 yılında savunma sanayinde AR-GE harcamaları sadece 48-49 milyon dolar mesafesindeyken, bugün itibariyle 2 milyar doların üzerine çıkmıştır. Türkiye aynı tarihte genel ihracat açısından dünyada 31, ithalatta ise 8’inci sıradayken, bugün itibariyle ihracatta Allah’a hamdolsun sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 10. Sıraya yükselmiştir, ithalatta ise 27’inci sıraya kadar geriletmek suretiyle önemli bir noktaya gelmiştir.”

SİZLERE GÜVENİYOR VE İNANIYORUZ

“2002 yılında savunma sanayinde sadece ve sadece 60 civarında kamu, özel sektör temsilci firma varken, bugün bu rakam 2 bin sayısına ulaşmıştır. Bu büyük bir gurur tablosudur ve Türkiye geldiği bu noktada dünyanın ilk büyük yüz savunma sanayi firması arasında önceki yıllarda esamesi okunmazken 2002’den itibaren başlayan süreçte bugün Türkiye ilk yüz sıralamasında ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve Baykar ilk büyük 100 savunma sanayi kuruluşu asında ilk dörde yerleşmiştir. Bu gurur hepinizin. Bugün dünya çok eksenli çok zorlu bir sürece girmiş duruma. Artan risk ve tehditlerle baş başa kaldığımızda daha fazla üretmek, daha fazla çalışmak zorunda olduğumuzu hatırlatıyor. Onun için gençlerimizden çok fazla beklentimiz var. Sizlere güveniyor ve inanıyoruz” şeklinde konuştu.

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELERİ PAYLAŞTILAR

Konuşmaların ardından ASELSAN Proje Müdürü Özkan Kaymaz, HAVELSAN Strateji Lideri Erol Yücel, MKE AR-GE Müdürü Dr. Selim Gemici ve Kırıkkale firması SİNERJİ Mühimmat A.Ş. Yönetim Kurlu Başkanı Adnan Duman kendi alanlarıyla ilgili sunumlar yaptılar. Sunum öncesinde ASELSAN, HAVELSAN, MKE A.Ş. ve Kırıkkale firması SİNERJİ A.Ş.’nin tanıtım filmleri izlendi. Sektör temsilcileri kendi alanlarıyla ilgili gelinen teknolojik ürenler hakkında katılımcılara bilgiler verdiler. Sektör temsilcileri gençlere tavsiyelerde bulundu. Programın sonunda ASELSAN, HAVELSAN, MKE ve SİNERJİ yetkililerine katkılarından dolayı plaket verildi. Programa Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Şuay Alpay, Kırıkkale Valisi Mehmet Makas’ın yanı sıra, Mühimmat ve Garnizon Komutanı V. Bkm.Alb. Tolga Topbaşoğlu, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Barış Cücen, il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, firma temsilcileri, üniversite ve lise öğrencileri katıldı. Zirvede Kırıkkale Üniversitesi Savunma Sanayi Topluluğu ve İŞ-KUR il Müdürlüğü tarafından stant açıldı.
Haber: Tahir Erdem

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu