Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşetSağlık

Kemik kırılma oranı yüzde 40 arttı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Osteoporoz ile Yaşam Derneği tarafından Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle ‘Kemiklerini Çok Sev’ adı altında konferans düzenlendi. İnsan sağlığı hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Burcu Duyur Çakıt, Türkiye’de son 4 yılda kemik kırılma oranı yüzde kırk arttığını söyledi.

 

SAĞLIKÇILAR ÖNEM GÖSTERDİ

Tıp Fakültesi ve Osteoporoz ile Yaşam Derneği tarafından Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle ‘Kemiklerini Çok Sev’ adı altında konferans düzenlendi. Konferansa Kırıkkale Üniversitesi FTR Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Keskin, Gazi Üniversitesi FTR Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Belgin Karaoğlan, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Doç. Dr. Burcu Duyur Çakıt, Ankara Memorial Hastanesinden Dr. Gülseren Kayalar, Kırıkkale Halkı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

AMACIMIZ HASTALIĞA DİKKAT ÇEKMEK

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Belgin Karaoğlan; “Osteoporoz derneği olarak amacımız Osteoporoz hakkında halkı bilinçlendirmek, farkındalığını artırmaktır. 15 yıldır bu konuyla ilgili çeşitli toplantılar, etkinlikler yapıyoruz. 20 Ekim Osteoporoz günü nedeniyle tüm dünyada halkı bilinçlendirmek için toplantılar düzenleniyor. Bizim de burada Tıp Fakültesi olarak bulunma amacımız hastalığa dikkat çekmek ve hastalık hakkında halkı bilgilendirmek”dedi.

 

KEMİĞİN İÇ YAPISI BOZULUR

Doç. Dr. Burcu Duyur Çakıt, “Kemikler kaslarımızı destekler, akciğer, kalp gibi organlarımızı korur ve vücudumuzda kalsiyum depolarlar. İlk 20-30’lu yıllarda kemiklerimizin en güçlü olduğu dönemdir.Osteoporoz olan kemikler kalsiyumlarını kaybeder ve daha kırılgan hale gelirler. Kemiğin iç yapısı bozulur ve kütle haline gelirler. Dünya genelinde 65 yaş üstünde kalça, kürek, bel ve omurgalarda kırıklara çok rastlanıyor. Türkiye’de son 4 yılda kemik kırılma oranı yüzde kırk artmıştır.”

 

EN ÇOK GÖRÜLEN HASTALIKTIR

Yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak Osteoporoz ve Osteoporoz’a bağlı kemik kırılmalarında artış gözüktüğünü söyleyen Doç. Dr. Çakıt; “Kırıklar en sık omurga el bileği kalça ve üst kol kemiklerinde görülüyor ve bu kırıklar hafif düşme veya çarpmadan sonra bile oluşabilmekte. Osteoporoz hastalarında boy kısalması ve sırtta kamburluk ortaya çıkmasının sebebi osteoporoz hastalığı yüzünden omurlarda kırılmalar meydana gelmesidir. 65 yaşın üstündeki tüm kadınlara her yıl kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Erkekler için ise 65 yaş üzerinde kemik mineral yoğunluğu değerlendirilmelidir.” şeklinde konuştu.

 

SPOR VE SAĞLIKLI BESLENME ŞART

Osteoporoz ve Beslenme hakkında konuşma yapan Kırıkkale Üniversitesi FTR Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Keskin, Belirli bir kemik yapısıyla dünyaya geliyoruz. Kemiklerinizi sevin kemiklerinize yatırım yapın eğilmeden ayakta kalın. Omurganın sürekli dik tutulmasına özen göstermenizi istiyoruz. Omurga dik bir şekilde dururken yaşla beraber kadınlarda öne doğru eğilme göstermekte olduğunu ifade eden Prof. Dr. Keskin; “Bunu önlemek için beslenmeye ağırlık veriyoruz. Aktif yaşam biçimleri istiyoruz. Güneş ve D vitamininden yararlanıyoruz ve egzersizi öneriyoruz. Her zaman süt içilmesini özellikle içebiliyorsanız keçi sütü içilmesini tavsiye ediyoruz. Eğer süt içemiyorsanız bir kase yoğurt veya bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir yiyebilirsiniz. Günde en az 6 adet badem tüketmenizi tavsiye ediyoruz potasyum açısından zengindir, içerdiği Omega 3 açısından oldukça faydalıdır.

“Sigara Önemli Risk Faktörlerinden Biri, Artık Pasif Sigara İçiciliği de Osteoporoz İçin Risk Taşımaktadır”

 

SÜT ÜRÜNLERİNİ ÇOK TÜKETMELİYİZ

Tuza dikkat edilmesi gerekiyor tuzdan fakir beslenirsek kemik sağlığınızın arttığını gözlemleyebiliriz. Ekmekte birçok maddede tuz olduğu için farkında olmadan çok fazla tuz tüketiyoruz. Süt yoğurt ve peyniri çok fazla tüketmemiz gerekiyor. Hipertansiyona tedbir olarak peynir tüketimini artırabilirsiniz. Kahve ve çay tüketiminin kemikler için zararlı olduğunu biliyoruz.

 

SİGARA KULLANILAN ORTAMDA BULUNMAYIN

“Çayda bir istisna var çayda kemiği koruyan maddeler olduğu için çay tüketimi kahve tüketimine göre daha iyidir bunun için kahve veya çay alışkanlığınız varsa bunu çay yönünde kullanın diyoruz. Sigara önemli risk faktörlerinden biri, artık pasif sigara içiciliği de osteoporoz için risk taşımaktadır Olabildiğince sigara kullanılan ortamlarda bulunmamanızı tavsiye ediyoruz.”

 

GÜNEŞ D VİTAMİNİN DOĞAL KAYNAĞI

Çağımızın en büyük sıkıntısı fastfood dediğimiz hazır gıdaların tüketilmesinin azaltılmasını arzu ediyoruz. Güneş D vitaminin doğal kaynağı cam arkasından değil tamamen açık havada güneş ışığına maruz kalmanızı tavsiye ediyoruz. Güneş kremi kullanmadan cilde günde 1 veya iki kez toplam 20 dakikalık bir güneş ışığı almanız gerektiğini söyleyebiliriz.” dedi. Panelin sonunda konuşma yapan katılımcılara teşekkür belgesi verilerek program sona erdi.

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu