Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Manşet

MKE, dededen toruna ekmek kapımız

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Türk savunma sanayinin temelini oluşturan MKE Kurumunun, değişik isim ve statüler altında 15. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar inebilen tarihi bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Türk Enerji-Sen Anadolu Kızılırmak Şube Başkanı İlker Mazılıgüney, “MKE, Kırıkkale´mizin varlık sebebi, dededen toruna ekmek kapımızdır” dedi.

TOP ASİTHANESİ´NDEN MKEK´YE
MKE´nin 566 yıllık bir tarihin mirası olduğunu kaydeden Türk Enerji-Sen Anadolu Kızılırmak Şube Başkanı İlker Mazılıgüney, o zamanki adı “Top Asithanesi” olan Tophane´nin de faaliyetini Osmanlı İmparatorluğu´nun son yıllarına kadar sürdürdüğünün altını çizdi. Farklı dönemlerde, çeşitli isimler altında hizmet vererek günümüze kadar geldiğine vurgu yapan Mazılıgüney, “MKE, Tophane-i Amire Müşirliği (1832), Tophane-i Amire Nazırlığı (1908), İmalat-ı Harbiye Müdüriyeti Umumiyesi (1909), Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğü (1921), MKE Kurumu Genel Müdürlüğü (1950) unvanları altında iktisadi ve ticari faaliyetlerini devam ettiren bir kuruluş olarak günümüze kadar gelmiştir” dedi.

EN ÖNEMLİ ATILIMLARINDAN
“Cumhuriyetin ilk yıllarında savunma sanayine ilişkin ciddi bir alt yapı olmayan ülkemizde bu alandaki tesisler, Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara çevresinde, işgal altında bulunan İstanbul´dan imalathane ve tezgâhların Anadolu´ya nakledilmesi ile oluşan küçük imalathanelerden ibaretti” diye konuşan Türk Enerji-Sen Anadolu Kızılırmak Şube Başkanı İlker Mazılıgüney, savunma sanayinin, topyekûn sanayileşmenin ve kalkınmanın önemli bir parçası olduğunun bilincinde olan Kurtuluş Savaşı´nı gerçekleştiren kadro, ilk planlı dönemde sanayileşmenin ve dolayısıyla savunma sanayinin devlet eliyle yönlendirilerek geliştirilmesini öngörmüştür. Bu kapsamda 1921 yılında ‘Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğü´ kurulmuştur. Savunma sanayinin gelişmesi için Kırıkkale´de entegre bir silah sanayinin kurulması hususu, ilk kez İzmir İktisat Kongresi´nde ele alınmıştır” şeklinde konuştu.

TEMELLERİ 1924´TE ATILMAYA BAŞLANDI
Mazılıgüney sözlerine şöyle devam etti: “Bu görüş ve kararlar doğrultusunda başlatılan çalışmalar sonucu 1924´te Ankara´da Hafif Silah ve Top Tamir Atölyeleri, Fişek ve Marangoz Fabrikaları; 1928´de Kırıkkale´de Pirinç Fabrikası; 1928´de Kırıkkale´de Elektrik Makinaları Fabrikası; 1929´da Kırıkkale´de Mühimmat Fabrikası; 1931´de Ankara´da Kayaş Kapsül Fabrikası; 1931´de Kırıkkale´de Çelik Fabrikası; 1935´te Ankara´da Gaz Maskesi üretimi için Mamak Gaz Maske Fabrikası; 1936´da Kırıkkale´de Barut, Tüfek ve Top Fabrikaları, kurulmuştur. Bu fabrikalar bugünkü MKE Kurumu´nun temelini oluşturmuştur.”

İLK TÜRK UÇAĞI “UĞUR 44” MKE´DE ÜRETİLDİ
“Bu kapsamda sadece savunma sanayi alanında değil, sivil alanda da birçok ürünün ilk üretimi Kurum tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Örneğin, 1950´li yıllarda MKE Kurumu tarafından üretilen tek motorlu UĞUR 44 ilk Türk Uçağıdır. İlk demiryolu rayı haddeleme, ilk sac mamulleri ve pirinç malzeme, takım tezgâhları, vasıflı çelik haddehanesi, pik ve sfero dökümhanesi, elektrik sayaçları, zirai mücadele aletleri, tekstil makineleri, dişli ve dişli kutusu imal tesisleri, çelik çekme boru, askeri pil imalatları da bu ilkler arasındadır.”

HEDEF, NİTELİKLİ VE TEKNOLOJİK ÜRÜN
Askeri fabrikaları faal hale getirmek, nitelikli ürün veren, hem sivil hem de askeri sektöre hitap edecek bir yapıya kavuşturmak, TSK´nın ihtiyacını güvenli ve istikrarlı bir biçimde karşılamak, yüksek teknolojiye sahip, harp silah ve araçlarını yurt içinde üretmek ve bunun için alt yapı oluşturacak üretim tesislerini kurmak amacıyla, 08 Mart 1950 tarihli ve 5591 sayılı (mülga) kanunla sermayesinin tamamı devlet tarafından karşılanmak üzere Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğü tüm mal varlığıyla devredilerek Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu kurulmuştur.”

DEDEDEN TORUNA RIZIK VE İŞ KAPIMIZ
“Kurumun özellikle 1960-2019 yılları arasında gerçekleştirdiği gerek yatırımları gerekse özel sektöre sermaye katılımlarıyla ülkemiz ekonomisine olan katkısı önemli boyutlara ulaşmıştır. Yapılan bu teknoloji yatırımları ile hem yeni ürünler kazanılmış, hem önemli döviz tasarrufu yapılmış, hem de ülkemiz savunma ve özel sektörüne öncülük edilmiştir. Kurum, 1950 yılından beri ilgili Bakanlık olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinden çıkarılarak, 2000 yılında MSB´nin ilgili kuruluşu haline getirilmiştir. Bu vesileyle, Kırıkkale´mizin var olma sebebi, dededen toruna rızık ve iş kapımız olan, Yaklaşık 7 bin 500 personelle, yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapan MKE´nin kuruluşunun 566. yılı kutlu olsun” dedi.

0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x