Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Bugün engelleri kaldırma günü

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle, Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde etkinlik düzenlendi. Şiirlerin okunduğu, şarkıların söylendiği etkinlikte birbirinden güzel gösteriler sunan engelliler, gönüllerince bir gün geçirdiler.

 

 

Engelliler Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikler Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Günün anlam ve değerini belirten bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zühtü Bozdemir, engelli vatandaşların hayatın her alanında, kimseye muhtaç olmadan, hayatlarını sürdürebilmelerinin en temel insan hakkı olduğunu belirterek, huzurlu ve güvenli bir toplum oluşturulmasının, engelli vatandaşların da toplumun ayrılmaz birer parçası haline getirilmesi ile mümkün olacağını söyledi. Engelli vatandaşlara sunulan imkan ve hizmetlerden bahseden Bozdemir, “İlimizde yüzde 40 ve üzeri engeli bulunan vatandaşlarımızdan 2 bin 240 kişiyi engelli kimlik kartından faydalandırmaktayız. Aile bireyleri ya da başkalarına bağımlı olarak yaşamak durumunda kalan ağır engelli vatandaşlarımızdan 1973 engelli yalanı için aylık 888,17TL bakım parası ödenmektedir”

 

EKSİKLER TAMAMLANIYOR

Bozdemir, “2015 yılı içinde 16 milyon 599 bin 799,42TL evde bakım ücreti ödenmiştir. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca yüzde 40 ve üzeri engeli bulunan vatandaşlarımız 2022 maaşından yararlandırılmaktadır. Erişebilirlik Çalışmaları: ilimizde yaşayan engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımının sağlanması açısından erişebilirlik önem taşımaktadır. Bu bağlamda hizmet binalarının cadde sokak park alışveriş merkezi sinema gibi sosyal etkileşim alanlarının ve ulaşım araçlarının engelli vatandaşlarımızın da erişimini sağlayacak şekilde dizayn edilmesi gerekmektedir. İlimizde oluşturulan Erişebilirlik izleme ve değerlendirme komisyonu çalışmalarına 2013 yılından itibaren başlamış, komisyon aylık olarak yaptığı incelemelerde eksikliklerini ve yapılan iyileştirmeleri raporlamakta, kurumlara geri bildirimde ve eksiklerinin tamamlama süreleri vermektedir” diye konuştu.

 

GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER

Konuşmalarının devamında bakıma muhtaç engelli vatandaşların bakım ihtiyaçları karşılandığını da ifade eden Bozdemir, “Kırıkkale’de 2010 yılından beri faaliyet gösteren 76 yatılı kapasiteli, halen 72 engelli vatandaşımızın fiili bakımının gerçekleştirildiği Müdürlüğümüze bağlı Özel Bakım Merkezi faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu hizmetlerle İlimizdeki bakıma muhtaç engelli vatandaşlarımızın bakım ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır. Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren. 60 yatak kapasiteli olarak ruhsal ve zihinsel engelli kadınlara hizmet veren Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezimizde, 2016 Mart ayı içinde engelli kabulüne başlanmıştır. Şu an fiilen 25 ruhsal engelli 8(sekiz) zihinsel engelli olmak üzere toplam 33 engellimiz kalmaktadır” dedi. Protokol konuşmalarının ardından etkinliklere geçildi. İşitme engelli öğrencilerin gösterileriyle başlayan kutlamalarda, şarkılar söyledi, şiirler okundu. Duygusal anların yaşandığı etkinlikte engelli vatandaşlar gönüllerince bir gün yaşadılar. Etkinlik sonrasında katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x