Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Tarım

41 üreticiye 20 bin ata tohumu fidesi dağıtıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 41 üreticiye 20 bin ata tohumu fidesi dağıtıldı.

HABER: YAKUPÖZCAN

Kırıkkale Valiliği koordinesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında daha önceden 120 tane çiftçi ile temas kurulmuş, 16 türe ait 56 çeşit sebze ve bakliyat ata tohumu tespit edilmişti.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü serasında fideye dönüştürülerek üreticilere dağıtıldı. Törende 41 çiftçiye arasında domates, biber, patlıcan, kavun, karpuzların bulunduğu 20 bin fidelerin dağıtımı yapıldı.

Törenin ardından Obaköy’den Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kampüsü içerisine taşınan Çocuk Tarım Akademisinde eğitim alan çocuklarla birlikte protokol üyeleri uygulama alanında fide dikimi gerçekleştirdi.

Törene katılan Vali Yardımcısı Ferhat Özen şu ifadelere yer verdi;

“Tarım biliyorsunuz çok stratejik bir sektör. Bu son yıllarda belki daha da anlaşıldı. Özellikle pandemi döneminde. Ülkemizde de tabii bu konuda ciddi çalışmalar var.

Sağ olsun Sayın Valimiz 2022 yılında zannedersem yerel tohumların tekrar canlandırılması işine İl Tarım Müdürlüğümüzle koordine ederek onların bir çalışma yapmasını istemiş. Ve bugün yaptığı çalışmada belli bir neticeye gelmiş.

Bunlar fide olmuş ve şimdi çiftçilerimize dağıtıyoruz. Çiftçilerimizin yerel tohumları yetiştirmesinden sonra afiyetle yiyebileceğiz. O yüzden bu güzel çalışma önemli. İnşallah bundan sonra daha güzel çalışmalar yapacak çalışkan İl Tarım Müdürümüz ve değerli şube müdürleri.

Ben onların hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum” diye konuştu

Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz yerel tohumların değerlendirilmesi projesi kapsamında ürettikleri fideleri çiftçilerimize dağıtmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

Yılmaz açıklamasında “Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda yerel çeşitlerimizin belirlenip toplanarak muhafaza altına alınması ve bunların üretiminin sürdürülebilirliğini sağlaması amacıyla çiftçimizin elinde bulunan yöremize ait yerel tohumları toplayıp değerlendirmek ve bunların tasnifini yaparak yöremize ait çeşitlerimizin netleştirilmesi amacıyla yürüttüğümüz bu proje hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Proje kapsamında 2022 yılında 120 tane çiftçimiz ile temas kurarak 16 türe ait 56 çeşit sebze ve bakliyat tohumu tespit ettik. Bu tespit ettiğimiz tohumları toplayarak il müdürlüğümüzde oluşturduğumuz tohum muhafaza odamızda topladık. Bunları bakliyat olan fide olarak yetiştirilemeyecek olanları 20 tane çiftçimize dağıtımını gerçekleştirdik.

Bugün ise bu yerel tohumlarımızdan sebze olan 5 çeşidini fide haline getirerek dağıtımını gerçekleştireceğiz.

Vermiş olduğumuz bu fireler ile tohumlardan çeşit özelliklerini gösteren ve tekniğine uygun olarak üretilenler ayıklanarak önümüzdeki sezon hedef kitlemizin sürdürülebilir bir üretim yapmaları sağlanacaktır. Bu projemiz ile ilimizde kaybolmaya yüz tutmuş yerel çeşitlerimizin korunarak yeni nesillere yerel tohumlarımızı ve tatlarımızı ulaştırmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Aynı zamanda atalarımızdan bize miras kalan bu yerel çeşitlerimize ait tohumların ortaya çıkarılması yerelde ve tohum gen bankasında muhafaza altına alınması amaçlanmaktadır Projemizin ilimiz ülkemiz üreticilerine de hayırlı olmasını, üreticilerimize bereketli sezon geçirmelerini diliyorum” dedi.

 

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu