Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
KırıkkaleManşetSiyaset

İç Anadolu seçim notları

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Seçimlere sayılı günler kala Al Jazeera Türk’ten Alper Altuntaş Türkiye geneli seçim hareketliliği konusunda bir yazı kaleme aldı. İşte Altuntaş’ın derlemesinden İç Anadolu ve Kırıkkale ilgili notlar…
MHP-AKP YARIŞI VAR
Çekirdek Anadolu diye tabir edebileceğimiz Amasya, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ve Niğde hattında AKP yarışın sabit üyesi. Kimi yerlerde CHP kimi yerlerde de MHP karşısına çıkıyor. Burada muhalefet partilerinden birbirlerine oy geçişi İç Ege’deki kadar değil. Bunda en önemli etken CHP oylarının önemli bir kısmının Alevi seçmenlerden gelmesi. Geleneksel olarak CHP’li olan bu kitle MHP’ye oy vermekte daha temkinli. Bu da yarışta her partinin kendi bacağından asılması anlamına geliyor. Amasya ve Niğde’de 3 parti de güçlü. Durumu MHP’nin sağ seçmenlere yönelik başarısı belirleyecek. Bu, CHP’nin de aradan sıyrılmasına sebep olabilir. Ancak bu iki şehirde  %40 ile önceki seçimi kazanmış olan AKP hâlâ ilk favori. Çorum’da AKP-CHP yarışı var. AKP bir adım önde olsa da burada alevi ve sol oyların yanında milliyetçi oyları da alabilen CHP kıran kırana bir yarışın içinde. Kırıkkale, Aksaray ve Nevşehir’de MHP-AKP yarışı var.
‘DP’YE OY VEREN KİTLE ÖNEM TAŞIYOR’
Kırıkkale’de önceki seçimde etkili olan DP’ye oy veren kitlenin bu sefer kime oy vereceği büyük önem taşıyor. Aksaray ve Nevşehir’de AKP’nin önünde MHP dışında bir parti yok. MHP tek alternatif olma özelliği ve buna bağlı olarak sağ seçmenden alacağı her ekstra oy ile AKP’ye yaklaşıyor. Yukarıda bahsi geçen illerde sonucun ne olacağını elbette şimdiden bilmek mümkün değil. Ama tümü AKP’li belediyelerce yönetilen bu illerin muhtemel bir el değişikliği oy oranlarından öte bir etkiye yol açabilir. Nüfusları fazla olmayan bu kentler son seçimlerde AKP renklerine boyanan Türkiye haritasının genel görünümünde psikolojik etkisi olan bir değişikliğe yol açma potansiyeline sahip.
 

0 0 votes
Haber Değerlendirme
4 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu