Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Kültür SanatManşet

800 yıldır yaşatılan gelenek

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Ahilik Haftası kutlama programının finali dün yapıldı. Renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikler Mehter Takımı eşliğinde yapılan yürüyüş ile başladı.

Büyük yürüyüş

Belediye Binası önünden Mehter Takımı eşliğinde başlayan Ahilik yürüyüşü İl Kültür Müdürlüğü binası önünde sona erdi. Kültür Merkezi Salonu’nda ise Ahilikle ilgili bir panel düzenlendi ve Ustalar Topluluğu yöremizin türkülerini seslendirdiler. Törene Vali Sayın Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Baro Başkanı Ayhan Yılmaz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Harun Karabulut, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, davetliler ve esnaflar katıldı.

Canlılığıyla sürüyor

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli yaptığı konuşmada; Ahilik kültürünün 800 yıldan beri devam ettiğini söyleyerek kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu söyledi. Ülkemizin kalkınmakta olan bir ülke olduğunu ifade ederek, Ahi Evran’ın kurduğu Ahilik geleneğinin günümüzde tüm canlılığıyla devam ettiğini belirtti.

Esnafın bayramı

Belediye Başkanı Mehmet Saygılı da;  Ahilik geleneğinin Ahi Evran ile birlikte tekrar hayat bulduğunu, kardeşlik, dostluk ve doğruluk anlamına gelen Ahiliğin esnafımızın bayramı olduğunu söyledi. Ahiliğin 13. yüzyılda toplumu yeniden ayağa kaldırdığını, üreterek ve paylaşarak toplumun ayakta tuttuğunu ifade etti. Kul hakkının önemli olduğunu, Ahilik Haftasının tüm bunları paylaşarak bizlere bir kez daha hatırlattığını vurguladı.

“Ahi geleneğinin kaynağı budur”

Törende konuşan Vali Kolat: “ Ahi, Arapçada kardeş demektir. Kardeş birçok ortak güzellikleri birarada paylaşan kişi demektir. “Müslümanlar kardeştir.” diye de bir Hadis-i Şerif vardır. Ahi geleneğinin de kaynağı budur. Bizim inancımızın, örfümüzün, adetlerimizin, güzelliklerimizin sanayiye ve ticarete yansımasıdır. Yani işin manevi boyutu kadar maddi boyutu da önemlidir. Hakkını helal etmek var ya bun da bir kul hakkı vardır. Yaptığımız bir işi hatta ekmeği standardına uygun yapmıyorsanız, bun da bile kul hakkı vardır.

”Düzenlemeler yapıldı”

Ekmeği her yiyenin siz de bir hakkı vardır. Bu anlamda bugün ülkemizde TSE olsun, Kalite Kontrol olsun, Meslek liselerimiz, Çıraklık Okullarımız gibi yerlerimiz hepsi çalışmalarıyla devam ediyor. Aslında yapılması gereken tüm düzenlemelerimiz yapılmış durumda. Bazen bizim önümüze “ İşyeri Açma Belgesi” geliyor. Biz imzalıyoruz. Biz bunlara şed kuşatmıyoruz. Önemli olan, bu işyeri açanlara şed kuşatırken yaptığımız özellikleri vermemiz gerekiyor. Bunu verebiliyor muyuz? Maalesef veremiyoruz. Ama hepimizin amacı, hepimizin niyeti bu olmalı. Bu olduğundan da eminim. Herkes güzellik, doğruluk, adalet ister. Ama önemli olan bunu istemek değil, bunu uygulamaktır. Bu anlamda hepimize görevler, sorumluluklar düşüyor. Valisine, Belediye Başkanına, Oda Başkanı, sınıflardaki özellikle öğretmenlere sorumluluklar düşüyor.

“Milletin sırtı yere gelmez”

Bu anlamda bu tür adetlerimizin somutlaşması lazım. Bütün gençlerimizin, çocuklarımızın beyinlerine nakşetmesi lazım. Bunlar olduğu takdirde, inanın bu milletin sırtı hiçbir zaman yere gelmez. Bizim gücümüz, başarımız buradan geliyor. İnşallah bu tür Ahilik Haftası kutlamalarındaki verilen mesajları herkesin anlamasını, ülkemize yararlı olmasını, gençlerimize ve çocuklarımıza yararlı olmasını ve ülkemizin geleceğine ciddi katkılar sağlamasını temenni ediyorum. bu haftanın kutlamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  ” dedi.

Konferans verildi

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Eliaçık da; Osmanlı Döneminde Ahilik gelişmesi ve felsefesi konusunda bir konuşma yaptı. Mehmet Doğan konuşmasında; Ahiliğin iktisadi bir kuruluş olduğu gibi kaynağını dinden alan bir tasavvuf yolu olduğunu da söyledi. Ahiliğin kini ve nefreti değil, sevgiyi hedef aldığını; üretici ve tüketici arasında dengeye önem veren bir sistem olduğunu dile getirdi. Ahiliğin cömertlik, misafirperverlik, doğruluk, yardımlaşma ve helal kazanma gibi ilkelere sahip olduğunu da belirtti.

Şed Kuşatma töreni

Daha sonra Ustalar Topluluğu tarafından yöre türkülerinden oluşan bir konser verildi. MKE Açık Hava Düğün Salonunda Şed Kuşatma töreni gerçekleştirildi. Ahilikle yamaklık, çıraklık, kalfalık ve ustalık geleneği anlatılarak ilkeleri hakkında bilgi verildi. Şed Kuşatma töreninden sonra Valimiz Sayın Ali Kolat tarafından ilimizde 2014 Yılın Ahisi seçilen Ömer Akıncı, Yusuf Ok  ve Mustafa Söğüt’e ödülleri verildi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu