Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Köşe Yazıları

KORTEKS!..

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yaşamın merkezi beyindir.
Beyin,
İşlevine göre üç bölgeye ayrılır.
Birinci bölge;
beynin alt kısmını oluşturan beyin sapıdır.
Beyin sapı;
Solunum, sindirim, ve dolaşım gibi istem dışı çalışan sistem merkezlerinin bulunduğu yerdir. Burası hayati önem taşır.  Örneğin solunum durursa hayat durur.
İkinci bölge;
Beynin orta bölümünü oluşturan “limbik” yapılardır. Bu yapılar, içgüdüsel-duygusal dürtüler-tepkiler-davranışlardan sorumludur. İçgüdüsel yaşamın temel amacı;
Beslenme, korku ve üreme gibi biyolojik yaşamın sürdürülmesidir.
Üçüncü bölge;
Beynin en üst tabakasını oluşturan, entelektüel akılcı işlevlerden sorumlu olan beyin kabuğudur. Yani, “korteks.”
Bu önemli üç bölge birbirinden bağımsız değildir.  Aralarında sinir uzantıları ile bağlantılar vardır ve üst merkez,  alt merkez ve orta merkezleri kontrol eder.
Örnek:
Balıklarda beyin,  insan beynine göre nokta kadardır ve nerdeyse tamamını beyin sapı oluşturur. Limbik yapılar ve korteks gelişmediğinden sadece yaşamsal güdüleri ile hareket ederler ve o nedenle az önce kurtuldukları oltaya döner döner yine gelirler.
Kedi-köpek gibi hayvanlarda beyin sapı ile birlikte “imbik” yapılar gelişmiştir. Yani, yaşamsal reflekslerin yanı sıra Korku, kaçmak-saldırmak gibi içgüdüsel refleksler öne çıkmaktadır.
Gelelim insana; anlama, algımla, sorgulama, eleştirel düşünme, akıl yürütme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme, kendisinin ve başkasının deneyimleriyle tarihten ders alabilme gibi entelektüel-akılcı yeteneklerle ilgili “korteks”ini geliştirmezse içgüdüsel- duygusal dürtüler ön plana çıkar.
Korteks;   eğitim, öğretim ve okuma ile gelişir- eğitim öğretim ve okuma ile gelişmeye ömür boyu devam eder. Yada, okumaz-eğitilmez-öğretilmezse gelişemez, körelir.
Ülkemizde yapılan  bilimsel çalışmalar,
Ortalama yurdum insanının on yılda bir kitap okumakta olduğunu, Üniversite sınav sonuçları ise,
Yüzde on’dan fazla lise çıkışlı gencin çoğu orta okul seviyesindeki soruları bile cevaplamaktan aciz olduğunu, üniversite mezunu kimi insanların ilk okulda öğrenmesi gereken dört işlemi dahi yapamadığını göstermektedir.
Yani bilimsel verilere göre eğitim öğretim başarılı değil ülkemizde.
Okuma dersen; herkesin malumu!..
Sahi; bu durumda yurdum insanının KORTEKS’i nasıl gelişecek de  ülke,  Avrupa düzeyinde kalkınmışlığa, huzura ve özgürlüğe kavuşacak!…
Fikri olan var mı?..

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x