Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemSağlık

UMKE 2013’ü değerlendirdi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun’un başkanlığında müdürlük konferans salonunda tüm UMKE personeliyle 2013 yılı değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda UMKE hakkında bilgiler verildi.

37 İLDE UMKE KURULMASI PLANLANIYOR

Toplantı ile alakalı Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada bilgilere yer verildi; Ülkemizde meydana gelen 17 Ağustos, 12 Kasım ve Bingöl depremlerinde son yıllarda iyi bir düzeye gelen kurtarma hizmetlerine karşın bu ekiplerle birlikte çalışacak, enkaz altında yaralıya ulaşıldığında bir ekip anlayışıyla çalışan medikal kurtarma ekiplerinin olmayışı ve,veya yetersizliği sonucu enkaz altındaki yaralılara yeterince sağlık hizmeti verilemediği görülmüştür. Bu nedenle ülke genelinde Sağlık Bakanlığınca Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi kapsamında, 2004 yılında Sivil Savunma Birlikleri Bölge Müdürlüğü olan 11 ilde Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) kurulmuştur. 2005 yılında 37 ilde daha UMKE kurulması planlanmıştır.

UMKE 49 PERSONELDEN OLUŞUYOR

UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) olarak amacımız Yurdumuzda,  başta deprem olmak üzere yaşanabilecek olası afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler aracılığıyla en kısa sürede olaya yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, en hızlı ve güvenli şekilde hasta, yaralı naklinin sağlanması, nakil sonrasında acil tedavi ünitelerinin ve hizmetinin temini ve tüm işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunun oluşturulması yoluyla afetlerde ölüm ve sakatlıkların kabul edilebilir sınırlara çekilmesidir. Kırıkkale UMKE Ekibi  2 Doktor, 28  Sağlık Memuru, 6 Hemşire, 1 Ebe , 3Paramedik, 6 ATT, 2 Lab. Teknisyeni, 1 Röntgen Teknisyeni olmak üzere 49 personelden oluşmaktadır.

TEDAVİ UÇAKTA YAPILDI

Yıl içerisinde belirli dönemlerde eğitim, tatbikat, ve kamplar yapılmaktadır. Bu eğitim, tatbikat ve kampların asıl amacı olası bir afet durumunda en kısa sürede toplanma merkezine intikal etmek. Afet ortamında sunulan hizmetin devamlılığını ve kalitesini düşürmemek için  personellerin her türlü doğal ortamda barınma ve beslenme faaliyetlerini kendi kendilerine yerine getirebilme yeteneğini kazandırmalarıdır. 2009  yılında 24 ,  2010 yıllarında 17 olmak üzere toplamda 51 yaralı ırak vatandaşı  (Havadan Hasta Yaralı Nakli)  Irak’ın  Musul  kentinden  tedavilerinin Ankara’daki çeşitli  hastanelerde  yapılması  için ülkemize getirilmiştir. Bu görevlerde 9 kişilik UMKE ekibi (4‘ü ilimiz UMKE ekibinden) görev almış  ve bu yaralıların tedavileri UMKE ekibince  uçakta yapılmıştır.

HURDASANDA TATBİKAT

05-06 Ekim 2011 tarihleri arasında ilimiz Balışeyh İlçesi Koçubaba Kasabası “Karababa” mesire alanında, V.Ankara ve Bölge İlleri eğitim, tatbikat ve bölge kampı ilimizde yapılmıştır. 07 Ekim 2011 tarihinde Hurda İşletmeleri Müdürlüğü hurdasan’da yapılan tatbikat. Türkiye de ilk defa aktif olarak çalışan bir fabrikanın içinde 11 ilin 200’den fazla personel ile katıldığı bir bölge tatbikatı gerçekleştirilmiştir. 23 Ekim 2011  tarihinde meydana gelen Van depreminde 22 UMKE personelimiz görev almıştır. Ekibimiz en kısa süre de deprem bölgesine intikal ederek  aynı gün 23:30 da Erciş’te görevine başlamıştır. 8 günlük bu süre içerisinde ekibimiz 6 canlı afetzedeye kurtarmış  14 afetzedeyi ’de enkazdan EX olarak çıkarmıştır. Rehabilitasyon döneminde de 16 personelimiz daha deprem bölgesinde hizmet vermiştir.

4 UMKE PERSONELİ SOMALİYE YARDIMA GİTTİ

Bakanlığımız tarafından 2012  ve 2013 yıllarında Şanlıurfa ili Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinde kurulan sahra hastanelerinde görev yapmak üzere 12 UMKE personelimiz gönüllü olarak görevlendirilmiştir.  2012-2013 yılında yine 4 UMKE personelimiz Somali’ye İnsani yardım kapsamında görevlendirilmiştir. UMKE ekibimiz ilimizde meydana gelen toplu trafik kazaları, fabrikalarda meydana gelen patlamalar, olumsuz hava şartları, diğer arama kurtarma çalışmalarında da medikal müdahale yapmak üzere görevlere katılmaktadırlar. Bu kapsamda İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun’un başkanlığında Müdürlüğümüz konferans salonunda tüm UMKE personeliyle 2013 yılı değerlendirme toplantısı yapılmıştır”

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu