Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Sağlık

KOAH Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

17 Kasım Dünya KOAH Günü münasebetiyle Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Göğüs Hastalıkları Doktoru Selma Demir, açıklamada bulundu. Demir,"KOAH genellikle sigara zararlı toz, gaz maruziyeti ve yetersiz akciğer gelişimi gibi kişisel faktörlerinde etkisiyle ortaya çıkan hava yollarının daralması ile karakterize yaygın önlenebilir tedavi edilebilir bir hastalıktır.''dedi.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

17 Kasım Dünya KOAH Günü münasebetiyle Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Göğüs Hastalıkları Doktoru Selma Demir, açıklamada bulundu. Demir,”KOAH genellikle sigara zararlı toz, gaz maruziyeti ve yetersiz akciğer gelişimi gibi kişisel faktörlerinde etkisiyle ortaya çıkan hava yollarının daralması ile karakterize yaygın önlenebilir tedavi edilebilir bir hastalıktır.”dedi.

HEKİM HASTA İŞ BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİDİR

“Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları ölüm nedenleri arasında üçüncü sıradadır ve bu ölümlerin yüzde 45.6’sı KOAH nedeni ile olmaktadır. Dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerde KOAH görülme sıklığı ortalama yüzde 11.7, Türkiye’de ise bölgesel değişiklik göstermekle beraber yüzde 19 oranlarında değişmektedir. Nefes darlığı, öksürük ve balgam; KOAH’lı kişinin en sık görülen şikayetleri arasındadır. Bu şikayetlerden herhangi birine sahipseniz bir sağlık kuruluşuna başvurup akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testi yaptırmanız gerekmektedir. Bu tetkikler sonucunda eğer KOAH tanısı aldıysanız tedavi öncelikle sizin elinizdedir.  Eğer iş ortamınız ev içi ve gaz dumana sebep olabilecek diğer risk faktörleriniz var ise bunlardan uzak kalmanız gerekmektedir. Tetkikleriniz sonucunda doktorunuzun size önerdiği ilaçları uzun süre kullanmanız gerekebilir. Unutmayın sağlığınız için erken tanı, uygun tedavi ve hekim hasta iş birliği çok önemlidir.”

KURULUŞUNA BAŞVURMAYI UNUTMAYIN

“Her yıl kasım ayının üçüncü Çarşambası toplumsal bilinci sağlama ve solunum yolları hastalıkları hakkında bilgilendirme, gelişen tedavi ve yöntemler ile ilaçlardan toplumu haberdar etmek amacı ile Dünya KOAH Günü olarak kutlanmaktadır. Sizde bugün kendiniz için bir farkındalık oluşturun. Eğer sigara kullanıyorsanız veya yukarıda saydığımız şikayetlerden herhangi birisi varsa uygun bir sağlık kuruluşuna başvurmayı unutmayın.”dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x