Genel

TÜED: Emeklinin Fukaralığı “Yasayla” Tescillendi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Türkiye Emekliler Derneği, 122 Şube Başkanlığı’na genelge yollayarak, emekli, dul ve yetimlerin, fakir ve yardıma muhtaç duruma düştüğü için, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. Maddesi gereği; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü yönetiminde olan, Aile Destek Programına başvurabilmeleri için yardımcı olmalarını istedi.

KAYNAK:TÜED

Konuya ilişkin bir açıklama yapan TÜED Hukuk Danışmanı Av. Cafer Tufan Yazıcıoğlu şunları söyledi:

“3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. Maddesi; “Hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin 1/3’ünden az olması halinde, hane fakir ve yardıma muhtaçtır” demektedir.

2023 Yılı Temmuz ayı için asgari ücret net 11 Bin 402 Lira’dır. Bu rakamın 1/3’ü ise 3 Bin 800 Lira’ya tekabül etmektedir.

Aylık 7 Bin 500 Lira gelire sahip iki kişilik emekli ailesinin, kişi başına düşen geliri ise 3 Bin 750 Lira’dır. Emekli ailesi bu geliriyle, yasada tanımlandığı gibi, yardıma muhtaç hale gelmektedir.
Bu durumdaki emeklilerimiz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü yönetiminde olan, AİLE DESTEK PROGRAMI’na başvurabilecektir. 7500 TL ve daha az geliri olan; emekli, dul veya yetimler; ailelerindeki kişi başına düşen gelir 3800 TL’nin altında kalıyorsa, Aile Destek Yardımı alabilecektir.
Bu yardımın yanı sıra; kapsamın genişletilmesi ile birlikte getirilen Çocuk Destek Bileşeni ile hak sahibi hanelere sağlanacak ek destek tutarları, hanedeki çocuk sayısına göre belirlenecek ek yardım da ödenecektir.

Ne yazık ki bu durum; emekli, dul ve yetimlerimizin, yasada tanımlandığı şekliyle “fakir ve yardıma muhtaç” duruma geldiklerinin YASAL tespiti olmuştur.

Derneğimizce yapılan hesaplamalara göre 3 milyonun üzerinde emekli, dul ve yetim topluluğumuz bu durumu yaşamaktadır. Hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin 1/3’ünden az olması halinde emeklilerimiz, TÜED şubelerine başvurup, ya da e-devlet üzerinden bizzat başvurup Aile Destek Yardımından faydalanabilirler.”

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu