Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Üniversiteler arası işbirliği

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Türk ve Afrika üniversiteleri arasındaki bilimsel işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Toplantısı ve Eğitim Fuarı Ilgaz’da başladı. Kırıkkale Üniversitesi’nin de katıldığı etkinlikte üniversiteler arası yapılacak işbirliği konuları anlatıldı.

85 BAKANLIK YETKİLİSİ

Toplantıya, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Sudan Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Sümeyya Ebu Kashawa, Cibuti Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Nabil Mohamed Ahmed ve Orta Afrika Cumhuriyeti Bakanı Aboubakar Moukades Noure ile Afrika ülkelerinden Sudan, Cibuti, Etiyopya, Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Tunus, Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, Uganda ve Mısır olmak üzere toplam 11 Afrika ülkesinden yaklaşık 85 bakanlık yetkilisi katıldı. Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, toplantı ve eğitim fuarının amacına değinerek, “Türk üniversiteleri ve Afrika üniversiteleri arasında mevcut işbirliğinin bir plan ve programlı bir şekilde gelişmesinde gelecek yıllarda istikrarlı bir şekilde geliştirmektir. “

KIRIKKALE’NİN DESTEĞİNİ GÖRDÜK

2007 yılında kurulan ve 2008 yılında kurulan Orta Anadolu’nun genç ve dinamik üniversitelerinden olan Çankırı Karatekin Üniversitesi Afrika kökenindeki üniversitelerle işbirliğine çok büyük ehemmiyet vermiş ve imkanları dahilinde bu projelerini peyderpey uygulamaya koymuştur. Türkiye’de Başbakanlık Kurumu olan TİKA ile yurt dışında bir projesi olan tek üniversiteyiz. Bizim bu çalışmalarımız için “Platform Komşi” diye bir platform oluşturduk. Sinop, Kastamonu, Karabük, Kırıkkale ve Çorum üniversitelerinin rektör arkadaşlarına da Afrika faaliyetlerinde onların da çok yakın desteklerini gördük.” dedi.

TÜRK-AFRİKA ÜNİVERSİTELERİ

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Orta Darfur ile kardeş şehir olduklarını hatırlatarak, “ÇKÜ’nün 2007 yılından itibaren Sudan ile geliştirdiği iyi ilişkiler ve 2012 yılında TİKA desteği ile Hartum’da kurulan Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi bu ziyaretlerin gerçekleşmesine destek sağlayan unsurlardır. Bugün ise Türk-Afrika üniversiteleri arasındaki bilimsel işbirliklerini ve değişim programlarını geliştirecek işbirliği anlaşmalarını imzalamak ve gelecek için sürdürülebilir işbirliği modellerini geliştirmek amacıyla bu toplantıda biraya gelmiş bulunuyoruz.” diye konuştu. Özcan, emeği geçenlere teşekkür etti ve 25 Mayıs Afrika Günü’nü kutladı.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x