Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Ekonomi

Kırıkkale’de Bağ ve Bahçelerde Belleme Mesaisi

Yağışların ardından hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırıkkale’de de bağ-bahçe işleri de hız kazandı. Kırıkkale’de tarımla uğraşan veya kültür bahçeciliği yapan vatandaşlar, bağ-bahçe bellemeye yöneldi.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yağışların ardından hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırıkkale’de de bağ-bahçe işleri de hız kazandı. Kırıkkale’de tarımla uğraşan veya kültür bahçeciliği yapan vatandaşlar, bağ-bahçe bellemeye yöneldi.

Kırıkkaleli vatandaşlar güzel ve güneşli havaları fırsat bilerek bağ ve bahçe belleme işine koyuldular. Zahmetli olmasına karşın kimi bahçe sahiplerinin zaman geçirmek için geniş araziye sahip olan kimi vatandaşların ise daha yüksek verim alabilmek için her yıl yaptığı belleme işi, zaruri bir ihtiyaçta olarak da görülüyor. Kırıkkale’de bağ-bahçe belleme işi harçlığını çıkarmak isteyen vatandaşlar içinde bir kazanç yolu haline geliyor. Belleme işi yapan vatandaşların bir günlük çalışma karşılığında talep ettikleri yevmiye ise 200-300 TL’den başlıyor. Az bir alanda kendisine ait bahçesinde belleme yapan bir bahçe sahibi, her yıl baharın gelmesiyle bu dönemde belleme çalışmalarını yaptıklarını belirterek, yapılan bellemenin verimi artırdığını söyledi.

UYGUN ZEMİN OLUŞTURULUYOR

“Kışın geride bıraktığı izleri taşıyarak iyi bir bakıma ihtiyaç duyulan bağ ve bahçelerde belleme dönemi başlar.”diyen Bahşılı’da bir arsa sahibi,” Gerek havaların ısınmasından, gerekse bitkilerin gelişme dönemine girmesi nedeniyle bahçedeki doğal örtüye en iyi yetişme ortamını sağlamak gerekir. Toprak kış aylarında kar, yoğun yağışlar, aşırı soğuklar nedeniyle sertleşir ve hava alma güdüsünü kaybetmiştir. Bu nedenle öncelikle toprağı yüksek miktarda havalandırmak gerekir bu amaçla belleme yaparak bu çalışma sistemini sürdürüyoruz. Genellikle bu işi bel küreği ile yaparak, toprağı bir kürek derinliği kadar açıyoruz. Ortaya çıkan büyük toprak kütleleri çapa yardımı ile parçalayıp, tırmıkla kaba tesviyesi yapıyoruz. Bu şekilde toprak hem havalandırılıyor, hem de bitki yetişmesine uygun bir zemin oluşturuyoruz.” şeklinde konuştu.

ÜCRETLER YÜKSEK

Zaman zaman çapa makinesiyle de toprağı sürdüklerine değinen vatandaş,”belleme yapacak yevmiyeli işçi bulamıyoruz. Gelmek isteyen ise yüksek yevmiye istiyor. Bizde bazen kendimiz belleme yapıyoruz. Kolay olmuyor. Çok yorucu geliyor bize. Bizde gücümüz oranında belleme yapıyor, yapamadığımız alanı ise ya çaba makinesiyle yada yevmiyeci işçe getirerek tamamlıyoruz. Çapa makinesine saatlik ücret veriyoruz. Geçtiğimiz yıl 150 TL’den başlıyordu. Bu sene maliyetlerin artması nedeniyle bu işi yapanların istediği 1 saatlik ücrette artmış.” Dedi.

Haber71 Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x