Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Kış mevsiminde kazaları önlenmenin yolları

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü kış mevsiminde yaşanması muhtemelen kazaları en az seviyeye indirmek amacıyla sürücülere tavsiyelerde bulundu. Sürüş güvenliği ve araç bakımı konularında şu bilgiler verildi;

 

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK YÖNÜNDEN;

Soğuk karlı ve buzlu havalar aracın durma mesafesini uzatır. Normal hava şartlarında hız takip mesafesi ve manevra konularında edinilen sürüş alışkanlıklarını kış aylarında uygulamaya çalışmak sürüş emniyetini tehlikeye düşürecektir. Kış aylarında arkadan çarpma ve zincirleme kaza oranının artma sebebi hız ve güvenli takip mesafesinin ayarlanmasında gerekli özenin gösterilmemesinden kaynaklanmaktadır. Islak ve kaygan zeminlerde ani hızlanma ve yavaşlamalar araç hakimiyetini kaybetmeye neden olacaktır. Çok kalın tabanlı ayakkabı ve hareketi sınırlayacak derecede kat kat elbise giymek sürüş güvenliğini riske atacaktır.

 

ARAÇ BAKIMI YÖNÜNDEN;

Kış aylarında etkilenecek parçaların başında; motor, lastik ve silecekler gelir. Soğuk havalarda motorun sağlıklı çalışabilmesi için mutlaka araca uygun antifriz konulmalı ve kontrolü yapılmalıdır. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kış lastikleri takılmalı, lastiklerin diş derinliği kontrol edilmeli, diş derinliği 1.6 milimetrenin altındaki lastikler kullanılmamalıdır. Soğuk havalarda, lastik hava basıncının düşebileceği göz önüne alınarak lastik havaları sık sık kontrol edilmelidir. Silecekler yağmur ve karlı havalarda görüş güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Deforme olmuş ve işlevini yerine getiremeyen sileceklerden kaynaklanan görüş zafiyeti sürücülerde paniğe sebep olabilmektedir. Bu nedenle silecek ve silecek suyu mutlaka kontrol edilmelidir. Aracın aküsü, farları ve kliması kontrol edilmelidir. Araçta küçük bir kürek ve sağlam buz kazıyıcısı bulunmalıdır. Aracın lastik çapına uygun zincir bulundurulmalı, zincir daha önce kullanılmış ise herhangi bir kmk, eksik veya ezilme olup olmadığı kontrol edilmelidir. Olası yolda kalma durumlarına karşı, takoz ve çekme halatı bulundurulmalıdır. Kış mevsiminde uzun yol seyahatine çıkılacak ise aşırı kar yağışı ve soğuk havaya karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu