Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleKültür SanatManşet

8 asırdır devam eden kültür

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Toplumsal yaşamın ortak paydası olan, insanı esas kılan ‘Ahilik Haftası’ kapsamında Kırıkkale Valiliği, Kırıkkale Belediyesi ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından tören düzenlendi. Kutlama programında Ahiliğin; paylaşmak, sevmek ve hürmet etmek olduğu ifade edildi.

 

İYİ İNSAN MEZİYETLERİ

Ahilik, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan Kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.

 

BELEDİYE ÖNÜNDEN KÜLTÜR MERKEZİNE KORTEJ YÜRÜŞÜ

Ahilik Haftası, tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale’de de çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlandı.

Bu kapsamda Valilik, Belediye ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından geniş kapsamlı bir tören düzenlendi. Kutlama etkinlikleri birim müdürlerinin, sivil toplum örgütlerinin, belediye başkanlarının, öğrencilerin katılımı ile Kırıkkale Belediyesi’nin önünden Kültür Merkezine yürünmesi ile başladı.

 

YILIN AHİSİ SEVDA AĞCAGÜL SEZER

Zafer Caddesinde gerçekleşen yürüyüşe Kırıkkale Belediyesi Mehteran Takımı da katıldı. Trafiğin durdurulduğu yürüyüşte vatandaşlar, alkışlarla yürüyüş ekibinin Ahilik Haftasını kutladı. Kırıkkale’de ise yılın ahisi pastacı esnafı Sevda Ağcagül Sezer oldu. Program daha sonra Kültür Merkezinde protokol konuşmalar ile sürdürüldü.

 

AHİLİK KÜLTÜRÜ 8 ASIRDIR YAŞIYOR

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli ilk olarak sözlerine son günlerde artan terör olayları sonucu şehit düşen asker ve polislerimize Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dileyerek başladı. 8 asırdır günümüze kadar yaşayan Ahilik kültürünün çok önem arz ettiğini söyleyen Köstekli, “Dürüst üretimi, doğruluğu ve topluma faydalı sanatkâr yetiştirme konusunda bu kültür Dünya tarafından kabul edildi. Bizim ülkemiz AB ülkeleri arasında en genç nüfusa sahiptir. Bu gençlerimizi topluma kazandırmamız için bilime, sanata ve kültüre sonsuz ihtiyacımız var”

 

GENÇLERİ SOKAKLARA DEĞİL EĞİTİME YÖNLENDİRMELİYİZ

Gençleri sokaklara değil eğitime yönlendirmemiz gerektiğini belirten Köstekli, “İlimizde eğitim eksiksiz olarak yapılıyor. Biz Kırıkkale olarak eğitime çok önem veriyoruz. Bu bile yeterli gelmiyor. Bizim birlik, beraberliği ve eğitim kültür sanata çok ihtiyacımız var. Ayrıca Almanya’nın kalkınmasında Ahi Evran düsturu vardır. 8 asırdır bu kültür devam ediyor. Bunun içinde bilime, sanata ve eğitime ihtiyacımız vardır” ifadelerini kullandı. Konuşmaların akabinde Kırıkkale Üniversitesi Prof. Doc. Dr. Halil İbrahim Gök Ahilik hakkında çeşitli bilgiler verdi.  Program, MKE Açık Hava Düğün Salonunda gerçekleştirilen Şed Kuşatma Törenin ardından yapılan pilav ikramı ile son buldu.

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x