Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
KırıkkaleManşet

Her şehidin bir hikayesi var

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Röportaj: Kadir Yahşi
“KAÇ TANE ŞEHİDİMİZ VAR, HİKAYELERİ NELER, NEREDE YATIYORLAR, KIRIKKALE ŞEHİTLİĞİ NEREDE? BUNLARI ANLATMAK İSTİYORUZ. OĞULLARIMIZ NEDEN ŞEHİT OLDU, ADLARI NELERDİ, HAYALLERİ NELERDİ, BUNLARI ANLATMAK İSTİYORUZ.”
Her şehidin bir hikayesi var - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriŞehit… Kimisinin canından çok sevdiği evladıydı, kimisinin hayat arkadaşıydı, kimisinin ise sevgi dolu babasıydı ama vatan uğruna şehadete erdi. “Her şehidin bir hikayesi var” diyen Vatan İçin Can Verenler Derneği Başkanı Mümtaz Torunlu, dernek ile ilgili tüm ayrıntıları Gazetemiz Yayın Koordinatörü Kadir Yahşi’ye verdiği röportajda anlattı.
DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNDU
Vatan İçin Can Verenler Derneği Başkanı Mümtaz Torunlu ile röportaj yapan Gazetemiz Yayın Koordinatörü Kadir Yahşi, 20 yıldır faal olarak hizmet veren derneğin bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkardı. Dernek Başkanı Torunlu, verdiği röportajda şehit ailelerinin sıkıntılarını dile getirerek, bürokratlara destek çağrısında bulundu.
– Vatan İçin Can Verenler Derneği Kırıkkale’de kaç yılında kuruldu, kısa bir bilgi verir misiniz?
Derneğimiz 1994 yılında kuruldu. Yaklaşık 20 yıldır faaliyetine devam etmekte. Ben derneğin kurucularından biriyim. Şuan derneğin başkanıyım ve 6 yıldır bu görevdeyim.
KIRIKKALELİ 177 ŞEHİDİMİZ VAR
– Derneğinizin toplam kaç üyesi ve Kırıkkale’nin toplam kaç şehidi var?
Derneğimizin resmi 130 üyesi var. Ancak bu üyelerin dışında sürekli derneğimize gelen şehit yakınları var. Vefa gösterip derneğimize fahri olarak üye olan vatandaşlarımız da var. Ayrıca Kırıkkale genelinde ise 177 şehidimiz var. Bu şehitler arasında öğretmenlik, askerlik ve polislik mesleğini icra ederken şehadet getirmiş evlatlarımız var. 177 şehidimizin yakınlarının tamamı Kırıkkale merkezde ikamet etmiyor. İlçelerde, köylerde, kasabalarda şehit aileleri var. Ve onların gelip derneğimize üye olma imkanları yok. Ancak tabii biz onları da doğal üyemiz olarak kabul edip resmi üyelerimizle ayırt etmiyoruz.
Her şehidin bir hikayesi var - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri– Derneğinizin bulunduğu bu ofis hakkında bilgi verir misiniz?
Sanıyorum ki, burada bulunan tüm eşyaları şehit aileleri ve hayır sever vatandaşlar hediye etti. Evet, sağ olsunlar valisi, belediye başkanı ve Kırıkkaleli iş adamları kendi aralarında maddi yardım topladı. Şuan ki kullanmakta olduğumuz derneğin dairesini satın alıp, derneğimize hediye ettiler. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.
– Ofisin giderlerinizi karşılayabiliyor musunuz? Ya da hangi kaynaktan karşılıyorsunuz giderleri, herhangi bir fon var mı bunun için?
Ofisimizin elektrik, doğal-gaz, su, telefon ve kırtasiye gibi genel masrafları oluyor. Bin TL’yi aşan aylık bir masrafımız var. Bu masrafı karşıladığımız bir fon yok. Vatandaşlarımızdan yardım gelirse o yardımdan karşılıyoruz. Ayrıca masrafı çıktıktan sonra kalan parayı dernek faaliyetlerimizde harcıyoruz. Bazen giderlerimizi şehit ailelerimizden ve maaşımızdan karşılıyoruz!
ŞEHİT ANNESİNE SADECE 300 TL
– Yetiyor mu peki?
Maalesef yetmiyor. Ofis giderlerimizden başka da giderlerimiz var. Tek geçim kaynağı oğlunun geliri olan ama oğlunu şehit veren ailelerin yardıma ihtiyaçları var. Aldıkları 420 TL’lik şehit maaşı hiçbir şeye yetmiyor. Ve şehitlerin geride bıraktığı yetim yavruların okul, giyim vb. ihtiyaçları oluyor. Ailenin cenaze, düğün, bayram vb. günlerde maddi desteğe ihtiyacı oluyor. Yine ücra köylerde hastalanan şehit yakınlarını hastaneye getirip götürüyoruz, biz yirmi dört saat teyakkuzdayız ve bunu kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Benzin masrafı vb. masraflar için de bu yardımlar yetmiyor maalesef.  Hatta, anneye 300 babaya 300 olmak üzere toplam 600 TL’lik bir şehit maaşımız var. Ve biz bazı giderlerimizi karşılamak için bu maaştan da harcıyoruz.
BİZLERE BİR AKRABA GİBİ İLGİ GÖSTERMELERİNİ İSTİYORUZ
– Vatandaşlarımızdan beklentileriniz nelerdir?
Vatandaşlarımızdan bizlere bir akraba gibi ilgi göstermelerini istiyoruz. En azından yardım dahi yapamıyorlarsa bile, gelip çayımızı içmelerini, bizlerin acılarını hafifletecek şefkat göstermelerini ve moral vermelerini istiyoruz. Bizler kendimizi çok yalnız hissediyoruz. Bu yalnızlığımızı giderecek eşe dosta ihtiyacımız var. İmkanı olan vatandaşlarımızdan yetim yavrularımızı sevindirmelerini, bayramda seyranda evimizi şereflendirmelerini istiyoruz. İstiyorlarsa da ihtiyacı olan şehit ailelerimize, kendi hayırlarını kendilerinin yapmalarını istiyoruz. Derneğimize yardımda bulundukları takdirde ise yardımlarının karşılığında makbuzlarını kendilerine teslim ediyoruz.
Her şehidin bir hikayesi var - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriOĞULLARIMIZ NEDEN ŞEHİT OLDU, ADLARI NELERDİ, HAYALLERİ NELERDİ, BUNLARI ANLATMAK İSTİYORUZ.
– Vatandaşlarımız bu ilgiyi göstermiyorlar mı?
Vatandaşlarımız derneğimizin varlığından haberdar ancak derneğimizin yerini dahi bilmiyor. Biz dernekte onları bekliyoruz. Gelip bir çayımızı içmelerini, hatta boş vakitlerini bizlerle beraber geçirmelerini, şehit yakınlarına moral vermelerini bekliyoruz. Kaç tane şehidimiz var, hikayeleri neler, nerede yatıyorlar, Kırıkkale Şehitliği nerede? Bunları anlatmak istiyoruz. Oğullarımız neden şehit oldu, adları nelerdi, hayalleri nelerdi, bunları anlatmak istiyoruz. Gençler gelsinler, bizler evlatlarımızı kaybettik, gençlerimizi evladımız gibi sevmek istiyoruz. Bizlere evlat olmalarını istiyoruz. Her şeyden önemlisi, vatan ve bayrak uğruna toprağa düşen yavrularımızın fotoğraflarına bakıp Fatiha bile okumaları yeterli bizim için…  Bu tür şeyler, hem bizim moralimizi yükseltecek, hem de yavrularımızın gözleri arkada kalmayacak. Anne, baba ve hatta öğretmenlerden ricamız, çocuklarla beraber gelsinler, çayımızı içsinler. Çocuklar, ağabeyleri ne için şehit olmuş öğrensinler. Milli bir bilinç sahibi olsunlar istiyoruz.
– Vatan İçin Can Verenler Derneği’ne yardım etmek isteyen vatandaşlarımız ne yapmalı?
Evet, bize ulaşmaları çok basit. Derneğimizin telefonlarından ve adresinde ulaşabilirler. Derneğimiz Hüseyin Kahya Parkı yanında bulunuyor. Dernek telefonu ise 0 318 224 53 81. Geldikleri vakit bir makbuz karşılığında yardımlarını alabiliriz. Banka hesap numaralarımız mevcuttur.
Her şehidin bir hikayesi var - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri– Son olarak ne söylemek istersiniz?
Kırıkkale’de yaşayan ve Kırıkkaleli olan herkese saygılar sunuyorum. Bu vatan şehit kanlarıyla kuruldu. Bu vesilesiyle tüm şehitlerimizi saygı ile anıyor, şehit ailelerine ve milletimize sabır diliyorum.

0 0 votes
Haber Değerlendirme
6 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu