Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

‘Teşebbüs hürriyeti ile çelişiyor’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Kürşat Gürtemel, “Dershanelerin kapatılması Anayasa teminatı altındaki teşebbüs hürriyetiyle çelişmekte olup, maddi yatırımların heba olmasına neden olacaktır” dedi.

BİZİ EKONOMİK BOYUTU İLGİLENDİRİYOR’

Gürtemel yaptığı yazılı basın açıklamasında dershanelerin kapatılması hakkında şu değerlendirmelerde bulundu; “Dershanelerin kapatılması Anayasa teminatı altındaki teşebbüs hürriyetiyle çelişmekte olup,  bu tür davranışlar özel teşebbüsün girişimlerini bundan sonraki süreçlerde olumsuz yönde etkileyecektir.  Kırıkkale SMMM odası olarak Dersanelerin kapatılması konusunun siyasi boyutundan ziyade ekonomik  boyutu odamızı yakından ilgilendirmektedir.

‘VERGİLERDEN VAZGEÇİLECEĞİ ANLAMINA GELİR’

Dersanelerin kapatılması; dersanelerin açılması esnasında yapılann emeğin yanı sıra  maddi yatırımların heba olmasına neden olacaktır. Bu sektörde çalışan ve ekmeğini kazanan 50-60 bin öğretmen ve personelin işsiszlik ordusuna ilave edilmesi demektir. Ögretmen ve personele yapılan ödemelerden devlet kasasına giren KDV, stopaj gelir, sigorta pirimleri ve yıllık gelir ve kurumlar vergisinden vaz geçileceği anlamına gelmektedir.

‘İLAVE YÜKLER NASIL TEMİN EDİLECEK’

Mevcut dersanelerin çoğunun özel okuladönüşmesi fiziki olarak elverişli olmadığından dersanelerin kapatılması sonucunda dersane sahiplerinin piyasaya,bankalara ve devlete olan borçlarının nasıl ödeneceğinin, dersanelerde çalışan personellerin kıdem ve ihbar tazminatlarının dersane sahiplerine yük getireceği, kapatılan dersanelere ait öğretmenlerin devlet kadrosuna alınması durumunda bile devlet bütçesine gelecek ilave yükün nasıl temin edileceği bunun karşılanması için zaten zor durumda esnaf ve ücretli kesimine yeni vergi yükleri getirip getirmeyeceği soru işaretidir. Yukarıda belirtilen hususların çözümünde tarafların uzlaşı içerisinde olmasını hem devlete hem de özel teşebbüse yük getirmemesini, kamuoyunu  sürekli meşgul eden bu konunun  bir an önce toplumsal uzlaşıyla çözülerek gündemden düşürülmesi  gerektiğini düşünmekteyiz”

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu