Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Gündem

KÜ’de engelsiz kültür, sanat ve spor festivali

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi tarafından Dünya Engelliler Günü münasebetiyle düzenlenen ‘Engelsiz Kültür, Sanat ve Spor Festivali’ Mavi Salon’da yapılan açılış töreni ve Para-Tekvando Milli Sporcusu Gamze Gürdal ile Ampute Milli Takım Sporcusu Barış Telli’nin söyleşisi ile başladı.

2 GÜNLÜK DOLU DOLU PROGRAM

Etkinliğe Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Vali Yardımcısı Mehmet Ercan Aslantaş, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Para-Tekvando Milli Sporcusu Gamze Gürdal, Ampute Futbol Milli Takım Sporcusu Barış Telli, Mehmet Işıtan Eğitim Uygulama Okulu ve İş eğitim Merkezi, Mevlüt Hiçyılmaz Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim Uygulama Merkezi Birinci Kademe Okulu öğrencileri ve öğretmenleri, engelli vatandaşlar ve yakınları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Başalan, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Üniversite olarak iki gün boyunca dostlarımızla, kardeşlerimizle birlikte farkındalık oluşturmak, onlarla güzel vakit geçirmek üzere iki günlük dolu dolu bir program hazırladık. Programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Programın verimli geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

POZİTİF AYRIMCILIK

Etkinliğin düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Mehmet Işıtan Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Sami Yanık,  “Engelli bireylerin, engelli ailelerin halinden anlayan bir Rektörümüz var. Engellilere bakış açısı ve pozitif ayrımcılık sağlamasından dolayı teşekkür ediyorum. Engellileri anmak, engellileri hatırlamak sürekli olsun istiyoruz. Üniversite ile sürekli iş birliği içerisinde olmak istiyoruz. Hem bilimsel açıdan çocuklarımıza yardımcı olmalarını hem de sportif ve sosyal açıdan yardımcı olmalarını istiyoruz” ifadesini kullandı. Mevlüt Hiçyılmaz Özel Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Meydaneri,  “Rektör Hocama çok teşekkür ediyorum. Tıp Fakültemize yeni çocuk psikiyatristi geldi.  Engelli çocuklarımızın sağlık raporu almasında ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyor aileler. Sizden Çocuk nöroloğu ve çocuk psikoloğu talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmasına, programın hazırlanmasında emeği geçen Üniversite Yönetimine ve çalışanlarına teşekkürlerini sunarak başlayan Vali Yardımcısı Ercan Aslantaş, “Bizlere en büyük engelin aslında kafalarda olduğunu gösterdiğiniz için takdirlerimi arz ediyorum” dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ

Devletin bütün vatandaşların isteklerine ve sorunlarına yönelik, ayrım gözetmeksizin yardımcı olma gayreti gösterdiğini ve bu yönde politikalar hayata geçirdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan “Dünya Engelliler Günü tüm dünyada kutlanıyor. Biz kutlamanın ötesinde 82 milyonluk bir Türkiye ailesi olarak, hiçbir ferdini birbirinden farklı görmeyerek bu toplumun içinde kendilerini ifade edebilmeleri, kendilerini gerçekleştirebilmelerinin yollarına bakıyoruz. Bu devletin en tepesindeki Sayın Cumhurbaşkanımızdan başlayıp aşağıya kadar indiğimizde Ankara’da çizilmiş olan politikaları bizler, üniversiteler, kamu kurumları yerine getirecektir. Engellileri gerçek anlamda değerlendirip diğer aile bireylerinin içinde bedensel olarak herhangi bir eksikliği olmayanların içinde farklı olmadıklarını hissettirecek politikalar hayata geçiriliyor. Biz Kırıkkale Üniversitesi olarak bu politikaları hayata geçirmekte üzerimize düşen görev neyse, Rektör olarak değil ekip arkadaşları olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz” sözlerine yer verdi.

ASIL SORUN DÜŞÜNSEL ENGELLİ OLMAK

Rektör Aslan “Yarın Dünya Engelliler Günü bu çerçevede birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Ben özel tanımlanmış günlerin tam değerlendirildiği düşüncesinde değilim. Engelliler Günü, engellilerin farkında olma ve onları topluma kazandırma, toplumun içinde bütün bireyler gibi davranmalarını sağlama, tüm 365 gün yapılacak olan bir şey. Özel günler bir hatırlatıcı evet ama biz o hatırlatıcının ötesine geçmeliyiz. Bu konuda da öyle yapacağız. Üniversitemizde bir hipoterapi merkezi kuracağımızı ve at alacağımızı söylemiştim. Atlarımız geldi. 7 tane atımız var yarın etkinliklerde göreceksiniz. O atları seveceksiniz, besleyeceksiniz, uygun olanlara bindireceksiniz. Yarın bitti, bundan sonra yok değil. 12 ay boyunca devam edecek bu etkinlik. Yoksa bunun bir anlamı yok. Planlı programlı şekilde buranın kapıları bütün vatandaşlara açık olduğu gibi bütün engelli kardeşlerimize de açık olacak. Asıl sorun düşünsel engelli olmak, bakıp farkında olmamaktır. Asıl engellilikler çevresinin farkında olmayan insanların engellilikleri. Bizim Kırıkkale Üniversitesi olarak çabamız farkında olmayı sağlamak. Ben de bir engelli babasıyım. O yüzden anlayabiliyorum sizin halinizi. Engelli çocuğu olan aileler psikiyatrist gerekiyor demişlerdi, çocuk psikiyatristini getirdik. Nörolog ve Diş Hekimliği Fakültesi için de anestezist çalışmasını yapıyoruz. İnşallah çok geçmeden sizleri onlarla kavuşturacağız. Bu tabi teşekkürü gerektiren bir şey değil. Bizim sorumluluğumuz ve zorunluluğumuz. Bunu yapacağız. Buradan oraya gitmektense kamu otoritesi hizmeti vatandaşın ayağına getirmek zorunda. En değerlilerimiz bunlar olduğuna göre hizmet her halükârda ayaklarına gelmeli. Diş alanını da çözmüş olacağız. Tıp Fakültesindeki büyük ihtimalle o iş çözüldükten sonra Diş Hekimliğindeki anestezist çözüldükten sonra sizler birazcık daha küçük de olsa bir konfora sahip olacaksınız” ifadesini kullandı

HİKAYELERİNİ PAYLAŞTILAR

Protokol konuşmalarının ardından program Özel Eğitim Uygulama Merkezi Birinci Kademe Okulu Mehteran gösterisi, Mehmet Işıtan Eğitim Uygulama Okulu ve İş eğitim Merkezi müzikli gösterisi, Mevlüt Hiçyılmaz Özel Eğitim Uygulama Merkezi müzikal gösterisi, Özel Eğitim Uygulama Merkezi Birinci Kademe Okulu cimnastik gösterisi ve söyleşi ile devam etti. Dr. Halil Sarol’un oturum başkanlığında gerçekleşen söyleşide Para-tekvando Milli Sporcu Gamze Gürdal ve Ampute Futbol Milli Takım Sporcusu Barış Telli özgeçmişleri ve spora başlama hikayelerini, engelli olarak yaşadıkları zorlukları ve zorlukları nasıl aştıklarını, kendilerini başarıya götüren etkenleri anlattı.

ÇOCUKLUK HAYALİMİN ÇOK ÜSTÜNDEYİM

Para-tekvando Milli Sporcu Gamze Gürdal, babasının görevi nedeniyle ülkemizin farklı illerinde yaşadığını, spora üniversitede başladığını ve bu başlangıcın kendisi için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Gamze Gürdal, “ Her çocuk gibi bazı zorluklar yaşadım. Engelli bir çocuk olunca bu zorluklar daha da katlanıyor. Sürekli yer değiştirdiğimiz için, yeni insanlarla tanışıp aynı şeyleri tekrar anlatmak zorunda kalıyorsunuz.  Ben spor üniversitede başladım. Bu benim için yaşamımda dönüm noktasıdır. Şu an hiç tahmin etmediğim yerlerdeyim. Çocukluk hayalimin çok üstündeyim. Çocukken kurduğum hayaller çok geride kaldı. Yeni yollar, yeni hedefler koydum kendime. Bu çizgide ilerlemeye çalışıyorum. Olimpiyata gitmek ya da sporla ilgilenmek gibi bir amacım yoktu ama şu an kendi branşımda olimpiyatı garantileyen ilk Türk sporcuyum. Bunun gururunu yaşıyorum. İnşaallah o ilk madalya da buraya gelecek” dedi.

HAYALLERİMİ HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEDİM

Kırıkkale Üniversitesi ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Ampute Futbol Milli Takım Sporcusu Barış Telli, “Ben de 4 yaşında trafik kazası sonucu ayağımı kaybettim ama hiçbir zaman hayallerimi kaybetmedim. Bir ayağımın olmadığını bile bile futbolcu olma hayali kurmadan uykuya dalmadım. Küçük yaşta anne, baba öğretmenlerin doğru yönlendirmesi ile spora devam ettim. Spora ilk cimnastik ile başlamıştım. Daha sonra Hüseyin Kahya Yatılı Bölge Ortaokuluna geçtiğimde orada cimnastik takımı yoktu. Orada bir öncü olarak bir takım kurmuştuk. Spordan hiç kopmadım. Hayatta hiçbir şey engel değildir. Hiçbir şey imkansız değildir. Kim ne söylerse söylesin inandığınız yolda gittiğiniz sürece mutlaka başarılı olursunuz” şeklinde konuştu. Söyleşinin ardından Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan ve Vali Yardımcısı Mehmet Ercan Aslantaş tarafından Barış Telli’ye ve Gamze Gürdal’a ebru tablosu hediye edildi. Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Etkinliği ikinci gününde spor etkinlikleri, hipoterapi etkinliği ve barınak ziyareti, etkileşimli resim etkinliği yapılacak.

0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x