Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Sağlık

Sağlık için yürüdüler

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale’de İl Sağlık Müdürlüğü ve Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi.

VATANDAŞLARA BİLGİLER VERİLDİ

Farkındalık oluşturmak amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü ve Kırıkkale Üniversitesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleşen etkinlikte Hüseyin Kahya Parkından başlanarak Zafer Caddesinde yürüyüş yapıldı. Hüseyin Kahya Parkında açılan stantta Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından vatandaşlara şeker ölçümü yapılırken, diyabetle beslenme konusunda bilgiler verildi. Vali Yardımcısı Mehmet Ercan Aslantaş ve İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş öncülüğünde Hüseyin Kahya Parkı’nda toplanan grup, Zafer ve Cumhuriyet caddelerinden geçerek başlangıç noktasına geldi. Ağırtaş, burada yaptığı konuşmada, diyabetin, dünyada ve ülkemizde sıklığı gittikçe artan önemli bir kronik hastalık olduğuna dikkati çekti.

SAYI HIZLA ARTIYOR

Etkinlikle ilgili bilgiler veren İl Müdürü Ağırtaş “Diyabet, Dünya’da ve ülkemizde sıklığı gittikçe artan önemli bir kronik hastalıktır. Yol açtığı komplikasyonlar ve eşlik eden hastalıklar dolayısıyla ciddi morbidite ve mortaliteye sahiptir. İnsan ve toplum sağlığını tehdit etmesi yanında gerek bireylere gerekse de ülkelere önemli bir mali yük getirmesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Ülkemizde diyabet prevalansı %13.7’dir ve toplumumuzun çok önemli bir kısmı obezite ve prediyabet nedeniyle diyabet açısından risk altındadır. Hala diyabetle yaşayan 2 kişiden 1’i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu Tip 2 diyabetlidir. Tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de diyabet tanısı alan kişi sayısı hızla artmaktadır. 2011 yılından itibaren bakanlığımız tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan  “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020”  uygulanmaktadır. Dünya Diyabet Günü 2018 ve 2019 yılları teması Diyabet ve Aile’dir” dedi. Konuşmaların ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, vatandaşların şeker ölçümünü yaparak, diyabette beslenme konusunda bilgiler verdi.

0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x