Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Tarım

Kırıkkale’de ucuz gübreye ağırlık verildi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Merkez ve Taşra teşkilatı teknik personellerinin sahadan birebir gözlem, meteorolojik veri ve teknik bilgilerle hazırladığı Fenolojik Değerlendirme-Hububatta Yağış, ekiliş ve gelişim analizini yayımladı. Buna göre Kırıkkale’de yeterli miktarda taban gübre kullanılmadığı, içeriği daha az olan muadil ucuz gübre çeşitlerinin kullanımına ağırlık verildiği ortaya çıktı.

HABER: YAKUP ÖZCAN

ARTIŞ OLACAĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR

Yayımlanan analizlere göre ülkemizin buğday ekilişinin yüzde 37’sini oluşturan İç Anadolu’da yer alan Kırıkkale’de çiftçinin ekonomik açıdan zor durumda olduğu gözler önüne serildi. Bunun en açık göstergesi son yıllarda fiyatında büyük artış olan gübre kalemi oldu. Elde edilen verilere göre, Kırıkkale’de yeterli miktarda taban gübre kullanılmadığı, içeriği daha az olan muadil ucuz gübre çeşitlerinin kullanımına ağırlık verildiği ayrıca sertifikalı tohum kullanımında da azalma olduğu tespit edildi. Makarnalık buğday ve tritikaleden ekmeklik buğday’a geçiş olduğu, bundan dolayı ekmeklik buğday ekilişinde yaklaşık %1 oranında artış olacağı tahmin edildiği bildirildi. Diğer taraftan Kırıkkale çiftçisinin alternatif ürün konusunda karar değişikliğine gittiği ortaya çıktı. Analize göre bu yıl nohut ekili arazilerde yaşanan verim düşüklüğü nedeniyle nohut ekilişinden arpaya geçiş olduğu, bu yüzden de arpa ekilişinde %6 oranında artış olacağı tahmin edilmektedir. Kırıkkale’nin çevre illerinden Kırşehir’de hububat üretim alanlarında artış bekleniyor. Aksaray’da  %5 oranında alternatif bitkilere (yonca, ayçiçeği) kayış oldu. Konya’da sulu alanlarda mısır ve şeker pancarından %3-8 oranında hububata geçiş olabileceği değerlendirilirken, Yozgat’ta diğer ürünlerden hububata %10 kayma görüldüğü, sertifikalı tohum kullanımı azaldığı belirtildi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu