Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Sağlık

11 bin 1.sınıf öğrencisine ağız diş sağlığı taraması yapıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı birimi tarafından Kırıkkale merkezde bulunan MKE Anaokulunda flor vernik uygulaması yapıldı. Uygulamada, Diş dostu beslenme ve ağız hijyeni eğitimi verilen çocuklara aynı zamanda, koruyucu flor uygulaması ve ağız diş sağlığı taraması yapılarak; diş fırçası ve macunu hediye edildi. İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “. 2014-2019 yılları arasında ilimizde 11.153 1.sınıf öğrencisine ağız diş sağlığı taraması, 20.899 öğrenciye florürlü vernik uygulaması yapılmıştır” diye konuştu.

DIŞ FIRÇASI VE MACUN HEDİYE EDİLDİ

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Halk Sağlığı Başkanlığımızın Ağız ve Diş Sağlığı Birimi tarafından MKE Anaokulunda flor vernik uygulaması gerçekleştirildi. Uygulamalar kapsamında ziyaret edilen MKE Anaokulu’nda programa Kırıkkale Vali Yardımcısı Sait Özkılınç, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Destek Tesisleri İşletmesi Müdürü Mustafa Çuvaloğlu, MKE Anaokulu Müdürü Fatma Arslan, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Kılıç, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Hafçı, diş hekimleri ve diğer personeller katıldı. Diş dostu beslenme ve ağız hijyeni eğitimi verilen çocuklara aynı zamanda, koruyucu flor uygulaması ve ağız diş sağlığı taraması yapılarak; diş fırçası ve macunu hediye edildi.

ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Programda ağız ve diş sağlığı hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık rastlanan sağlık sorunu olan ağız ve diş hastalıkları, 2016 yılı TÜİK verilerine göre, 0-6 yaş grubu çocuklarda ilk beş hastalık arasında, 7-14 yaş grubunda ise % 23.4 ile ilk sırada yer alıyor. Toplumda görülme sıklığının yüksekliği, genel sağlığa olan etkileri gibi nedenlerden dolayı bahse konu hastalıklar önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmekte ve mücadelede tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulaması gerektiği tüm dünyada kabul görmektedir. Program kapsamında 2014-2015 eğitim öğretim yılından beri kademeli olarak 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencileri ile ilkokul birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine yılda iki kez florürlü vernik uygulanması; ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin, ilk uygulama öncesinde ağız ve diş muayenelerinin yapılması; farkındalık çalışmalarının devam ettirilmesi; ihtiyaç duyulanların hastaneye sevki yapılmaktadır” diye konuştu.

20 BİN ÖĞRENCİYE FLORÜRLÜ VERNİK UYGULAMASI

Ağırtaş “Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Halk Sağlığı Başkanlığımızın Ağız ve Diş Sağlığı Birimi tarafından 2007 yılından beri ilimizde uygulanan, 2014 yılında ise ülke genelinde uygulanmaya başlanan florlü vernik uygulamasında, 2017-2018 Eğitim Öğretim döneminde ülke genelinde birinci il olunmuştur. 2014-2019 yılları arasında ilimizde 11.153 1.sınıf öğrencisine ağız diş sağlığı taraması, 20.899 öğrenciye florürlü vernik uygulaması yapılmıştır.  2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle birinci dönem uygulamaları bitirilmek üzeredir. 2019 yılı içerisinde 1.341 öğrenciye ağız diş sağlığı taraması, 2.627 öğrenciye florürlü vernik uygulaması yapılmıştır. Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı yanı sıra dezavantajlı gruplara ( mevsimsel tarım işçileri, mülteciler, özel bakım gerektiren hastalar ve yaşlılara) da hizmet götürülmekte ve gerekli durumlarda tedavi kurumlarına sevkleri gerçekleştirilmektedir” dedi.

0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x