Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
ManşetSağlık

Bu hastalığa dikkat edin!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Parkinson Günü nedeni ile yazılı bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, Parkinson’un bir beyin hastalığı olduğunu ve klinik bulgularla belirlenen ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu belirtti. Uzun, sinsice ilerleyen bu hastalığa dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

SİNSİ BİR HASTALIK

Parkinson hastalığı hakkında bilgi veren Uzun, şunları söyledi: “Parkinson bir beyin hastalığıdır. İnsan beyninde belli bölgelerde üretilen; yokluğu veya eksikliği Parkinson hastalığına sebep olan dopamin bir nörokimyasaldır. Dopamin; insanların akıcı ve uyumlu hareket etmesini sağlar. Dopamin beyine gelen bilgilerin sinir hücresine iletilmesiyle vücut dengesini sağlar. Bu hücreler hasar gördüğünde ya da azalma görüldüğünde dopamin salgılayamaz.” diye konuştu. Parkinson klinik bulgularla belirlenen ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu belirten Uzun, “Parkinson hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artar. 65 yaş üzerindeki prevalansı kabaca yüzde1’dir. 80’li yaşlarda ise bu oran yüzde2-3’e çıkar. Sıklığı erkeklerde kadınlara göre biraz daha yüksektir. Kalıtsal özellikteki Parkinson hastalığı daha çok genç yaşlarda başlar ve tüm Parkinson hastalarının yaklaşık yüzde 5’ini oluşturur.” dedi.

10 MİLYON HASTA VAR

Hastalığın, ilaçla tedavi edilebileceğini fakat kesin bir sonuca varılamayacağını aktaran Uzun, Parkinson hastalığı hakkında şu bilgileri verdi: “Dünyada 10 milyon, Türkiye’de yaklaşık 100-130 bin kişi olduğu varsayılmaktadır. Bu rakamlara her yıl 10 bin kişinin eklendiğini, bu şekilde seyretmesi halinde 2030’da Parkinson hastası sayısının iki katına çıkacağı tahmin edilmektedir.Parkinson hastalarının büyük çoğunluğunda sıklıkla ilk belirti bir el parmağında veya elde titreme, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama, duruş ve denge bozukluklarıdır.”

TIBBİ TEDAVİNİN ÖNEMİ

“Parkinson hastalarında tıbbi tedavinin yanı sıra egzersizler de çok önemlidir. Fiziksel olarak zinde olan hastaların uzun hastalık seyriyle daha iyi başa çıktıkları bilinen bir gerçektir. Egzersizlerin, yapılabildiği ölçüde, özellikle kas sertliği ve hareket yavaşlığı üzerine olumlu etkisi vardır. Sağlığınız için hareket edin, sigara, alkol ve bağımlılık yapan maddelerden uzak durarak sağlıklı yaş alın.”

Başa dön tuşu