Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Kırıkkale

Hacı Taşan Ulusal Çalgı Festivali yapıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen Hacı Taşan Ulusal Çalgı Festivali Mavi Salon’da yapıldı.

64 ADAY YETENEKLERİNİ SERGİLEDİ

Festivale Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, jüri üyeleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Emekli Sanatçısı Şinasi Çilden, Kültür Bakanlığı Sanatçısı Deniz Göktaş, Prof. Dr. Oya Levendoğlu Öner, Prof. Dr. Öznur Öztosun Çaydere, Prof. Dr. Safa Yeprem, Prof. Dr. Mehmet Gönül, Prof. Dr. Şeyda Çilden, Doç. Dr. Cem Önertürk, Doç. Dr. Cenk Güray, Doç. Hamit Önal, Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yüksel, Doç. Dr. Emrah Hatipoğlu, yarışmacılar ve aileleri ile akademik ve idari personel katıldı. Ülkemizin farklı yerlerinden gelen, amatör olarak müzikle ilgilenen farklı yaş gruplarından 64 adayın ve 3 müzik grubunun bağlama, keman, çello, gitar, piyano, kanun gibi çalgılarda yeteneklerini sergilediği festival iki gün sürdü.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.

TÜRK HALK KÜLTÜRÜNÜN VE MÜZİĞİNİN EN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNDEN

Festival Düzenleme Kurulu Başkanı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Akın Kumtepe, Festivalin toplumsal ve bireysel olarak müzik kültürümüze katkı sağladığını ifade ederek “Hacı Taşan Ulusal Çalgı Festivali fikri, çalgı eğitiminin amatör olarak yaygınlaşması nedeniyle amatör çalgı eğitimi alan bireylerin kendilerini böyle bir platformda gösterebilme gereksinimlerinden ortaya çıkmıştır. Umarım herkes için keyifli bir festival olur. Hepiniz hoşgeldiniz” dedi. Güzel Sanatlar Fakültesi olarak Hacı Taşan Ulusal Çalgı Festivalini düzenlemenin sevinç ve gururunu yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Öznur Öztosun Çaydere, “Festivalimiz, müzik ile buluşmuş ve yaptıklarını sergilemeyi bekleyen bireyler için oluşturulmuş bir platformdur. Belki de müzikle buluşmak isteyen ancak imkan bulamayan ya da cesaret edemeyen genç ve yetişkinler için güdüleyici bir ortam oluşturacaktır. Festivalin Orta Anadolu Türk Halk kültürünün ve müziğinin en önemli temsilcilerinden Hacı Taşan’ın adını taşıyor olması değerinin sonraki kuşaklara aktarılması için bir araç niteliğindedir. Festivalin gerçekleşmesine destek olan ve yardımlarını esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan’a, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Nihat İnanç’a, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Metin Arslan’a teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

KIRIKKALE’NİN DEĞERLERİNİ ORTAYA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, yerel değerlerimizi tanımak ve tanıtmak amaçlı gerçekleşen Hacı Taşan Ulusal Çalgı Festivali gibi organizasyonların aynı zamanda geleceğin sanatçılarının tespit edilmesine de katkı sağladığını belirtti. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Bizler Kırıkkale’nin değerlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Güzel Sanatlar Fakültemiz bu konuda öncü fakültelerden bir tanesi. Her zaman güzel eserler ortaya koyuyorlar. Ben de sanatçının teşvik edilmesi, desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Enstrüman çalmanın en zor işlerden biri olduğu kanaatindeyim. Festivali düzenlemek uzun süren bir emek gerektirdi. Eminim ki arkadaşlarımız iki gün boyunca çok değerli eserler icra edecekler. Etkinliğimize aileleri ile katılan  değerli dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu motivasyonlar bizim için önemli. Emeği geçenlere ve değerli jüri üyelerimize teşekkür ederim” dedi.

ALLI TURNAM TÜRKÜSÜYLE ADINDAN SÖZ ETTİRDİ

Açılış töreni Ustalar Topluluğu’nun ve ardından Arda Karakaya’nın keman konseri ile sona erdi. Program, festival  konuşmaları ve adayların jüri tarafından dinlenmesi ile devam etti. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hamit Önal, Hacı Taşan’ın hayatı ve sanatçı kişiliği hakkında bilgi verdi. 14 yaşında saz çalmaya başlayan Hacı Taşan’ın Muharrem Ertaş’ın yanında yetiştiğini ve 1949 yılında TRT Ankara Radyosu’nda Folklor Postası programında özellikle ‘Allı Turnam’  türküsü ile kendinden söz ettirmeye başladığını belirtti.  Dr. Öğr. Üyesi Hamit Önal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hacı Taşan’ın sanatçı kişiliğini tahlil edebilmek için içinde yaşadığı çevrenin, sosyokültürel yapısını ve tarihi açıdan bulunduğu kültür dokusunu anlamak gerekir. Hacı Taşan’ın temsilcilerinden biri olduğu Türkmen-Abdal müziği Horasan’dan gelerek Anadolu bozkırlarında yeniden filizlenen bir kültürün hayat hikayesidir. Sanatçı kimliğinin oluşmasında çok büyük bir önemi olan Abdalları ve onların kültürünü iyi tanımak gerekir. Hacı Taşan, Orta Asya’dan göç eden Oğuz Boylarının kollarından olan Türkmenler, Ceritler ve Avşarlar’ın ezgilerini ortak bir sentez içinde oya gibi işlemiştir. Çalgı Festivalimiz vesilesiyle adını bir kez daha gururla andığımız Hacı Taşan’ı saygı ve rahmetle yad ediyoruz. Güzel bir festival olmasını diliyorum ve genç kardeşlerime başarılar diliyorum”

KENDİSİNE ÖZGÜ BİR ÜSLUBU VAR

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Emekli Sanatçısı Şinasi Çilden, Hacı Taşan adına düzenlenen festivalin anlamlı ve yararlı bir vefa örneği olduğunu ifade etti. Şinasi Çilden, “Hacı Taşan Kırıkkale Keskin’in de için de bulunduğu Kırşehir, Kaman, Yozgat ve Şereflikoçhisar’ı kapsayan Orta Anadolu bozlak ve halay türkülerini kendine özgü bir üslupla seslendirmiş  ve halkın hafızasında yer etmiş bir sanatçıdır. Hacı Taşan gibi sazıyla, sözüyle, kendine has tavırlarıyla bizleri derinden etkilemiş, unutamadığımız çok değerli mahalli sanatçılarımız ve ozanlarımız vardır. Bu kişiler toplum için çok önemli kişilerdir. Coşkuları ile, insanı, insanlığı merkeze alan değerleriyle halkın hassasiyetine vurgu yapan ifadeleriyle toplumu bilinçlendiren, eğlendiren, düşündüren, onların sevinçlerini, acılarını, umutlarını etkili bir müziksel anlatımla ifade eden, değerlerimizi geleceğe taşıyan önemli yapı taşlarıdır. Çalgı çalmayı özendirme, yaygınlaştırma ve insanımıza kendini bir şekilde ifade etme imkanı veren festivale Hacı Taşan’ın isminin verilmesi çok isabetli olmuştur” dedi.

YETENEKLERİNİ SERGİLEDİLER

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Emekli Sanatçısı Şinasi Çilden’in konuşmasının ardından yarışmacılar jüri karşısında yeteneklerini sergiledi. Festivalin ilk günü Jüri üyelerinin çalıştay ve söyleşileri ile sona erdi. Programın ikinci gününde jüri üyeleri yarışmacıları dinledi ve değerlendirmelerini yaptı. Değerlendirmeler sonucunda entonasyon, teknik beceri, müzikalite ve sahne hakimiyeti alanlarında başarı gösteren yarışmacılara sertifika verildi. Jüri Özel Ödülü, Paşaköy İlkokulu Keman Grubu ve Ankara Amatör Viyolonsel Topluluğu’na verildi. Kaan Toprak Orhan-Şebnem Su Orhan (çello), Tuğgehan İrem Kodaman (keman), Senanur Doğru (kanun) ve Elif Şerifoğlu (piyano) Hacı Taşan Özel Ödülü’ne layık görüldü. Festival, Prof. Dr. Safa Yeprem ve Dr. Öğr. Üyesi Akın Kumtepe’nin kapanış konuşmaları, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan’ın jüri üyelerine katılım belgesi vermesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x