Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemManşet

Gübreciler denetleniyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, gübre bayii denetimlerinin aralıksız sürdürüldüğünü söyledi. 2012 yılı içerisinde 28 milyon 370 bin 200 kilo gübre kullanıldığını belirten Kırbaş, gübrenin satışını yapan 101 bayinin sık, sık denetlendiğini bildirdi.

NUMUNELER ALINDI

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, “Gübre, birim alandan elde edilecek ürün miktarını artırmak amacıyla toprağa veya bitkiye uygulanan organik veya inorganik formdaki maddelerdir.  Kimyasal ve organik gübrelerin tarımsal üretimde kullanılmak üzere ithal edilerek veya yurt içerisinde imal edilerek piyasaya arzı ile dağıtımı aşamasında veya piyasada iken; ürünlerin ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğinin ve güvenli olup olmadığının tespit edilebilmesi için, İlimiz genelinde gübre satışı yapan 19 tarım kredi birim kooperatifi, 24 gübre bayisi, 1 kükürt üretim tesisi, 1 tavuk gübresi üretim tesisi denetim ve kontrolleri yapılmaktadır. Yıl İçerisinde 101 adet denetim, yapılmıştır. 10 adet gübre numunesi alınarak Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğüne gönderilerek analizi yaptırılmıştır. Yapılan denetimlerde ve analizi yaptırılan gübrelerde olumsuz sonuçlarla karşılaşılmamıştır.”

SORUNLAR TESPİT EDİLDİ

“2012 yılı içerisinde bu güne kadar ilimizde %33’lük amonyum nitrat gübresi başta olmak üzere 28.370.200 kg gübre kullanılmıştır. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş; “sahada yaptığımız araştırmalarda ve toprak analiz desteği için Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı şubemize getirilen tahlil sonuçlarının incelenmesi neticesinde topraklarımızda hafif alkalilik ve kireçlilik sorunları tespit etmiş bulunmaktayız. Bunun yanı sıra topraklarımızın organik maddece de fakir olduğu yapılan toprak analiz sonuçlarında da görülmektedir.  Bu toprakların mutlaka ıslah edilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimizin konuyla ilgili olarak kendi köylerinde sorunlu tarım danışmanı veya İl -İlçe Müdürlükleri ile irtibata geçerek bilgi almaları gerekmektedir.”

EKOLOJİK ORTAMI BOZMAMAK ÖNEMLİ

“Bunun için organik madde miktarının arttırılması PH (Asidik-Bazik) değerinin düzenlenmesi, su tutma kapasitesinin iyileştirilmesi amacıyla dekara 2-3 ton kadar yanmış çiftlik gübresi, toprak düzenleyiciler ve kükürt gibi maddelerin uygulanması gerekmektedir. Doğru bir şekilde yapılacak kükürt uygulaması ph değerini düzenleyerek, organik maddeyi arttıracak, başta fosfor olmak üzere diğer bitki besin maddelerinin alımını kolaylaştıracaktır. Birim alandan daha fazla ürün alabilmek için bitki besin maddelerinin verilmesi kaçınılmaz olup gübrelemenin bilinçli yapılması, ekolojik ortamı bozmamak açısından önemlidir.”

ANALİZ DESTEĞİ VAR

“Bunun için gübre kullanımından önce toprak analizi yaptırılmalı, analiz sonucuna göre arazimizde eksikliği görülen bitki besin maddelerini tamamlamak için uygun gübre türü ile uygun zamanda ve miktarda gübrelenmelidir.Doğru gübrelemeyi teşvik etmek amacıyla Bakanlığımız da 50 dekar ve üzeri araziler için gübre desteğini, ancak toprak tahlili yaptıran ve ona göre gübreleme yapan çiftçilerimize vermektedir. Ayrıca toprak analizi yaptırılan her dekara da 2,5 TL analiz desteği verilmektedir. Gübrelemede dikkat edilmesi gereken bir hususta gübrelerin zirai ilaçlarla karıştırılıp uygulamaması gerekmektedir. Aksi takdirde bitkide Fitotoksite  (Yanma) etkisi yapmaktadır.”

 

 

 

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu